Jump to content
Sign in to follow this  
plpaw

Drożdże do Belgian Dubbel?

Recommended Posts

Jakie drożdże polecacie do Belgian Dubbel? Zastanawiam się nad Wyeast 3787 Trappist High Gravity lub Wyeast 1214 Belgian Ale i nie moge się zdecydować.

obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla.

Dla mnie 1214 nie są OK, robiłem na nich klona Chimaya i Saisona. Kopyr potwierdzi, że Saison wyszedł jak pszeniczniak, bardzo dobry pszeniczniak. :)

 

W teście porównalnym z oryginałem Chimaya mój wyszedł całkiem inny, było czuć posmak tych drożdży, którego w oryginale nima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)

 

co do 1214 to ja też nie robiłem na nich Dubbla (zrobiłem testowo coś a la dubbel na 3522), ale w BLAM jest przepis Tomme'a Arthura, gdzie używa on właśnie 1214.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)

Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1214 na Saisona to się raczej nie nadają' date=' drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)[/quote']

Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona.

nie kwestionuję, że w internecie są przepisy na saisona na 1214, nie oznacza to jednak, że 1214 to drożdze do saisona ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to, że sa drożdże do Saisona nie oznacza, że browary robią wyłacznie na nich :)

no fakt, na pewno nie wszystkie browary robiące Saisona robią go na drożdzach 3724, ale...

3724 pochodzą z Brasserie Dupont i są to drożdże, na których jest robiony Saison Dupont, piwo wymieniane w BJCP jakie pierwszy przykład stylu Saison.

 

zainspirowany naszą dzisiejszą dyskusją wypiłem dzisiaj saisona produkcji codera (warka #65) i mojego belgian blonde na 1214 i w mojej (przyznaje bardzo nieprofesjonalnej ;-) ocenie, drożdże z jednego i drugiego piwa to naprawde niebo i ziemia...mają troszkę wspólnego, jakąś taką przyprawowość ujawniającą się przede wszystkim w zapachu, ale jest ona dużo bardziej delikatna w 1214.

 

ale nie pisze nic wiecej, bo zaraz coder sie odezwie i powie, ze jego saison jest na 1214 :-D

Edited by yemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...