Jump to content
keysym

Dry Stout- prośba o wereyfikacje receptury.

Recommended Posts

Witam,

 

na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego:

 

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 1 kg płatków jęczmiennych

- 0,5 kg palonego jęczmienia

 

Zacieranie w 67* przez 90 min.

 

Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego.

 

Wszystko chce zadać Nothingam'ami.

 

Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność.

 

Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka ma być, standardowo, na 22 litry, a ekstrakt początkowy planuję na 12-13*.

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego:

 

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 1 kg płatków jęczmiennych

- 0,5 kg palonego jęczmienia

 

Zacieranie w 67* przez 90 min.

 

Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego.

 

Wszystko chce zadać Nothingam'ami.

 

Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność.

 

Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność?

:okey:

 

 

To jest "typowa" receptura na Dry Stouta w/g Johna Palmera, którą on podaje w tym wywiadzie z BeerSmith. Z tego co pamiętam, to jedyna różnica jest że on podaje mniej chmieli, chyba 1.5 oz EKG (z tego co pamiętam ok 8-9 HBU). Dry Stout nie potrzebuje dużo IBUs, bo część smaku goryczki pochodzi z jęczmienia palonego. BLG wyjdzie ci ok. 10.

 

BTW, spodziewaj się trudnego wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź, blg nie jest problemem najwyżej będzie trochę mniejsza Warka. A jak proponujesz ułatwić wysladzanie? Co do chmielu pójdzie w takim razie 50g na na 60 min. Robiłeś stout'a na podstawie tej receptury?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- 3 kg Pale Ale Strzegom

 

- 1 kg płatków jęczmiennych

 

- 0,5 kg palonego jęczmienia

 

 

 

Zacieranie w 67* przez 90 min.

Jeśli chcesz zastosować zwykłe płatki jęczmienne, to musisz jeszcze dorzucić jeden dodatkowy etap - kleikowanie, jeśli chcesz z niego zrezygnować zastosuj płatki jęczmienne błyskawiczne.

Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność.

Receptura jest OK, nie ma co wydziwiać w zasypie i tak wszystko zależy od fermentacji :D Jeśli nie lubisz zbyt dużej paloności możesz zmniejszyć ilość słodu palonego i pamiętaj aby dodać go na sam koniec zacierania lub przy filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność.

To warz portera w takim razie. Stout ma być z wyraźnymi akcentami palonymi. To zwykły stout, ma być czarny jak smoła, więc mech jest zbędny.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chodzi mi o palonosc charakterystyczną dla stout'a, bo tę chcę uzyskać, inaczej bym stouta nie robił ;). Zastanawiałem się nad tym, bo wszystkie receptury jakie znalazłem na forum mają mniejszą zawartość jęczmienia palonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź, blg nie jest problemem najwyżej będzie trochę mniejsza Warka. A jak proponujesz ułatwić wysladzanie? Co do chmielu pójdzie w takim razie 50g na na 60 min. Robiłeś stout'a na podstawie tej receptury?

 

BLG zawsze możesz podbić przez dodanie troche słodu podstawowego np pils, albo cukru żeby ci dał % ale bez słodowości. Warkę w/g tej receptury warzyłem ok. 3-4 razy po ok 40L, czyli ok 120-160l. Najbardziej to mi smakuje z Nottingham albo US-05 I troche mniej z S-04 (za duzo esterow).

 

Nie chodzi mi o palonosc charakterystyczną dla stout'a, bo tę chcę uzyskać, inaczej bym stouta nie robił ;). Zastanawiałem się nad tym, bo wszystkie receptury jakie znalazłem na forum mają mniejszą zawartość jęczmienia palonego.

 

Keysym; możesz zaufać tej recepturze, w/g mnie tworzy ona najbardziej "autentyczny" Dry Stout, zbliżony do Guinness, Murphy's i Beamish.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

i pamiętaj aby dodać go na sam koniec zacierania lub przy filtracji.

Moim zdaniem z tym dodawaniem słodów palonych na koniec zacierania utarło się jak jakiś dogmat. Oczywiście popieram takie podejście w przypadku piw, gdzie takie słody dodaje się dla koloru lub tylko lekkiego posmaku paloności (Dark Lager, Scotch Strong Ale). Jednakże w przypadku stoutu, gdzie ta paloność jest wyznacznikiem stylu zawsze daję palone słody od początku zacierania, razem z pozostałymi. Nie czuję ani popiołu, ani spalenizny, a tylko wyraźną paloność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie to samo zauważyłem u siebie, mam kilka Stoutów na koncie i wcale nie ma popiołu i spalenizny od dodania słodów palonych na początku zacierania! Stouty wychodzą poprawne i bardzo smaczne, o większej intensywności palonki i jak dla mnie lepsze od wrzucenia słodów ciemnych na koniec zacierania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie robie tak jak piszecie, słody powędrują do gara z całą resztą i posiedzą tam 90 min.

 

A robicie cichą w stout' cie?

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię wszędzie, za wyjątkiem piw pszenicznych. O ile w stout'cie może klarowność nie jest tak istotna, to pozbędziesz się martwych drożdży, a to poprawi Ci smak.

Edited by St. Anger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem z tym dodawaniem słodów palonych na koniec zacierania utarło się jak jakiś dogmat.

Pomijając intensywność paloności, która jest kwestią gustu, dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania.

Edited by Bzdzionek

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania.

 

 

 

Po 90min. Zacierania próba jodowa chyba jest zbędna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania.

 

 

 

Po 90min. Zacierania próba jodowa chyba jest zbędna?

 

Dokładnie przy tym zacieraniu próba jodowa jest zbędna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno popełniłem Stouta (w sumie, moje pierwsze zaciearane piwo^^, dziś idzie w butelki...

 

(...)

BTW, spodziewaj się trudnego wysładzania.

 

...co masz na myśli pisząc o trudnym wysładzaniu? Może, jak to często bywa przy braku wiedzy, przeoczyłem coś?:D

 

Dokładnie to samo zauważyłem u siebie, mam kilka Stoutów na koncie i wcale nie ma popiołu i spalenizny od dodania słodów palonych na początku zacierania! Stouty wychodzą poprawne i bardzo smaczne, o większej intensywności palonki i jak dla mnie lepsze od wrzucenia słodów ciemnych na koniec zacierania ;)

 

To jest ciekawa uwaga. Przy następnym stoucie warto będzie spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okazuje się, że zakup płatków jęczmiennych nie należy do prostych :) Nie widzę sensu kupowac ich w necie ( przesyłka, etc.), a nie mam też za bardzo czasu, żeby latać po sklepach.

 

Generalnie szukam alternatywy dla płatków. Zastanawiam sie czy zastąpienie ich kaszą jęczmienną jest możliwe i czym ewentualnie grozi?

 

A druga myśl jaki mi chodzi po głowie, czy nie przerobić tej receptury na oatmeal stout'a. Wtedy wyglądało by to tak:

 

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 1 kg płatków owsianych

- 0,5 kg palonego jęczmienia

 

Płatki kleikowane, a potem wszystko zacieranie w 67* przez 90 min.

 

Jeśli chodzi o chmiel to 50 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego.

 

Czy taki "oatmeal stout' będzie pijalny, jakich wrażeń sensorycznych się moge spodziewać?

Edited by keysym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem,ze kasze kleikowac jak płatki? Co do wyboru kaszy to mam tylko taka w torebkach, myślisz ze to też się nada? Dzięki za odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, ale okazuje się, ze w sklepiku osiedlowym "rzucili" płatki, wiec już nieaktualne. Dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego:

 

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 1 kg płatków jęczmiennych

- 0,5 kg palonego jęczmienia

 

Zacieranie w 67* przez 90 min.

 

Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego.

 

Wszystko chce zadać Nothingam'ami.

 

Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność.

 

Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność?

 

A gdyby zamiast pale ale (nie mam na stanie) użyć pilsnenskiego?. Zmienic wtedy schemat zacierania (przerwa białkowa?)?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sensu zmieniać zacierania - te słody stosunkowo niewiele się różnią i w ciemnym piwie możesz nawet nie wyczuć różnicy w zamianie jednego na drugi. Natomiast białkową powinieneś i tak zastosować - powinna wpłynąć korzystnie na fakturę piany.

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.