Jump to content
amap

warnik do podgrzewania wody

Recommended Posts

wpadł mi w ręce warnik 30l podobny do tego tu - problemem na dana chwilę jest osad kamienny na ściankach. czy ktoś może mi poradzić jak najłatwiej się pozbyć tego cholerstwa? czy zwykły odkamieniacz używany do czajników da radę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamix - 80% kwas amidosulfonowy (silnie drażniący) 20% węglan sodu (silnie drażniący) - po co jak kwasek cytrynowy zrobi to samo i przy okazji cię nie zatruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ocet, gorąca woda i trochę soli na osady też jest dobre, taki roztwór ze 2h musi postać. Nie musi być bardzo dużo 'blg octowego'.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam kwasku nie żałuję, ilość kwasku wpływa na szybkość czyszczenia, poszedłbym do Lidla, kupił 3 takie spore paczuszki i wsypał do gara, zalał wodą i gotował aż do wyczyszczenia. Kwaseu z Lidla, o ile dobrze pamiętam, jest 50g w paczce. Z całą pewnością jedna paczuszka też da radę, ale trzeba będzie długo gotować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdzie nie znalazłem konkretnego stężenia kwasu cytrynowego. Do od kamienianina czajnika sypałem jakieś 2g/l Myślę, że nie ma sensu przekraczać 5g/l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogę znaleźć instrukcji od ekspresu Zelmera (zdechł jakiś czas temu) ale chyba było 1,5 małej paczuszki kwasku na (chyba) litr wody do odkamieniania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy kwasek mogę zastosować by pozbyć się przypalonego dna w garze elektrycznym Severin "gar a'la Lidl". Kwestia w tym, że to dno jest takie gumopodobne/grzejne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zanim rozpocznę usuwanie osadu muszę uporać się z elektryką - jako, że brak mi zdolności w tej dziedzinie prosze o pradę: w warniku usunięto diodę wskazującą na działanie grzałki i w chwili obecnej swobodnie wiszą mi kabelki:

post-1886-0-65923200-1379259656_thumb.jpg

zanim podłączę do zasilania mam je zostawić luzem czy któreś razem połączyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

na zdjęciu nie widać ale jak gdzieś na kabelku jest opornik to podłączył bym żaróweczkę do sygnalizacji. Zawsze to lepiej jak widać czy coś jest podłączone (możesz wyjąć ze starego przepalonego czajnika itp)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaizolowałem kabelki, podłączyłem do prądu ale niestety grzałka nie rozpoczęła pracy - zakładam, że te przewody trzeba jakoś podłączyć. lepsze zdjęcie:

IMG_20130921_155604.jpg

 

w prawym górnym rogu znakduje się regulacja temperatury a w lewym dolnym "reset", cokolwiek to znaczy :D

ktoś sie podejmie wsparcia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niebieski z przewodu zasilającego musi być gdzieś podłączony ;-) czerwony z regulatora też musi być podłączony, jak dla mnie to on właśnie był z tym niebieskim połączony, tak to na logikę wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mogę pomóc, ale z 1 fotkę jeszcze pod innym kątem by trza zrobić bo nie wszystko widać dobrze.

W tym układzie to to niebędzie działać bo przewód "L" (niebieski masz w ogóle nie podłączony.

Nie wiem/nie widzę co to jest za połączenie w prawym dolnym rogu (obok kabla zasilającego)?

 

 

Po ponownym obejrzeniu obu zdjęć proponuję połączenie wolnego niebieskiego z wolnym czerwonym,

albo wywal ten czerwony i w jego miejsce wepnij niebieski.

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mieszajcie koledze w głowie kabelkami. Najlepiej aby ktoś obeznany w temacie elektryki Tobie podłączył grzałkę z regulatorem i światełkiem. Przez internet to bez sensu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

połącz tak jak zaznaczyłem niebieską linią i będzie dobrze i wymień tą wsuwke przy termostacie bo już jest przegrzana a gdyby jeszcze nie działał to możliwe że zadziałało zabespieczenie termiczne to z lewej strony trzeba je zresetować lub pominąć albo wstawć nowe

http://www.fotosik.p...dce62d3769.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra, warnik działa i nawet szybko gotuje ;D

jednak pierwsza próba walki z kamieniem tylko w połowie zakończona sukcesem - dałem 5g kwasku na 15l wody i większość kamienia pozostała na miejscu, może kwasek był stary, za mało albo za krótko gotowałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.