Jump to content
sebek

Parametry wody w Poznaniu

Recommended Posts

Orientuje się ktoś jaką wodę mamy w Poznaniu? Część danych Aquanet podaje na stronie min:

 

Mg - 12 mg/l

SO4 - 104,6 mg/l

CaCO3 - 283 mg/l

 

wyliczyłem że:

Ca - 93,4 mg/l

 

Brakuje mi jeszcze Na, Cl i HCO3. Zna ktoś pozostałe parametry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy jakość wody może się mocno zmienić w ciągu 3 lat, ale tu masz wyniki z 2010 (24 str.)

http://www.tester.br...ort_preview.pdf

 

W załączniku masz bieżący raport z aquanetu.

Dzięki. Raport z tego roku znam. Brakuje mi tam właśnie tego czego szukam. Muszę zrobić mały research czy przez te 3 lata woda mocno sie zmieniła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest nowy raport Aquanetu. Ph nam wzrosło o 0,2 i mocno w dół poszły siarczany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najświeższa chemia naszej kranówy z Aquanetu. Są to parametry północy Poznania. Południe ma inną wodę, bo bierze z Mosiny.

 

Ca+ 78 mg/l

Mg+ 11 mg/l

Na+ 27 mg/l

Cl- 32 mg/l

SO4- 84 mg/l

 

twardość 15 dH

pH 7,7

 

Dla porównania w Mosinie (czyli też Rataje, Grunwald) twardość to aż 18 dH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzwoniłem do Aquanetu. Na stronie oficjalnej nie ma pelnego raportu (brak chlorkow i kationów sodowych). Wapń wyliczałem sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda że dosyć twarda.. przynajmiej na ratajach. Rozmyslaliscie nad jakąś brita lub innym filtrem czy lejecie prosto z kranu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda że dosyć twarda.. przynajmiej na ratajach. Rozmyslaliscie nad jakąś brita lub innym filtrem czy lejecie prosto z kranu?

 

Przed rozpoczęciem przygody z piwowarstwem rozmyślałem nad Britą ale w czasie, w którym bym przefiltrował odpowiednią ilość wody mógłbym zatrzeć i zacząć filtrować. Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie ja probowalem... ale do zacierania wlalem natomiast do wysladzania juz stracilem cierpliwość...:-) zresztą zaczynam wątpić czy ten filtr by cokolwiek pomógł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu.

 

Nie wiem po co dowalać na pałę przy ciemnych piwach jeszcze kredy skoro woda jest i tak twarda albo po co jeszcze gipsu do chmielonych skoro i tak stosunek siarczanów do chlorków jest prawie trzykrotnie wyższy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnez spadł do 10

Siarczany spadły do 74,5

Twardość spadła do 14 dH

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeprowadziłem się na Polankę, więc nie pomogę już z północą, ale pomogę z południem.

 

Dziś dostałem świeżą analizę wody z SUW Mosina:

 

pH 7,3 - 7,4
***
Jony:
***
Wapń Ca+ 110 mg/l
Magnez Mg+ 14 mg/l
Sód Na+ 27 mg/l
Siarczany SO4- 170 mg/l
Chlorki Cl- 58,7mg/l
Wodorowęglan HCO3- 4,3mmol/l  (262.3722 mg/l)

 

Dotyczy strefy 1:

http://www.aquanet.pl/mapa-twardosci-wody,401

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkurzę nieco temat. Nie jestem specjalista od wody. Jak uważacie? Czy woda Poznańska w której jest trzykrotnie
większy poziom siarczanów do chlorków, oraz 7ph, starczy do wyciągnięcia większych akcentów z chmielu, czy tez trzeba dosypać powiedzmy
1g gipsu na 5 litrów przy robieniu chmielowych ale's?

Edited by ProxymA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam - oto najnowsze wartości średnie za okres od 1 stycznia do końca maja 2018 roku. :

 

UJĘCIE SUW MOSINA


a) pH - 7,4
b) wapń (Ca) - 130 mg/l
c) magnez (Mg) - 13 mg/l
d) sód (Na) - 21 mg/l
e) siarczany (SO4) - 160 mg/l
f)  chlorki (Cl) - 44 mg/l
g) wodorowlęglany (HCO3) - 281 mg/l

Edited by Wujek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update na dzień 28.11.2018 dla ujścia przy rynku Jeżyckim (SUW Mosina), z tego co zrozumiałem bardziej wysunięta na północ cześć Jeżyc ma inne ujscie. 


a) pH - 7,3
b) wapń (Ca) - 77  mg/l 
c) magnez (Mg) - 11 mg/l
d) sód (Na) - 25  mg/l
e) siarczany (SO4) - 140 mg/l 
f)  chlorki (Cl) - 47 mg/l
g) wodorowlęglany (HCO3) - 286 mg/l
   

 

Dodatkowa informacja :
"Standardowo jest wartość, która została wyżej podana. Natomiast w chwili obecnej okresowo poziom siarczanów występuje na poziomie 80 mg/l co wpływa także na obniżenie HCO3- do ok. 244 mg/l - z wiedzy jaką posiadam to  niebawem nastąpi powrót do układu standardowego."

Edited by Wito

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykonałem ostatnio testy kropelkowe i parametry wody na Jeżycach (Kościelna):

 

Ca - 200

Mg - 21

 

GH - 34

KH - 13

 

Ph - 7,45

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.