Jump to content
szuster

safale s-04 czy safale s-05

Recommended Posts

Witam, mam jedno pytanie. Zamierzam uwarzyć stouta według przepisu z browamatora. W przepisie są podane drożdże safale s-04 a ja akurat mam gęstwę z safale s-05 . Czy można je zamienić i jakie ewentualnie byłyby skutki tej zamiany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-05 bardzo fajnie podkreślają chmiele w piwie, ponieważ nie produkują tak estrowego bukietu jak US-04. Myślę, że spokojnie możesz ich użyć, a jeśli masz trochę amerykańskich chmieli, to możesz spróbować uwarzyć American Stout. Ja robiłem stouta na obu tych szczepach i moim zdaniem różnica nie jest bardzo duża - wiele też zależy od temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam warzyć w sobotę, myślę ,że temperatura będzie koło 22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam takiej możliwości , w sobote butelkowałem IPĘ temperatura była właśnie 22 i po cichej blg z początkowego 14 spadło do 2,5 co do chmieli to zostało mi trochę Challenger i Fuggle mogą być do stouta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwestia odfermentowania to jedno, ale pytanie, co w takiej temperaturze drożdże naprodukowały poza CO2 i etanolem ;)

Chmiele masz dobre do stoutu, nic tylko jechać z warzeniem :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstaw fermentor do wanienki z wodą, pozwoli to odebrać ciepło wytwarzane podczas fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewentualnie jeżeli wanna będzie przeszkadzać to mokry ręcznik lub szmatka. Jeżeli masz gęstwę z US-05 to ją wykorzystaj, suche zostaw, przydadzą się a i dłużej wytrzymają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się . Czy do Black AIPA nadadzą się Danstar Windsor ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One raczej słabo odfermentowują. Chyba jednak poszukałbym innych, bo IPA powinna być wytrawna. Ale to Twój browar i twoje piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może warto zachować je na coś "słodszego" :) To do BLACK AIPA lepiej S-04 czy S-05 bo oba mam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastosowałbym Us-05.

Popełnilem w zeszłym sezonie piwo w takim stylu i byłem zadowolny z efektu.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponoć amerykańscy piwowarzy nie używają nazwy Black AIPA tylko Cascadian Dark Ale . Ale ja jestem Polakiem i pozwolę sobie na takie faux pas ;) Sorki za małe OT .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.