Skocz do zawartości

Stout owsiany zacieranie


illuzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

 

będę robił stouta owsianego mniej więcej z tą recepturą

 

- słód Pilzneński Strzegom - 4kg

- słód Monachijski Typ || Strzegom - 1,5kg

- słód Karmelowy 600 Strzegom - 0,2kg

- Jęczmień Prażony Strzegom - 0,2kg

- płatki owsiane - 400g

- chmiel Marynka (PL) - jeszcze policzę ile będzie mi odpowiadało

 

zaczerpniętą z gotowych zestawów ze sklepu piwoszarnia.

 

zacierać będę jak myślę:

 

10' - 55 stopni C

35' - 63 stopni C

35' - 72 stopnie C (chyba z zapasem bo zapomniałem kupić jodowego wskaźnika skrobii)

 

 

otóż moje pytanie brzmi następująco. W których minutach do zacierania pasowałoby dodanie słodu karmelowego 600 i jęczmienia palonego? Czy mam je dać już na samym początku? w połowie czy może bardziej pod koniec?

 

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Edytowane przez illuzio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karmelowy daj od początku, a palony w zależności jak bardzo chcesz mieć go wyczuwalnego - im wcześniej go dodasz tym bardziej obecny. Ja bym dorzucił z 200g jakiegoś palonego słodu oraz zatarł to infuzyjnie przez godzinę w 69°C + mash-out.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tutaj mam tylko ten karmel i jęczmień palony, aczkolwiek mam jeszcze słód czekoladowy ciemny więc może go by dodać? Bo niestety nie zamawiam za dużo bo aktualnie moim problemem jest brak śrutownika.. więc kupuje tylko odmierzone ilości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc zostawić tak jak jest i dodać powiedzmy 200 gram czekoladowego na około powiedzmy 15 ostatnich minut zacierania?

 

Nie będzie za bardzo palony wyczuwalny razem z tymi 200 gramami jęczmienia palonego??

Edytowane przez illuzio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W instrukcji do gotowych składników pisze 'na ostatnie 15min', potem jeszcze ok 10~15minut 78st i filtrator.

Rzeczywiście jest tam tak napisane, ale wtedy palonka jest słabo wyczuwalna. Jeśli illuzio lubisz stouty nie-delikatne, to wrzucaj palone słody od początku zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.