Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji


Lewelyn

Rekomendowane odpowiedzi

Powinno podawać się temperaturę piwa. Jak ma być 8-10C przy lagerach, a ktoś ma w piwnicy 10C to już nie utrzyma założonej temp. fermentacji. Będzie miał w piwie 12-13C.

Nas powinna interesować temperatura fermentującej brzeczki, bo ta wartość ma wpływ na smak piwa, nie otoczenia.

Najlepiej trzyma się temperatura w sterowanej lodówce. Jeśli piwo ma ochotę się zgrzać, termostat to skoryguje.

W piwnicy różnie z tym bywa i nie zawsze tak jak chcemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie brzeczki ale praktycznie mało kto robi pomiar temperatury brzeczki :)

Co do wzrostu temperatury w stosunku do otoczenia, to zwłaszcza w przepadku ale trzeba uważać, gdyż jest ona większa niż dla lagerów bo fermentacja jest bardziej intensywna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie przy lagerach warto pilnować temp. brzeczki bo różnica np. 5st.C może wpłynąć znacząco na smak. Natomiast przy górniakach bardziej bym pilnował otoczenia.

Lagery mnóstwo osób i tak robi w ustrojstwach sterowanych ,więc samo się pilnuje a górne piwka to wiadomo: postawić w pokoju w kącie i tyle.

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.