Skocz do zawartości
plpaw

Drożdże do Belgian Dubbel?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie drożdże polecacie do Belgian Dubbel? Zastanawiam się nad Wyeast 3787 Trappist High Gravity lub Wyeast 1214 Belgian Ale i nie moge się zdecydować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem dwa Dubbelki na THG, do tego stylu piwa drożdże jak najbardziej ok. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jakie drożdże polecacie do Belgian Dubbel? Zastanawiam się nad Wyeast 3787 Trappist High Gravity lub Wyeast 1214 Belgian Ale i nie moge się zdecydować.

obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla.

Dla mnie 1214 nie są OK, robiłem na nich klona Chimaya i Saisona. Kopyr potwierdzi, że Saison wyszedł jak pszeniczniak, bardzo dobry pszeniczniak. :)

 

W teście porównalnym z oryginałem Chimaya mój wyszedł całkiem inny, było czuć posmak tych drożdży, którego w oryginale nima.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)

 

co do 1214 to ja też nie robiłem na nich Dubbla (zrobiłem testowo coś a la dubbel na 3522), ale w BLAM jest przepis Tomme'a Arthura, gdzie używa on właśnie 1214.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)

Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Są jeszcze 1388 Belgian Strong Ale. Czy ktoś robił na nich dubbel'a ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1214 na Saisona to się raczej nie nadają' date=' drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)[/quote']

Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona.

nie kwestionuję, że w internecie są przepisy na saisona na 1214, nie oznacza to jednak, że 1214 to drożdze do saisona ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na Belgian Strong robiłem kiedyś dziesiątkę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A to, że sa drożdże do Saisona nie oznacza, że browary robią wyłacznie na nich :)

no fakt, na pewno nie wszystkie browary robiące Saisona robią go na drożdzach 3724, ale...

3724 pochodzą z Brasserie Dupont i są to drożdże, na których jest robiony Saison Dupont, piwo wymieniane w BJCP jakie pierwszy przykład stylu Saison.

 

zainspirowany naszą dzisiejszą dyskusją wypiłem dzisiaj saisona produkcji codera (warka #65) i mojego belgian blonde na 1214 i w mojej (przyznaje bardzo nieprofesjonalnej ;-) ocenie, drożdże z jednego i drugiego piwa to naprawde niebo i ziemia...mają troszkę wspólnego, jakąś taką przyprawowość ujawniającą się przede wszystkim w zapachu, ale jest ona dużo bardziej delikatna w 1214.

 

ale nie pisze nic wiecej, bo zaraz coder sie odezwie i powie, ze jego saison jest na 1214 :-D

Edytowane przez yemu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×