Skocz do zawartości

Zapraszam Blog o alkoholach blog.czajkus.com


Czajkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Założyłem bloga o polskich alkoholach, buteleczkach i historii alkoholi, głównie polskich. O piwie też poznajdywałem jakieś informacje to będę się starał zamieszczać. Napiszę też pewnie coś o miniaturkach piw - które są np. w USA bardzo rozpowszechnione

 

http://blog.czajkus.com

 

Tego typu materiały z dwudziestolecia np. mnie inetersują :lol:

c7op.jpg

 

Zapraszam

Czajkus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 7 miesięcy temu...

Na moim blogu mam juz 200 wpisów - głównie o historii polskich alkoholi. W wiekszości wpisów podaję znalezione stare teksty dotyczące danego tematu wraz z zazwyczaj cennymi ilustracjami.

Kogo to interesuje zapraszam

 

200 wpis jest o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym

http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14/200-wpis-okazji-starce/

 

Pozdrawiam

Czajkus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Zainteresowałem się postacią Marjana Kiwerskiego, który był najwybitniejszym badaczem dziejów piwowarstwa w Polsce. W wpisie na jego temat dałem wstęp do jego książki "Dzieje Piwowarstwa" i jego biogram z Polskiego Słownika Biograficznego

http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/01/inz-marjan-kiwerski/

 

Dzisiaj zacząłem publikować jego artykuły w tym przypadku "Piwo angielskie w Polsce".

Polecam część 1

http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/07/piwo-angielskie-polsce-marjan-kiwerski-czesc-1/

 

Zapraszam

Czajkus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Nie znam się za bardzo na stylach piwa, ale jak czytam stare teksty, to w XIX w. za rodzimy styl uznawano tzw. piwo szlacheckie. Były też inne stare style, które pewnie trzeba uznać za rodzime jak np. piwo owsiane czy piwo jałowcowe.

 

Nie no Czajkus, nie bądź taki, jak już trafiasz na takie rzeczy to je tu dawaj, Na pewno znajdą się chętni żeby spróbować coś z tych informacji wykoncypować. Sam warzę czasem historyczne piwo Rosanke, i nie boję się wyzwań ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję co jakiś czas różne przepisy, dzisiaj np. jest na blogu m.in. przepis na piwo owsiane z 1830 r., które jak piszą wcale nie było z owsa :)

 

Przepis na robienie białego musującego piwa, które w Niemczech Weiss czyli Horn lub Weizen-Bier, a w Warszawie owsianym nazywają. Przepis ten listownie przez S. B. R. z Berlina nadesłany.

Białe, musujące piwo, tak wsławione w Berlinie i Wrocławiu, które w Warszawie owsianym nazywają, wcale nie jest z owsa, ani też innym sposobem, jak wszelkie inne dubeltowe piwa robione, lecz cały sposób na zaprawianiu jego, staczaniu i butelkowaniu zależy, co robi się w następujący sposób.

Bierze się beczka dubeltowego piwa, z tą uwagą, aby nie było zbyt gorzkie, ani też zbyt ciemne czyli czarne. Beczka z tym piwem wstawia się do piwnicy, gdzie otworzywszy czop górny, powinna godzin dwadzieścia cztery zostawać, po czym tymże otworem wsypuje się:

  • mąki ryżowej czyli ryżu jak najmielej utłuczonego funt 1,
  • cukru Faryny funt 1,
  • kremortartary drobno sproszkowanego łutów 5

Potem nie zatykając beczki, spokojnie się zostawia dni 3 w lecie, lub 4 w zimie, po których się butelkuje, mocno korkuje, i w piasek wstawia, w którym dni dziesięć zostaje, i już jest zupełnie do użycia zdatne.

Uwaga. Butelek trzeba dobierać mocnych. Najlepsze byłyby tak nazwane porterówki, albowiem to piwo jest bardzo musujące i słabe butelki rozsadza. Korki także dawać trzeba mocne, i dobrze je osadzać, lub drutować, albo szpagatem mocować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to by było fajne, aczkolwiek to już administracja forum musi rozważyć czy informować o wszystkich moich wpisach, ponieważ mój blog nie jest piwny tylko ogólnie alkoholowy i nie wiem czy czytelnicy forum życzą sobie być informowani o artykułach na temat wódek czy wina?

 

Dotychczas jak miałem wpis dotyczący piwa to informowałem o nim w tym temacie i tak też może pozostać.

Edytowane przez Czajkus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej.

 

Popieram wiecej craftu, mniej celebry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj bigram prof. Emila Christiana Hansena - duńskiego uczonego, który dokonał przełomu jeżeli chodzi o drożdże stosowane w piwowarstwie.

 

Biogram napisał jego uczeń, polski prof. Wiktor Syniewski.

http://blog.czajkus.com/blog/2014/11/24/porf-dr-emil-christian-hansen/

 

Zapraszam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Dzisiaj 300 wpis na moim blogu :)

Zawiera bazę Gorzelni i Fabryk Wódek działających w Galicji w 1901 r.

http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08/300-wpis-gorzelnie-fabryki-wodek-w-galicji-w-1901-r/

 

Kolejnym wpisem będzie dalsza część ciekawego odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera"

Są tam podane m.in. moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu w piwach z browarów warszawskich w 1881 r.

 

Zapraszam do odwiedzin

Czajkus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dalszy ciąg odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" jest na moim blogu, a w nim m.in. autor przytacza: moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu z piw browarów warszawskich w 1881 r.

 

http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/10/od-piwa-domowego-do-pilsnera-marian-kiwerski-czesc-2/

 

Zapraszam

Czajkus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.