Skocz do zawartości
abra

Amber Ale - ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich.

Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pszeniczny - 1 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,5 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 33g - 60 min

Amarillo 33g - 30 min

Amarillo 33g - 15-10 min

Amarillo 33g - chmielenie na zimno

 

Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU

Proszę o ocenę i ew. korekty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Zgoda. Miło usłyszeć, szczególnie od Ciebie taka opinię (mało co Ci smakuje).

Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu.

 

Pszenice chcę dać głównie na lepszą pianę, gdzie można znaleźć jakąś z Twoich receptur na amber?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pszenicę możesz dodać w takiej ilości bardzo dobrze wzmacnia pianę, w smaku nie powinna jakoś szczególnie się wyróżnić. Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające.

 

A gdyby miała to być wersja na chłodniejsze dni jesienne to ile maksymalnie karmelów możnaby użyć co by nie przesłodzić zbytnio piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich.

Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pszeniczny - 1 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,5 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 33g - 60 min

Amarillo 33g - 30 min

Amarillo 33g - 15-10 min

Amarillo 33g - chmielenie na zimno

 

Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU

Proszę o ocenę i ew. korekty

 

Chmiele tu nie pasują do stylu, chodzi mi tu o rodzaj chmieli, ich ilość i też nie pasuje mi tu chmielenie na zimno.

Amber Ale to nie jest IPA, tutaj posuwasz na przód posmaki słodowe, balans całego piwa i masz stosunkowo niskie smaki chmielowe.

 

IBU ustaw na ok 30 a Plato na 13-14.

 

Ja bym poprawił tą recapture tak:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pils - 1.5 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,25 kg

Karmelowy 300 - 0,25 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 25g - 60 min

Cascade 25g - 10 min

Mt. Hood/Liberty/Crystal/Lubelski - 25g - 5min

 

US-05

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli podejdę do warzenia AAA z 4 kg pilzneńskiego i po 150 g karmelowego jasnego i ciemnego i/ lub takim samym udziałem Special B to teoretycznie będzie do zaakceptowania? Chciałbym chmielić nieco wyżej niż 30, brewtarget wyliczył mi 37 ale to akurat do korekty bez żalu, tylko niepokoją mnie te karmele.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC.

Dlaczego nie dawać ciemnych karmelowych? Jakieś złe posmaki dają?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem dawać niewielkie ilości do lekkich, jasnych czy bursztynowych piw, gdzieś jakiś posmak palonego karmelu w tle się niepotrzebnie szwędał. Mi do AAA nie pasują.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wskazówki, popełniłem to piwo zmniejszając ilość karmelowych do 0,3 i 0,25 kg i chmieląc tak jak planowałem, na razie dominuje w nim goryczka. Pisząc o słodyczy miałem na myśli bardziej treściwość piwa, czy tą da się uzyskać samymi słodami podst. zacierając w odp. temp.?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja również podłączę się do tematu, swoją przygodę z warzeniem chcę rozpocząć od American Amber Ale. Przekopałem się przez wiele różnych receptur i ostatecznie ułożyłem w ten sposób:

 

Warka 25L

 

52% - 3.25 kg - pale ale

24% - 1.5 kg - monachijski

16% - 1 kg - carared

8% - 0.5 kg - melanoidynowy

 

zacieranie - 68 C - 60min + ew. 10 min mashout

 

chmielenie:

20g Citra - 60 min

20g Centennial - 20 min

20g Amarillo - 1 min

 

Drożdże US-05

 

Wg Brewtoad taka receptura mieści się w stylu, ok. 13,5 Blg, 34 IBU. Zastanawiam się, czy te chmiele są odpowiednie, lubię Amarillo w aromacie. Wszelkie komentarze i sugestie bardzo mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×