Jump to content
Sign in to follow this  
illuzio

Stout owsiany zacieranie

Recommended Posts

Witam :)

 

będę robił stouta owsianego mniej więcej z tą recepturą

 

- słód Pilzneński Strzegom - 4kg

- słód Monachijski Typ || Strzegom - 1,5kg

- słód Karmelowy 600 Strzegom - 0,2kg

- Jęczmień Prażony Strzegom - 0,2kg

- płatki owsiane - 400g

- chmiel Marynka (PL) - jeszcze policzę ile będzie mi odpowiadało

 

zaczerpniętą z gotowych zestawów ze sklepu piwoszarnia.

 

zacierać będę jak myślę:

 

10' - 55 stopni C

35' - 63 stopni C

35' - 72 stopnie C (chyba z zapasem bo zapomniałem kupić jodowego wskaźnika skrobii)

 

 

otóż moje pytanie brzmi następująco. W których minutach do zacierania pasowałoby dodanie słodu karmelowego 600 i jęczmienia palonego? Czy mam je dać już na samym początku? w połowie czy może bardziej pod koniec?

 

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Edited by illuzio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karmelowy daj od początku, a palony w zależności jak bardzo chcesz mieć go wyczuwalnego - im wcześniej go dodasz tym bardziej obecny. Ja bym dorzucił z 200g jakiegoś palonego słodu oraz zatarł to infuzyjnie przez godzinę w 69°C + mash-out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj mam tylko ten karmel i jęczmień palony, aczkolwiek mam jeszcze słód czekoladowy ciemny więc może go by dodać? Bo niestety nie zamawiam za dużo bo aktualnie moim problemem jest brak śrutownika.. więc kupuje tylko odmierzone ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc zostawić tak jak jest i dodać powiedzmy 200 gram czekoladowego na około powiedzmy 15 ostatnich minut zacierania?

 

Nie będzie za bardzo palony wyczuwalny razem z tymi 200 gramami jęczmienia palonego??

Edited by illuzio

Share this post


Link to post
Share on other sites

W instrukcji do gotowych składników pisze 'na ostatnie 15min', potem jeszcze ok 10~15minut 78st i filtrator.

Rzeczywiście jest tam tak napisane, ale wtedy palonka jest słabo wyczuwalna. Jeśli illuzio lubisz stouty nie-delikatne, to wrzucaj palone słody od początku zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz powiem szczerze, stouta w życiu nie piłem więc nie do końca wiem czego chce..

 

wrzuce na 15 min w 72 stopniach i później będzie jeszcze w 78 stopniach przez 10-15 minut zobaczymy co wyjdzie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.