Jump to content
Sign in to follow this  
Andrzej34

Zamiennik chmielu Marynka i Lubelski.

Recommended Posts

Witam.

 

Mam pytanie odnosnie zamiennikow chmieli,Chcialbym ''uwarzyc'' warke piwa (Sweet Stout)znalazlem przepis -

Słód jasny pilzneński 4,6 kg

- Słód Monachijski Typ-I 0,3 kg

- Słód Monachijski Typ-II 1,0 kg

- Słód karmelowy Caraarama 0,2 kg

- Słód Carafa® I 0,1 kg

- Laktoza 0,25 kg

- Chmiel goryczkowy Marynka 25 g

- Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g

- Mech Irlandzki 1 łyż.

- Drożdże Safale S-04

62°- 73° - 120 min.

Nasycić na max 2,4 v/v

Sporo pilzneńskiego i mech robi swoje, piwo ma piękny rubinowy, prawie czarny kolor. Z tej ilości powinno wyjść ok 27 l - 15 Blg

 

Moge kupic wszystkie skladniki oprocz chmieli Marynki i Lubelskiego (mieszkam poza Polska)czy moglbym prosic o nazwe innych chmieli?podaje strone na ktorej moge zamowic chmiele (http://www.thehomebr...ps-c-77_99.html)

 

Dziekuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta.

Edited by MaciekB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Witam.

 

Wiec ta receptura jest dobra,czy moze wprowadzic jakies poprawki?Czekam na sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta.

 

A Twoim zdaniem jaki chmiele bylyby odpowiedznie do Sweet Stout'a?

EKG albo Challenger na goryczkę, ale Marynka też będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Dla mnie przy 100g Carafy I i braku palonego jęczmienia (i to na 27l) to będzie brown ale a nie stout.

Ale nigdy nie robiłem milk stouta z takim zasypem więc może rzeczywiście będzie lepszy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...