Jump to content
ja2

Dry Stout - problem

Recommended Posts

Dry Stout z zacieraniem zestaw z BM. Uwarzony z zachowaniem wszelkich procedur.

 

Drożdże zadałem 3 doby temu. Po 1-ej dobie zniknęła niewielka piana i nic się już nie dzieje. (foto poniżej)

 

Nie wiem niestety ile było blg. w brzeczce przed zadaniem drożdży (zbił mi się areometr), natomiast dzisiaj jest dokładnie 4 blg.

 

 

Co robić w tej sytuacji?

 

Czekać jeszcze czy zlewać na cichą?

 

Poradźcie proszę.

post-6955-0-65849800-1376949271_thumb.jpg

post-6955-0-34984800-1376949272_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widać to masz zapełnioną ledwie połowę fermentora. Ja bym tego nie ruszał i zabutelkował za tydzień. Dużo powietrza to dużo bakterii i warunki dobre do rozwoju jakichś tlenowców (acetobakter). Cicha w tych warunkach to proszenie się o infekcję. Jeżeli masz szklany balon o takiej pojemności, że piwo prawie go wypełni to przelej ale teraz a nie za tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zadałem 3 doby temu. Po 1-ej dobie zniknęła niewielka piana i nic się już nie dzieje. (foto poniżej)

Wszystko jest OK, zakończył się charakterystyczny burzliwy etap fermentacji, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje. Poczekaj jak pisał jacer do pełnego tygodnia, zmierz Blg i jeśli nie będzie się zmieniać przelej na cichą.

Ja jestem zwolennikiem cichej fermentacji i zawsze ją stosuję, jeśli zrobisz wszystko z zachowaniem odpowiedniej czystości nic złego nie powinno się stać, a wręcz przeciwnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja się podłączę z pytaniem o mojego Dry Stouta (Balling początkowy wyniósł 14 stopni, więc chyba bardziej Foreign;). Otóż, brzeczka po 4 dobach zauważanie zwolniła w pracy (mniejsze wydymanie fermentatora, spadek piany). Pomiar Ballinga wyniósł 4 stopnie po 4. i 5. dniu, toteż przelałem stouta na cichą*. Jako, że dziś mija tydzień od obciągu, chciałem się poradzić, ile jeszcze je przetrzymać w fermentatorze? Gros opinii na temat innych stoutów, wyczytanych w innych tematach, tylko mnie skonfudowało^^'

 

*Miłym zaskoczeniem była przyzwoita pijalność młodego piwa. Może nieco zbyt goryczkowe, ale dobrze rokujące na przyszłość:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widać to masz zapełnioną ledwie połowę fermentora.

Z tego co ja widzę, to ma zapełniony 32-litrowy fermentator do poziomu 20 litrów, czyli można powiedzieć standardowo. Chyba w przezroczystym to wygląda, jakby było mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz jeszcze raz blg i jeśli nic nie opadlo to butelkuj.

 

Wybornie! Po południu dokonam pomiarów. Dobrze by się złożyło, gdybym mógł je butelkować, bo zwolniłby mi się bezkranikowy fermentator na cichą AIPA wzorowanego na Twoim Emit Remmusie;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.