Jump to content
abra

Amber Ale - ocena receptury

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich.

Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pszeniczny - 1 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,5 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 33g - 60 min

Amarillo 33g - 30 min

Amarillo 33g - 15-10 min

Amarillo 33g - chmielenie na zimno

 

Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU

Proszę o ocenę i ew. korekty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Zgoda. Miło usłyszeć, szczególnie od Ciebie taka opinię (mało co Ci smakuje).

Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do receptury zmniejsz ilość słodów karmelowych. Dał bym po 250g każdego. Pszenicy nie próbowałem w tym zasypie. Nie wiem czy wniesie coś specjalnego do profilu.

 

Pszenice chcę dać głównie na lepszą pianę, gdzie można znaleźć jakąś z Twoich receptur na amber?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenicę możesz dodać w takiej ilości bardzo dobrze wzmacnia pianę, w smaku nie powinna jakoś szczególnie się wyróżnić. Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem również zbyt dużo karmelów - to nie może być "ciężkie" piwo, AAA powinno być bardzo pijalne i orzeźwiające.

 

A gdyby miała to być wersja na chłodniejsze dni jesienne to ile maksymalnie karmelów możnaby użyć co by nie przesłodzić zbytnio piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich.

Planuje uwarzyć AAA z następujacych składników:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pszeniczny - 1 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,5 kg

Karmelowy 300 - 0,3 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 33g - 60 min

Amarillo 33g - 30 min

Amarillo 33g - 15-10 min

Amarillo 33g - chmielenie na zimno

 

Wg brewtarget powinno wyjść 13,5 Blg i ok 30 IBU

Proszę o ocenę i ew. korekty

 

Chmiele tu nie pasują do stylu, chodzi mi tu o rodzaj chmieli, ich ilość i też nie pasuje mi tu chmielenie na zimno.

Amber Ale to nie jest IPA, tutaj posuwasz na przód posmaki słodowe, balans całego piwa i masz stosunkowo niskie smaki chmielowe.

 

IBU ustaw na ok 30 a Plato na 13-14.

 

Ja bym poprawił tą recapture tak:

 

Pale Ale - 2,5 kg

Pils - 1.5 kg

Wiedeński - 0,5 kg

Karmelowy czerw. - 0,25 kg

Karmelowy 300 - 0,25 kg

 

Zacieranie - 68 C - 60min

 

Chmielenie

Marynka 25g - 60 min

Cascade 25g - 10 min

Mt. Hood/Liberty/Crystal/Lubelski - 25g - 5min

 

US-05

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli podejdę do warzenia AAA z 4 kg pilzneńskiego i po 150 g karmelowego jasnego i ciemnego i/ lub takim samym udziałem Special B to teoretycznie będzie do zaakceptowania? Chciałbym chmielić nieco wyżej niż 30, brewtarget wyliczył mi 37 ale to akurat do korekty bez żalu, tylko niepokoją mnie te karmele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście karmelowych ciemnych do AAA bym nie dawał - ewentualnie niewielką ilość, ale raczej jasne słody karmelowe, ewentualnie kolor możesz skorygować szczyptą palonego słodu. Celowałbym w 27-30 EBC.

Dlaczego nie dawać ciemnych karmelowych? Jakieś złe posmaki dają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem dawać niewielkie ilości do lekkich, jasnych czy bursztynowych piw, gdzieś jakiś posmak palonego karmelu w tle się niepotrzebnie szwędał. Mi do AAA nie pasują.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wskazówki, popełniłem to piwo zmniejszając ilość karmelowych do 0,3 i 0,25 kg i chmieląc tak jak planowałem, na razie dominuje w nim goryczka. Pisząc o słodyczy miałem na myśli bardziej treściwość piwa, czy tą da się uzyskać samymi słodami podst. zacierając w odp. temp.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również podłączę się do tematu, swoją przygodę z warzeniem chcę rozpocząć od American Amber Ale. Przekopałem się przez wiele różnych receptur i ostatecznie ułożyłem w ten sposób:

 

Warka 25L

 

52% - 3.25 kg - pale ale

24% - 1.5 kg - monachijski

16% - 1 kg - carared

8% - 0.5 kg - melanoidynowy

 

zacieranie - 68 C - 60min + ew. 10 min mashout

 

chmielenie:

20g Citra - 60 min

20g Centennial - 20 min

20g Amarillo - 1 min

 

Drożdże US-05

 

Wg Brewtoad taka receptura mieści się w stylu, ok. 13,5 Blg, 34 IBU. Zastanawiam się, czy te chmiele są odpowiednie, lubię Amarillo w aromacie. Wszelkie komentarze i sugestie bardzo mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.