Skocz do zawartości

Parametry wody w Poznaniu


sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje się ktoś jaką wodę mamy w Poznaniu? Część danych Aquanet podaje na stronie min:

 

Mg - 12 mg/l

SO4 - 104,6 mg/l

CaCO3 - 283 mg/l

 

wyliczyłem że:

Ca - 93,4 mg/l

 

Brakuje mi jeszcze Na, Cl i HCO3. Zna ktoś pozostałe parametry?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy jakość wody może się mocno zmienić w ciągu 3 lat, ale tu masz wyniki z 2010 (24 str.)

http://www.tester.br...ort_preview.pdf

 

W załączniku masz bieżący raport z aquanetu.

Dzięki. Raport z tego roku znam. Brakuje mi tam właśnie tego czego szukam. Muszę zrobić mały research czy przez te 3 lata woda mocno sie zmieniła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Najświeższa chemia naszej kranówy z Aquanetu. Są to parametry północy Poznania. Południe ma inną wodę, bo bierze z Mosiny.

 

Ca+ 78 mg/l

Mg+ 11 mg/l

Na+ 27 mg/l

Cl- 32 mg/l

SO4- 84 mg/l

 

twardość 15 dH

pH 7,7

 

Dla porównania w Mosinie (czyli też Rataje, Grunwald) twardość to aż 18 dH.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Kierownik serwisu obiektów produkcji wody i oczyszczania ścieków Aquanet Agnieszka Arabska powiedziała, że "na tle Unii Europejskiej będziemy mieli jedną z najlepszych wód".

 

http://www.aquanet.pl/aktualnosci,n175,1742

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Szkoda że dosyć twarda.. przynajmiej na ratajach. Rozmyslaliscie nad jakąś brita lub innym filtrem czy lejecie prosto z kranu?

 

Przed rozpoczęciem przygody z piwowarstwem rozmyślałem nad Britą ale w czasie, w którym bym przefiltrował odpowiednią ilość wody mógłbym zatrzeć i zacząć filtrować. Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu.

 

Nie wiem po co dowalać na pałę przy ciemnych piwach jeszcze kredy skoro woda jest i tak twarda albo po co jeszcze gipsu do chmielonych skoro i tak stosunek siarczanów do chlorków jest prawie trzykrotnie wyższy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Przeprowadziłem się na Polankę, więc nie pomogę już z północą, ale pomogę z południem.

 

Dziś dostałem świeżą analizę wody z SUW Mosina:

 

pH 7,3 - 7,4
***
Jony:
***
Wapń Ca+ 110 mg/l
Magnez Mg+ 14 mg/l
Sód Na+ 27 mg/l
Siarczany SO4- 170 mg/l
Chlorki Cl- 58,7mg/l
Wodorowęglan HCO3- 4,3mmol/l  (262.3722 mg/l)

 

Dotyczy strefy 1:

http://www.aquanet.pl/mapa-twardosci-wody,401

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Odkurzę nieco temat. Nie jestem specjalista od wody. Jak uważacie? Czy woda Poznańska w której jest trzykrotnie
większy poziom siarczanów do chlorków, oraz 7ph, starczy do wyciągnięcia większych akcentów z chmielu, czy tez trzeba dosypać powiedzmy
1g gipsu na 5 litrów przy robieniu chmielowych ale's?

Edytowane przez ProxymA
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odświeżam - oto najnowsze wartości średnie za okres od 1 stycznia do końca maja 2018 roku. :

 

UJĘCIE SUW MOSINA


a) pH - 7,4
b) wapń (Ca) - 130 mg/l
c) magnez (Mg) - 13 mg/l
d) sód (Na) - 21 mg/l
e) siarczany (SO4) - 160 mg/l
f)  chlorki (Cl) - 44 mg/l
g) wodorowlęglany (HCO3) - 281 mg/l

Edytowane przez Wujek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Update na dzień 28.11.2018 dla ujścia przy rynku Jeżyckim (SUW Mosina), z tego co zrozumiałem bardziej wysunięta na północ cześć Jeżyc ma inne ujscie. 


a) pH - 7,3
b) wapń (Ca) - 77  mg/l 
c) magnez (Mg) - 11 mg/l
d) sód (Na) - 25  mg/l
e) siarczany (SO4) - 140 mg/l 
f)  chlorki (Cl) - 47 mg/l
g) wodorowlęglany (HCO3) - 286 mg/l
   

 

Dodatkowa informacja :
"Standardowo jest wartość, która została wyżej podana. Natomiast w chwili obecnej okresowo poziom siarczanów występuje na poziomie 80 mg/l co wpływa także na obniżenie HCO3- do ok. 244 mg/l - z wiedzy jaką posiadam to  niebawem nastąpi powrót do układu standardowego."

Edytowane przez Wito
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.