Skocz do zawartości

Zamiennik chmielu Marynka i Lubelski.


Andrzej34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Mam pytanie odnosnie zamiennikow chmieli,Chcialbym ''uwarzyc'' warke piwa (Sweet Stout)znalazlem przepis -

Słód jasny pilzneński 4,6 kg

- Słód Monachijski Typ-I 0,3 kg

- Słód Monachijski Typ-II 1,0 kg

- Słód karmelowy Caraarama 0,2 kg

- Słód Carafa® I 0,1 kg

- Laktoza 0,25 kg

- Chmiel goryczkowy Marynka 25 g

- Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g

- Mech Irlandzki 1 łyż.

- Drożdże Safale S-04

62°- 73° - 120 min.

Nasycić na max 2,4 v/v

Sporo pilzneńskiego i mech robi swoje, piwo ma piękny rubinowy, prawie czarny kolor. Z tej ilości powinno wyjść ok 27 l - 15 Blg

 

Moge kupic wszystkie skladniki oprocz chmieli Marynki i Lubelskiego (mieszkam poza Polska)czy moglbym prosic o nazwe innych chmieli?podaje strone na ktorej moge zamowic chmiele (http://www.thehomebr...ps-c-77_99.html)

 

Dziekuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta.

Edytowane przez MaciekB
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta.

 

A Twoim zdaniem jaki chmiele bylyby odpowiedznie do Sweet Stout'a?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Witam.

 

Wiec ta receptura jest dobra,czy moze wprowadzic jakies poprawki?Czekam na sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie.

Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta.

 

A Twoim zdaniem jaki chmiele bylyby odpowiedznie do Sweet Stout'a?

EKG albo Challenger na goryczkę, ale Marynka też będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innej beczki :)

Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna.

I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki.

Dla mnie przy 100g Carafy I i braku palonego jęczmienia (i to na 27l) to będzie brown ale a nie stout.

Ale nigdy nie robiłem milk stouta z takim zasypem więc może rzeczywiście będzie lepszy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.