Jump to content
Sign in to follow this  
pendzacy_jelen

Temperatura zadawania drożdży lagerowych

Recommended Posts

Witam.

Do tej pory robiłem tak, że do lagerów dodawałem drożdże w temp. pokojowej, mieszałem brzeczką żeby napowietrzyć i namnożyć drożdże i po kilku godzinach wstawiałem do lodówki. Zastanawiam się czy nie będzie lepiej wstawiać od razu brzeczkę do lodówki (brak napowietrzenia) czy w ogóle najpierw wstawić do lodówki schłodzić do temp. fermentacji i dopiero dodać drożdże. Ostatnia warka robiona z gęstwy wcześniej były to suche drożdże.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodaje drożdże lagerowe w temp około 12-15 i do chłodnego pomieszczenia o temp około 8 stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli robisz z gęstwy, to najlepiej schłodzić, napowietrzyć a następnie dodać drożdże (lub dodać drożdże i napowietrzyć, jak kto woli). Jeżeli mam nową saszetkę suchych, to też najpierw schładzam brzeczkę, ale nie tak nisko, jak przy gęstwie i robię pierwszą warkę o mniejszym ekstrakcie - np. dziesiątkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie w zakresie temperatur w jakiej pracują drożdże dolnej fermentacji czyli mniej więcej 9-14°C. Im niżej tym lepiej. Drożdże dolnej fermentacji mają dłuższy start stąd też trzeba zadbać o ich prawidłową ilość - jeśli zadamy ich odpowiednio dużo ruszą bez problemu.

 

Czasem chłodziłem brzeczkę do ~20°C, reszta w lodówce do około 12-14°C (lub niżej jeśli się dało). Dopiero po schłodzeniu zadaje drożdże i napowietrzam.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kilku godzinach to już fermentacja może hulać w najlepsze i drożdże wydzielają syfy z siebie. Drożdże zadajemy do schłodzonej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.