Jump to content
05paw

Drożdże dolnej fermentacji

Recommended Posts

Jakoś ciężko znaleźć jest (albo ja nie wiem jak to znaleźć, co wpisać) na forum pewnych informacji na temat drożdży dolnej fermentacji.

Szykuję się do pierwszego warzenia (tak, z zacieraniem) i chcicę zrobić czeskiego pilsnera możliwie najbardziej podobnego do Pilsnera Urquella. Receptury na forum odnalazłem bez większego problemu. Martwi minie natomiast sam proces fermentacji i temperatury w jakiej się ona odbywa. Było że będą niepożądane rzeczy przy za wysokiej temp. przy górnej fermentacji czyli mam rozumieć że przy dolnej też? Drożdże których chcę użyć to Wyeast 2001 Urquell Lager i ich zakres temp. to 9-13 C. Możecie mi wytłumaczyć co się będzie działo przy wyższej temp.? tak około 14-15 C, czy to już zdecydowanie za wysoka temperatura i lepiej sobie odpuścić to piwo aż do uzyskania odpowiednich warunków? Jest coś podobnego co mogę zrobić w górnej?

I jeszcze jedno. Czy ktoś zna to piwo: http://www.smaki-piw...shepherd-neame/ Bardzo mi posmakowało to piwo ale niestety jego cena (szczególnie u mnie) jest za wysoka (coś około 20-25zł) i chciałbym zrobić podobne martwię się tylko że wyjdzie mi coś co mi nie posmakuje. Z pośród bardzo małego wyboru piw w mojej okolicy udało mi się odnaleźć (łącznie z tym) 5 piw typu ale tylko że wyłącznie to mi posmakowało. Reszta była jakby o wiele bardziej gorzka, lub w "gębie" czułem jak by było nieco wody po goleniu. Możecie polecić jakąś recepturę na coś podobnego do Spitfire?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do lagera nie ma co kombinować, tylko fermentować najchłodniej jak się da. Browar to nie kwiaciarnia ani stragan z owocami.

Recepturę na klona Spitfire gdzieś widziałem, nic szczególnego w niej nie było, poszukam jak chcesz, ale to był taki zwykły bitter 10°Blg, nachmielony pod 30 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś pokręciłem, 13°Blg, 40 IBU, słody pale, karmelowy 150, pszeniczny trochę na pianę. Chmielone Target na goryczkę, Goldings i First Gold na aromat, nie jest chmielone na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz warzyć czeskiego pilsa, to fermentując go w wyższych temperaturach zamierzonego efektu nie uzyskasz, bo pils to nie będzie..Jak pisał zgoda - (browar to nie kwiaciarnia i stragan z owocami) pojawią się posmaki kwiatowo-owocowe.

Jeśli nie masz warunków do warzenia pilsa, to uwarz "ejla", a pilsa zostaw sobie na chłodniejsze miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to poczekam aż będzie chłodniej i wtedy pójdzie pilsner a jak masz dokładną recepturę na Spitfire to bardzo poproszę :) tylko zwróć uwagę że to ma być pierwsza prawdziwa warka z zacieraniem więc potrzebowałbym receptury dość szczegółowej jak dla laika ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponowałbym Koledze na pierwsze zacieranie zrobić coś łatwego, tak żeby wyrobić sobie pewne nawyki i nauczyć się radzić sobie z tym procesem, bo to, że dostaniesz dobrą recepturę, nie oznacza, że otrzymasz dobry efekt. Wiem to po sobie. Na pierwsze zacieranie wybrałem stosunkowo łatwe pszennicze piwko (w którym popełniłem kilka drobnych jak i większych błędów) i muszę przyznać, że dopiero z drugiego zacierania byłem dumny (i w sumie nadal jestem bo mam na stanie jeszcze kilkanaście butelek Full Aroma Hops).

 

A tak swoją drogą, gdzie można szukać receptur poza Wiki?

Edited by Scoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

wybrałem stosunkowo łatwe pszennicze piwko

 

Pszeniczne (jeśli mowa o hefe-weizenie) wbrew pozorom wcale takie łatwe nie jest.

 

A tak swoją drogą, gdzie można szukać receptur poza Wiki?

 

Tu aż się roi od receptur! Wiki, na forum dział Receptury Autorskie - gdzie powinny pojawiać się sprawdzone receptury, dział Receptury - gdzie jest sporo dyskusji co i dlaczego można/należy użyć, nie wspominając już o tonach receptur w Zapiskach piwowarów. Do tego jeszcze można zerknąć do składu zestawów ze sklepów, czy receptur w programach piwowarskich, pismach (choćby wrzucane tu z BYO).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś łatwiejszego tylko co? Nie chciałbym żeby wyszło coś co mi nie smakuje i będę to męczył lub rozdawał znajomym. Pszeniczne raczej nie za bardzo mimo że próbowałem tylko dwóch. Wolę jednak zrobić Spitfire i będę wiedział jakiego smaku się spodziewać i przy niepowodzeniu też nie będzie problemu żeby to smakowo zweryfikować ;)

 

Można recepturę? Proszę :D

Edited by 05paw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klona i tak nie uzyskasz, tylko coś podobnego. Może zamiast kombinować kup jakiś zestaw na brytyjskie ESB, np. któryś Extra Special Bitter w Piwodzieju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto chodzi że nie mieszkam w PL i muszę sobie radzić z tym co mam dostępne na miejscu i najlepiej oraz najtaniej wychodzi kupienie slodu, chmielu i drożdży osobno a nie w zestawie.

znalazłem recepture na klon spitfire tylko jak wrócę z pracy to muszę przeliczyć wszystko na jednostki metryczne oraz jest w niej nie wszystko jasne dla mnie

 

Spitfire Ale -Sheperd Neame

Brew Type: All Grain Date: 9/16/2006

Style: Special/Best/Premium Bitter Brewer: Chris Bowen

Batch Size: 10.00 gal Assistant Brewer:

Boil Volume: 11.45 gal Boil Time: 60 min

Brewhouse Efficiency: 75.00 %

 

 

Ingredients Amount Item Type % or IBU

9.75 lb Pale Malt, Maris Otter (3.0 SRM) Grain 54.93 %

3.75 lb Pale Malt (2 Row) UK (3.0 SRM) Grain 21.13 %

2.25 lb Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM) Grain 12.68 %

1.25 lb Wheat, Torrified (1.7 SRM) Grain 7.04 %

0.75 lb Amber Malt (22.0 SRM) Grain 4.23 %

2.00 oz Target [8.50 %] (60 min) Hops 31.2 IBU

1.00 oz First Gold [7.50 %] (15 min) Hops 6.8 IBU

1.00 oz Goldings, East Kent [5.00 %] (5 min) (Aroma Hop-Steep) Hops -

2.00 items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 min) Misc

2.00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3.0 days) Misc

2 Pkgs British Cask Ale (Wyeast Labs #1026) Yeast-Ale

 

Beer Profile Estimated Original Gravity: 1.049 SG (1.040-1.048 SG) Measured Original Gravity: 1.045 SG

Estimated Final Gravity: 1.012 SG (1.008-1.012 SG) Measured Final Gravity: 1.010 SG

Estimated Color: 13.2 SRM (5.0-16.0 SRM) Color

Bitterness: 38.1 IBU (25.0-40.0 IBU) Alpha Acid Units: 24.5 AAU

Estimated Alcohol by Volume: 4.87 % (3.80-4.60 %) Actual Alcohol by Volume: 4.56 %

Actual Calories: 198 cal/pint

 

 

Mash Profile Name: Single Infusion, Full Body Mash Tun Weight: 0.00 lb

Mash Grain Weight: 17.75 lb Mash PH: 5.4 PH

Grain Temperature: 72.0 F Sparge Temperature: 168.0 F

Sparge Water: 5.81 gal

Mash In Add 22.19 qt of water at 163.7 F 152.0 F 90 min

168.0 F 10 min

 

 

Mash Notes

 

Primer Used: 6.2 Age for: 3.0 Weeks

Storage Temperature: 45.0 F

 

Spectacular clone of a Kenttish Ale

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procenty masz, to sobie według tego przeskaluj, bo to jest na 10 US gallons czyli ok. 38 litrów. Chmielu na pewno nie dostaniesz z taką zawartością a-k, więc też sobie będziesz musiał przeliczyć w jakimś programie.

 

Oryginalne drożdże SN można sobie odzyskać z butelek, bodajże 1689 jest refermentowane. Nie są dostępne w sprzedaży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje co do drożdży, w żadnym sklepie ich nie mają. Szukając po necie znalazłem że można je zastąpić 1968ESB, 1275 Thames Valley lub WLP022-Essex Ale więc sobie któreś dobiorę.

Znalazłem jeszcze jedną recepturę i ta chyba jest na 20l: http://www.homebrewwizard.com/2012/dragons-breath-ale-spitfire-clone/

Jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem tę część:

To start I heated up 13 litres for a strike temp of 72°c and mashed for 75 mins. Mashed out with 9 litres at 100°c for a target temp of 78°c and rested for ten mins. The mash was then sparged with 12 litres at 77°c.

... czyli mam zacierać w 13 litrach wody o temp. 72°C przez 75 min i po tym czasie nie podnosić temperatury po przez podgrzewania tylko dolać 9 litrów wrzątku? Czy to dobry sposób czy można to zrobić inaczej? Rozumiem też że wysładzam później przy użyciu 12l.

Jedna saszetka drożdży wystarczy jeżeli wezmę te 1275?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest dobry sposób. Tylko wody do wysładzania mniej, bo do zacieru poszło już 22 litry. Ja bym dał 9.

Jak zrobisz starter, to wystarczy jedna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, tak zrobię. Dziękuję za rady i za chwilę zamawiam składniki (na dwie warki) i brakujący sprzęt z nadzieją że w sobotę będę mógł już zacierać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.