Jump to content
nikiboom

Piwny Depozyt - Łódź

Recommended Posts

Dziewicze Wrota

Nazwa pierwsza klasa :D

Świetna eta - wahałem się, ale ostatecznie pobrałem w ramach depozytu dwa stouty - Biniauera Czarną Prządkę i Ignaczew Brewery (chyba dry stout ale nie był oznaczony). Poza depozytem zabrałem Bittera Pod Stołem i Małego berlinczyka.

 

Zacząłem od pozadepozytowego bittera Top Secret.

Lekkie syknięcie, lekko kwaśny zapaszek z butelki, mimo, że wysycenie wydawało się wysokie, piana się nie zbudowała - od początku lekki dywanik. W zapachu lekki kwasek i brak chmielu. Odczucie w ustach lekko szczypiące, goryczka niewysoka, przyjemna. Piwo zdecydowanie poza konkurencją.

post-6077-0-05675900-1388150078_thumb.jpg

Czarna Prządka. Przyjemnie miękki. Mimo, że owsiany czuć czekoladę - nie tak wyraźnie jak w Double Chocolate Younga ale zawsze. Duża piana szybko się zredukowała. Zastanawia mnie jaki efekt ten zasyp dałby na dolniakach - czeskie tmave jak marzenie!

post-6077-0-09637600-1388150092_thumb.jpg

Na kontrze do Prządki wytrawny stout Ignaczew Brewery, z goryczką i wyczuwalną obecnością amerykańśkiego chmielu. Prządka wygrała starcie o moje kubki, tylko ją wypiłem w całości.

 

Mały Berlińczyk.

Na dzień dobry piwo wychodzi z butelki. W aromacie faktycznie kiszona kapusta, wysokie wysycenie wmacnia poczucie szczypania w język. W smaku, niestety także czuję kapustę - w odróżnieniu od oryginału, gdzie kwasowość jest czystsza.

post-6077-0-41931300-1388150102_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za ocenę. :)

Z tego piwa nie jestem zadowolony, choć obdarowane nim osoby są zachwycone.

Raz że przez wyższe odfermentowanie poszło w stronę ESB, dwa to podejrzenie o dzikie drożdże które się skądś dostały - na cichej piwo wznowiło pracę. :D

Profilaktycznie będę je sam spijał... dużo nie zostało, skrzynka jedna... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziewicze wrota (Pale Ale) - Browar Nachmielonestoki

 

I tak kolor to bursztyn, lekko mętne, piana niska.

W zapachu raczej mało czuję, ale mam lekki katar. Nut chmilelowych raczej mało, lekko kwiatowo-estrowo, troszkę owocowo. Ale przyjemnie. Wraz z ogrzeniem coraz więcej fajnych ejlowych nut.

W smaku wysycenie jest raczej niske, ale pasuje.Na etykiecie widnieje 12,5 Blg ale w smaku czuć jakby było trochę więcej. Goryczka na niskim poziomie, lekka słodycz na finiszu, tak jak i lekki gryzący alkohol. Treściwe. Trochę czuć drożdze mam wrażenie, ale naprawdę lekko. Nie ma szczegółów zasypu ale przypomina mi Belgijskie PA od Krzyśka. Naprawdę jest smaczne :)

Jeszcze krótko o etykiecie, bardzo mi się podoba, niestety nie mam aparatu, ale wystarczy, że napiszę, że są CYCKI (nawet damskie:]). Druga uwaga to skrywanie składu piwa, czcionka jakiej nie powstydziły by się najbardziej podstępne umowy :)

 

Aaa no i jak na debiut to super!

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top secret, browar pod stołem:

 

ładna piana, drobnopęcherzykowa, oblepia szkło

kolor miedziany

w aromacie mieszanka estrowo-słodowa,

w smaku brakuje trochę słodowości, czuć estry, jest lekki kwasek ale nie nieprzyjemny, goryczka jest delikatna ale trochę zbyt długa i zalegająca.

w szczegółach nie jest źle ale ogólnie czegoś brakuje,

Edited by radekw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Radek za ocenę :)

Zostawię sobie parę butelek na dłuższe leżakowanie... możliwe że po kilku miesiącach nabierze nut belgowych :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały Berlińczyk.

(...)

 

Dzięki za poświęcone kubki smakowe ;) A jak oceniłbyś poziom samej kwaśności w stosunku do komercyjnego berlinera?

 


 

Weizenbock #11 (Krzysiek9999)

17°BLG ok. 8% alk, pojedyncza dekokcja

 

Zapach: goździki, leka nuta alkoholu

Smak: bardzo złożony, karmel, suszone owoce, lekka słodycz. Czuć trochę alkohol, co w tym piwie całkowicie mi odpowiadało.

Wygląd: po odpowiednim nalaniu jest mętne, piana utrzymuje się do samego końca

 

Jedyne czego mi brakowało podczas konsumpcji, to srogiej zimy za oknem, ale na to Krzysiek niewiele mógł poradzić ;) Niskiego ekstraktu końcowego wcale nie czuć, gdyby piwo było bardziej słodkie, to jednocześnie stałoby się mniej pijalne. A tak z chęcią otworzyłbym jeszcze jedną butelkę.

 

iQz9oaW.jpg

 


 

Buszmen 6 Zbóż (Krzysiek9999)

12°BLG ok. 5,3% alk.

 

Z oceną tego piwa miałem trochę kłopotów. Na spotkaniu piwo mi smakowało. Po kilku bardziej zakręconych propozycjach było to przyjemne, lekkie ale. Tylko jeśli takie było założenie, to możnaby uprościć trochę zasyp i zastosować bardziej neutralne drożdże.

 

Z drugiej strony nazwa zdaje się sugerować, że będzie to piwo specjalne: w smaku intensywne, dzikie, z mocno wyeksponowanym słodowym charakterem. Po tym względem niestety rozczarowuje. Smakowych niuansów trzeba się mocno doszukiwać, a po przełknięciu aromaty szybko znikają.

Mam wrażenie, że sam pomysł na recepturę jest nie do końca trafiony. Niewielkie dodatki wielu jasnych słodów specjalnych ( 5% słodu żytniego, 5% owsianego, 5% orkiszowego, 5% samopszego...) ciężko jest wyczuć, a piwo gubi gdzieś swój charakter. To trochę tak, jakby nachmielić piwo na aromat 5g Lubelskiego, 5g Saaz, 5g Perle i 5g Fuggle. Na pewno wyszłoby pijalne, ale to chyba nie jest optymalna strategia.

 

e9EXZM5.jpg

Edited by MarekJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziewicze wrota (Pale Ale) - Browar Nachmielonestoki

 

I tak kolor to bursztyn, lekko mętne, piana niska.

W zapachu raczej mało czuję, ale mam lekki katar. Nut chmilelowych raczej mało, lekko kwiatowo-estrowo, troszkę owocowo. Ale przyjemnie. Wraz z ogrzeniem coraz więcej fajnych ejlowych nut.

W smaku wysycenie jest raczej niske, ale pasuje.Na etykiecie widnieje 12,5 Blg ale w smaku czuć jakby było trochę więcej. Goryczka na niskim poziomie, lekka słodycz na finiszu, tak jak i lekki gryzący alkohol. Treściwe. Trochę czuć drożdze mam wrażenie, ale naprawdę lekko. Nie ma szczegółów zasypu ale przypomina mi Belgijskie PA od Krzyśka. Naprawdę jest smaczne :)

Jeszcze krótko o etykiecie, bardzo mi się podoba, niestety nie mam aparatu, ale wystarczy, że napiszę, że są CYCKI (nawet damskie:]). Druga uwaga to skrywanie składu piwa, czcionka jakiej nie powstydziły by się najbardziej podstępne umowy :)

 

Aaa no i jak na debiut to super!

 

Miło ,że podpasowało :D

 

Co do widocznego składu - wyszła ciut mała bo zmniejszałem wielkość ulotki a niestety już składu powiększyć nie mogłem :)

 

W każdym razie to jest pale ale na polskich chmielach - Marynka i Lubelski co do drożdży to Dynstar BRY-97 - Zasyp to była gotowa mieszanka od Centrum Piwowarstwa - niestety nie było opisu co i jak :)

 

Dzięki raz jeszcze za opinie !

Share this post


Link to post
Share on other sites

.kabooom…? (Pod Stołem)

amber ale, 16°BLG, alk. 6,5%

 

Wygląd: kolor mocnej herbaty, klarowne. Ładna obrączka piany utrzymuje się do samego końca.

Zapach: delikatne cytrusy.

Smak: dość wytrawne, trochę aromatów chmielowych, ale czuć przede wszystkim goryczkę. Ta jest na odpowiednim poziomie, ale trochę zalega na finiszu.

 

Ciężko mi opisać to piwo, bardzo ładnie się prezentuje, nie ma żadnych oczywistych wad, ale od pierwszego łyka coś mi w nim nie pasowało. Czy to ta goryczka, czy coś innego w smaku? Może powinno jeszcze trochę poleżeć?

 

Roofman, jeśli dobrze wyczytałem z Twoich notatek, to ..kabooom…? odfermentowało z 16 do 2°BLG. W takim razie zawartość alkoholu powinna wynosić chyba koło 7,5%? Swoją drogą ciekawe, że S-04 aż tak nisko zeszły (88% odfermentowania).

 

g3ZFm3l.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za ocenę i opis. :)

Jeśli czytałeś zapiski to wiesz, że to warka która mi... wykipiała.

Stąd możesz mieć jakiś obcy posmak, przypalić się nie przypaliło ale... wiadomo to mój błąd.

Druga sprawa która mi tu przeszkadza to chyba połączenie chmieli Summit i Summer - mnie to daje tak landrynkowo nieco.

Następna wątpliwość to właśnie moje zastanawianie się w zapiskach czy na pewno dobrze odczytałem końcowe blg, bo nie czułem tyle po pierwszym próbowaniu (jakby było raczej w stronę 4blg końcowego zamiast 2blg) - stąd zaniżenie wartości na etykiecie.

Generalnie to jakoś ostatnio mam niemoc... Kabooom taki sobie, Top Secret podejrzany o dodatkowe dzikie drożdże (przy przelewaniu na cichą się dostały?) i ogólnie dziwaczne zachowanie się drożdży s-04 w bitterze.

Następne piwo które mam już zlane i dojrzewa też było lepsze przed zlaniem na cichą...

Po spiciu probówki przy rozlewie do butelek mam bardzo mieszane uczucia - daje mi taką... hmmm... plastikową goryczką (od chmielenia na zimno?) - ale to za wcześnie na ocenę, może się ułoży. Za tydzień pierwsza próba z butelki.

Edited by roofman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli czytałeś zapiski to wiesz, że to warka która mi... wykipiała. Stąd możesz mieć jakiś obcy posmak (...)

Ech.. to raczej niemożliwe, żeby kipienie miało jakikolwiek wpływ na smak piwa. No chyba że ktoś zebrałby ścierą to co wykipiało i wycisnął z powrotem do gara ;) . W każdym razie Kabooom nie było złe, po prostu coś smakowo się nie zgrało. Może faktycznie to kwestia chmieli. Summer nie jest specjalnie popularną odmianą.

 

Generalnie to jakoś ostatnio mam niemoc (...) Następne piwo które mam już zlane i dojrzewa też było lepsze przed zlaniem na cichą...

Może odpuść sobie przelewanie na cichą na jakiś czas? Zwłaszcza jeśli w danym piwie nie planujesz chmielenia na zimno ani innych dodatków po zakończeniu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też obstawiam raczej chmiel, dla mnie to piwo mimo wyczuwalnych owoców (słodkich cytrusów) ma landrynkowy posmak.

No ale nie stwierdzę tego na 100% zanim powtórki na tym chmielu nie zrobię :D

Przy warzeniu następnej warki chmielenia na zimno raczej nie będzie to zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za wskazówki :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wziałem z depozytu CDA (BIPA) od Radka

 

Centennial Blonde

Po pierwsze to w końcu zwróciłem uwagę na prawidłową nazwę tego chmielu, zawsze dla mnie to bym Cennetial :D

Co do piwa: kolora jasny, słomkowy. Piana obfita ale całkiem nieźle się utrzymuje. Całkiem przejrzyste:)

W zapachu pierwsze to uderza to kwiaty. Nadal mam lekki katar, ale mam wrażenie, że potem wkrada się lekka kwasowa nuta. Poza tym lekkie owoce, ale dla mnie głównie kwiaty:)

W smaku czuć lekkośc piwa, niesamowicie pijalne, poszło na parę łyków :) Lekko zaznaczona goryczka, dobrze współgra z niskim blg, nie zostaje na języku. Lekko cytrusowo-owocowy posmak (ale dokładnie jakich to bym nie określił)

Czyli ogólnie to kolejne bardzo dobre piwo pobrane z depozytu. Bardzo pijalne, orzeźwiające w sam raz na lato :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black IPA Browar Ignaczew

Kolor ciemny chociaż prawie czarny, brązowe refleksy.

Jest fajna pianka, która powoli się redukuje.

W zapachu trochę bardziej Stout niż IPA. Mało chmielowości, trochę owoców, po trochu czekolady, kawy i kakao :) Ale stoutowy zapach przeważa. I nuta alkoholowa, mam wrażenie. (Nadal męczy mnie katar więc, niczego w zapachu nie jestem pewnien)

W smaku bardziej IPA. Paloność na niskim poziomie. Chociaż goryczka też niezbyt silna, lekko zostająca na języku. Jest i mam wrażenie lekko gryząca, nuta alkoholowa. Delikatna kwasowość. Piwa sprawia wrażenie dużej mocy.

Ogólnie całkiem dobre piwko, chociaż za mało tam IPA jak dla mnie. Za to pije się przyjemnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się pijac to piwo czy rzeczywiście czuć w tym piwie alkohol czy to duża ilość chmielu o grejfrutowym smaku jaką dałem na smak 40g na 20 litrów daje ten posmak drinka z grejpfrutowym sokiem i ciagle mam wątpliwości. Choć z pewnością trochę tego alkoholu jest bo odfermentowało z 16 do 3,5, a piwo jeszcze dość młode :)

Edited by radekw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Christmas ale, Łódzki browar blokowy

 

 

Bardzo ładny aromat, owocowo piernikowy

Ładna piana, drobna , zostawia cienka wartswę do końca

Smak stoutowy z wyjatkiem braku paloności i piernikowy.

Nie czuć że to 18blg, gładko sie pije. Bardzo dobre piwo. Gratulacje. :)

Edited by radekw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piłem nigdy drinka z sokiem z grejpfruta więc nie mam porównania :) No rzeczywiście młode, niecały miesiąc od rozlewu. Pewnie się ułoży, a na razie to bym mu dał min z 18 Blg :)

Dzięki za recenzję, cieszę się, że smakowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hefe-weizen (Browar Ignaczew)

Piana bardzo obfita - taka jak lubię w weizenach, została do końca tracąc nieco swej obfitości.

Aromat przyjemny z wyraźnie wyczuwalnym goździkiem.

W smaku dużo goździka, banana nie wyczułem. Momentami przyjemnie słodowe.

Goryczka w sam raz.

Sumarycznie bardzo dobre piwo! :okey:

 

AIPA Black Angel

Po otwarciu z butelki unosi się przyjemny zapach kwiatów czarnego bzu - albo jak kto woli chmielowy(Myślę, że to Cascade).

Piana dość obfita, trwała.

W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty kwiatowe, przewijają się też cytrusy i melon? Alkohol się nie wybija.

Goryczka na przyjemnym poziomie adekwatnym do stylu.

Sumarycznie - piwo bardzo dobre, aż sam muszę przeprowadzić coś podobnego u siebie.

Jeśli coś mam zarzucać to może nieco za duże wysycenie i spora ilość osadu.

Z tym drugim sam też mam problem i do ameb wędrujących po szklance już przywykłem :)

Edited by ycangi

Share this post


Link to post
Share on other sites

pumpkin ale browar SKOG

 

Piana średni obfita, szybko sie redukuje,

Aromat ładny, przyprawowy, piernikowy, chyba najbardziej czuc goźdźiki, wydaje mi sie ze czuje dynie ale moze sie mylę

Przy nalewaniu jest geste, oleiste, kolor miedziany ,nieprzejrzyste

Smak jest tożsamy z aromatem, gładki przyjemny, słabo się z nam na piwach dyniowych, właściwie to moje pierwsze.

według mnie piwo jest godne polecenia. gratulacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie

 

Browar Retkiński Las pozdrawia i zaprasza na degustację: American Witch (AIPA 14)

 

Zostawiłem 4 szt. AIPA 14 / pobrałem 4 szt:

Christmas Ale - ŁBB, Black IPA - Ignaczew Brewery, Hefe Weizen - Maciek J., Polskie IPA - Blog Przy Piwku

Wszystkie degustacje opiszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...