Skocz do zawartości
shnycel777

Carslberg z gliceryną.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam jestem totalnie nowym uczestnikiem.Wstąpiłem ponieważ nurtuje mnie jedna rzecz,którą napotkałem będąc w Indiach.Szukam po całym necie.Może ktoś odpowie;w indiach można kupić kilka rodzajów piwa połączonych z gliceryną (np.carlsberg)-dlaczego?Po co?

Post w najlepszym możliwym miejscu :) "Nowe kategorie" dotyczą spraw organizacyjnych dla forum :) A generalnie dyskutujemy tutaj o piwowarstwie domowym, nie koniecznie o piwach z fabryki.

Przenoszę post do HydeParku - jeżeli ktoś wie, to odpowie (ja nie mam pojęcia). W przeciwnym wypadku zerknij na www.browar.biz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gliceryna nie jest konserwantem ale może być wykorzystywana jako coś a'la słodzik- ma słodkawy smak, nadaje on też cieczy oleistości. Może tu chodzić o to, że gliceryna ma wysoką temperaturę wrzenia (290°C), a co za tym idzie wysoką temperaturę parowania, a dzięki temu "zatrzymuje" związki odpowiedzialne za zapach i smak w piwie, a te zaś łatwo parują i ulegają zniszczeniu.

Nie wiem jak w Indiach z chłodzeniem piwa w sklepach i podczas transportu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po tych informacjach to ja już nie chce "prawdopodobnie najlepszego piwa" carlsberg. Fuj bleeee. Gliceryna ? To się do czopków nadaje a nie do piwa :):):):):):)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłodzenie podczas transportu w Indiach? Piwo musi wytrzymać upały sięgające 50°C i nie zmieniać smaku. W jednym z przewodników o Indiach (Rough Guides - Kerala) wyczytałem, że dodają gliceryny do piwa jako środek konserwujący.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się nie spieram tylko, napisałem gdzie wyczytałem o glicerynie. Na pewno przewodnik turystyczny nie jest pewnym źródłem informacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×