Jump to content
Sign in to follow this  
Arkra

Zbyt wysoka temp zadania drożdży Weast American Ale II1272

Recommended Posts

Przez pomyłkę w źle odczytanej temperaturze brzeczki zadałem drożdże Weast American Ale II 1272. Po chwili o zgrozo badając powtórnie temperaturę stwierdziłem, iż wlałem drożdże do fermentora w temp. 37,5 st C. Zaraz podjąłem intensywne chłodzenie fermentora ale nie wiem czy to nie była "musztarda po obiedzie". Przypuszczalnie zabiłem wszystkie drożdże

Chodzi mi po głowie myśl żeby już teraz do schłodzonego fermentora w 20 st C zadać T-58 lub S 33. Tylko takie mam.

Planowałem zrobić AIPA 15 blg.

co robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy zadałeś drożdże? Nic się nie tworzy na powierzchni brzeczki (piana, bąbelki)? Bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak drożdże nie przeżyły, a nawet jeśli to w tak małej ilości, że ruszą za tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zadałem wczoraj po południu i jak na razie nic się nie dzieje. Jeśli myślisz że jest choćby promyczek nadziei że ruszy to zostawię na tydzień. Ale obawiam się żeby nie doszło do zakażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekać. Jeżeli dobrze zmierzyłeś temperaturę i faktycznie było tam 37,5°C to ich nie zabiłeś ;)

Właściwie to mam mały wybór działań bo za chwilę muszę wyjechać i wrócę za 5 dni.

olo333 rozbudziłeś we mnie nadzieję. Może faktycznie zostawię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, na tydzień nie zostawiaj. Z pewnością nie pomogły im gwałtowne zmiany temperatury, które im zafundowałeś - najpierw zadałeś do wyższej temperatury, następnie gwałtownie schładzałeś. Jeżeli już minęło tyle czasu i faktycznie nic się nie dzieje (żadnych śladów piany) to powoli myślałbym o tych S-33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie to mam mały wybór działań bo za chwilę muszę wyjechać i wrócę za 5 dni.

No to się sprawy komplikują, sprawdź jeszcze raz dobrze czy nic się nie dzieje. Jeżeli cisza, to Twój wybór, ale ja bym dał nową saszetkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, na tydzień nie zostawiaj. Z pewnością nie pomogły im gwałtowne zmiany temperatury, które im zafundowałeś - najpierw zadałeś do wyższej temperatury, następnie gwałtownie schładzałeś. Jeżeli już minęło tyle czasu i faktycznie nic się nie dzieje (żadnych śladów piany) to powoli myślałbym o tych S-33.

Byłem jeszcze raz sprawdzić. Nic się nie dzieje. To chyba zadam s 33. Co będzie jeśli jednak ruszą obydwa szczepy? Eksperyment wydaje się być ciekawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak - jak się nic nie przyplącze, to wyjdzie coś smacznego. Gdybyś tej drugiej saszetki nie zadał, to już niekoniecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki, męska decyzja zadaję s 33. Po powrocie opiszę co się stało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.