Jump to content
Sign in to follow this  
ukko

Grodziskie na Lomiku

Recommended Posts

Planuję uwarzyć A'la Grodziskie na chmielu Lomik. Planuję chmielić podobnie jak w zestawie z BA czyli 30 g na początku gotowania i 20 g w 20 minucie (gotowanie 90 min), z tą różnicą że tam jest chmiel Lubelski. Druga opcja to 25 g na goryczkę, 15 g na smak i 10 g na aromat (5-10 min przed końcem), jednak nie wiem jakie da efekty Lomik dodany pod koniec,czy da trawiaste posmaki jak Lubelski. Z tego co wiem to są to odmiany bardzo podobne. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?Może jeszcze jakaś inna opcja, ewentualnie mam jeszcze w domu trochę Lubelskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lomik i Lubelski są do siebie podobne, ale w lomiku nie zauważyłem tej samej trawiastości. Też użyłem Lomika na aromat w Grodziskim, ale na goryczkę poszła sybilla, bo trzeba by dać dużo lomika, co może wprowadzić jakieś obce posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodziskie to około 20-22 IBU, Lomikiem 4,4%AA można ją osiągnąć dając 23-25g na goryczkę i mniej więcej tyle samo na aromatu a to chyba nie jest aż tak dużo ?

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jaki masz poziom utylizacji chmielu, ale u mnie wychodzi, że będzie z tego jakieś 14IBU (BS2). W każdym bądź razie, staram się nie dawać chmieli aromatycznych na goryczkę, chyba, że mam ich bardzo dużo, ale i tak się obawiam, że mogą dać jakieś dziwne posmaki. Może to tylko jakieś moje zboczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mam w planie niebawem uwarzyć Grodziskie na Lomiku. W zeszłym roku zrobiłem w 100% na Lubelskim zgodnie z opisem PSPD. Piwo wyszło wyśmienite. Liczę na powtórkę jakości. Zasyp to oczywiście 100% wędzony pszeniczny + łuska ryżowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na którymś z hamerykańskich forów znalazłem, że utylizacja chmielu w zależności od wielkości warki jest między 30-50% ja mam ustawione 50% i to mi się miej więcej zgadza z własnymi odczuciami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 g na goryczkę i 25 g na aromat dodane na 15 min przed końcem przy 90 minutowym gotowaniu powinno dać 21 IBU czyli idealnie się mieści w podanych przez WiHuRę widełkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

na którymś z hamerykańskich forów znalazłem, że utylizacja chmielu w zależności od wielkości warki jest między 30-50% ja mam ustawione 50% i to mi się miej więcej zgadza z własnymi odczuciami.

 

I gdzie ten parametr korygujesz w BS2? Mam nadzieję, że nie w Hop Utiization Factor we właściwościach sprzętu bo to jest inny parametr niż utylizacja chmielu podczas gotowania.

 

http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=5196.msg21636#msg21636

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem dodać że to tylko orientacyjne wyliczenie które oparłem na prostym programie czyli qbrew

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

I gdzie ten parametr korygujesz w BS2?

no właśnie w parametrach sprzętu, muszę poszukać tego wątku, który czytałem. No niby nie robię 20 gal, a tylko 17gal, ale wydaj mi się, że utylizacja spada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do tematu, chmielenie piwa Grodziskiego Lomikiem na goryczkę, aromat, "wzdłuż i poprzek" daje radę.

 

O to mi właśnie chodziło, dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.