Jump to content
Pieron

Ciekawe aukcje na allegro.

Recommended Posts

Z tego co widziałem na zdjęciach to Jakub Gryz (browarq.pl) używa takiego. Nie wiem czy udziela się na tym forum, więc zainteresowani mogą poszukać kontaktu na stronie. Może podzieli się spostrzeżeniami.

 

Ostatnio się nie udziela ale Google Analytics pokazało mi ten wpis :D

Używam zwykłego warnika 10L + sterownika Pamela

 

12331662_1008944722504051_549772316_n.jp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

3kW wystarczy na pewno. Znalazłem też fajny warnik tutaj http://allegro.pl/warnik-podgrzewacz-25l-do-wina-piwa-wody-najtaniej-i5725900142.htmlz odkrytą grzałką i zabudowaną do wyboru http://allegro.pl/warnik-podgrzewacz-25l-do-wina-piwa-wody-najtaniej-i5088002102.html mi osobiście by bardziej odpowiadała z otwartą grzałką.

Ciekawe czy kranik da się wymontować i wstawić coś normalnego? I jak z termostatem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem na allegro taki warnik. Zastanawiam się czy nadaje się on do robienia warek 25 l. Wystarczą 3 kW do zalogowania ok. 30 l?

http://allegro.pl/warnik-40-litrow-podgrzewacz-do-wody-grzanca-40l-i5777380812.html

Dzięki za link - bardzo fajna rzecz do większych warek.

Tak naprawdę zwykły gar ze stali szlachetnej z kranikiem kosztuje niewiele mniej (50 litrów - 400zł), a tu mamy jeszcze grzanko 3kW i termostat. Sam rozważę taką opcję, bo ostatnio chciałem się przesiąść na zwykły gar + taboret na gaz ziemny, ale widzę, że to może się średnio opłacać :)

 

Swoją drogą ciekawe czy 3kW to nie jest za dużo, żeby niezbyt mocno gotować 30 litrów brzeczki - u mnie 1800W daje radę z 27 litrami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Znalazłem na allegro taki warnik. Zastanawiam się czy nadaje się on do robienia warek 25 l. Wystarczą 3 kW do zalogowania ok. 30 l?

http://allegro.pl/warnik-40-litrow-podgrzewacz-do-wody-grzanca-40l-i5777380812.html

Dzięki za link - bardzo fajna rzecz do większych warek.

Tak naprawdę zwykły gar ze stali szlachetnej z kranikiem kosztuje niewiele mniej (50 litrów - 400zł), a tu mamy jeszcze grzanko 3kW i termostat. Sam rozważę taką opcję, bo ostatnio chciałem się przesiąść na zwykły gar + taboret na gaz ziemny, ale widzę, że to może się średnio opłacać :)

 

Swoją drogą ciekawe czy 3kW to nie jest za dużo, żeby niezbyt mocno gotować 30 litrów brzeczki - u mnie 1800W daje radę z 27 litrami.

 

 

 

1800 daje rade na 27 litrów? U mnie to tak ledwo wrzy przy jakichś 18L i wiele osób własnie narzeka na to że jednak mocy brakuje. Ja sam sie zastanawiam nad tym warnikimem a pasteryzatorem hyundai pc200ss

Share this post


Link to post
Share on other sites

W lidlu 1.8kw, 27litrow, ocieplony 2-3x mata do grzejników brzeczka nalana po rant wrze nawet w temperaturze otoczenia 8°C - jednak nie jest to tak żywiołowe grzanie o jakim bym marzył.

Inna sprawa to czas w jakim wrzenie jest osiagane

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak dla kolekcji informacji, jaki to mniej więcej czas? Nagrzać do temp wysładzania i póżniej do gotowania?

Czyli raczej zacieranie z wieloma przystankami po drodze nie jest możliwe bo za długo by się z takiej np przerwy ferulikowej czy białkowej nagrzewało nie?

Może w takim warniku by to szybciej poszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W lidlu 1.8kw, 27litrow, ocieplony 2-3x mata do grzejników brzeczka nalana po rant wrze nawet w temperaturze otoczenia 8°C - jednak nie jest to tak żywiołowe grzanie o jakim bym marzył.

Inna sprawa to czas w jakim wrzenie jest osiagane

Podobnie, jak wyżej. Tyle, że nie mam "lidla", tylko starego niemieckiego Severin'a - bez problemów z zabezpieczeniem przegrzewania :) Jak odkręcam termostat na full, to po prostu ciągle grzeje na maxa. Faktycznie mogłoby się gotować nieco mocniej (podejrzewam, że na 2000W byłoby w sam raz), ale radzę sobie z tym przykrywając garnek do połowy. I absolutnie nie ma tu mowy o żadnych DMSach czy innych cudach - przez 30 warek nie udało mi się tego uświadczyć, a większość robię na Pilzneńskim. Kilka warek gotowałem nawet pod 3/4 przykrycia - zero śladu po DMS. Ogólnie odnoszę wrażenie, że w warunkach domowych jest dosyć ciężko o DMS - w końcu mamy całkiem sporą powierzchnię parowania w stosunku do objętości (w przeciwieństwie do browarów).

 

Ale ten warnik 40 litrów jest ciekawą opcją - mam już trochę dosyć "gotowania po rant", a i zrobienie 20 litrów RIS'a czy innego Barleywine'a jest w takiej pojemności niełatwe :)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się wydaje tylko że wykonanie tego warnika nie jest takie super? Bardzo cienka ścianka raczej i tak po zdjęciach to takie to delikatne trochę, nie to co pasteryzatory. Z tym że fakt, tam to 27 litrów max a użytecznej pewnie i mniej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem na allegro taki warnik. Zastanawiam się czy nadaje się on do robienia warek 25 l. Wystarczą 3 kW do zalogowania ok. 30 l?

http://allegro.pl/warnik-40-litrow-podgrzewacz-do-wody-grzanca-40l-i5777380812.html

Pisałem do sprzedawcy odnośnie pojemności tego warnika i otrzymałem taka odpowiedz:

"Pojemność wlewcza to rzeczywista pojemność warnika czyli w tym przypadku 30 litrów płynu można do niego wlać.  40 litrów to pojemność całego zbiornika, ale musi być zapas na parę, część tej objętości zajmuje także element grzewczy, który jest pod dnem.

Nie można też wlać płynu na równo z brzegiem, dlatego na wszystkich aukcjach z warnikami mamy w specyfikacji pozycję "pojemność wlewcza""

Czyli na mój rozumek jest to warnik 30l. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tych hobokow po pasie BHP nie polecam. Raz że śmierdzą dwa że są niesczelne. Lepiej szukać po miodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tych hobokow po pasie BHP nie polecam. Raz że śmierdzą dwa że są niesczelne. Lepiej szukać po miodzie.

Mi po umyciu nic nie śmierdziało. Myślałem, że będę musiał moczyć w czymś a starczył zwykły ludwik i standardowa procedura. Teraz śmierdzą tylko piwem. Pokrywy są bardzo kruche, ale mam ich 8 i sprawują się bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Znalazłem na allegro taki warnik. Zastanawiam się czy nadaje się on do robienia warek 25 l. Wystarczą 3 kW do zalogowania ok. 30 l?

http://allegro.pl/warnik-40-litrow-podgrzewacz-do-wody-grzanca-40l-i5777380812.html

Dzięki za link - bardzo fajna rzecz do większych warek.

Tak naprawdę zwykły gar ze stali szlachetnej z kranikiem kosztuje niewiele mniej (50 litrów - 400zł), a tu mamy jeszcze grzanko 3kW i termostat. Sam rozważę taką opcję, bo ostatnio chciałem się przesiąść na zwykły gar + taboret na gaz ziemny, ale widzę, że to może się średnio opłacać :)

 

Swoją drogą ciekawe czy 3kW to nie jest za dużo, żeby niezbyt mocno gotować 30 litrów brzeczki - u mnie 1800W daje radę z 27 litrami.

 

Fajna rzecz, wcale nie do większych warek. Dla 20 Litrów musisz mieć powiedzmy od 24 do 30 a nawet 32 l cieczy do gotowania:). 25 litrowe do warek 20 l są zdecydowanie za małe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...