Jump to content
Czajkus

Zapraszam Blog o alkoholach blog.czajkus.com

Recommended Posts

Witam,

Założyłem bloga o polskich alkoholach, buteleczkach i historii alkoholi, głównie polskich. O piwie też poznajdywałem jakieś informacje to będę się starał zamieszczać. Napiszę też pewnie coś o miniaturkach piw - które są np. w USA bardzo rozpowszechnione

 

http://blog.czajkus.com

 

Tego typu materiały z dwudziestolecia np. mnie inetersują :lol:

c7op.jpg

 

Zapraszam

Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zamieściłem na blogu ciekawy artykuł z ocenami piw z Wystawy Płodów Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 1874 r.

 

Zapraszam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moim blogu mam juz 200 wpisów - głównie o historii polskich alkoholi. W wiekszości wpisów podaję znalezione stare teksty dotyczące danego tematu wraz z zazwyczaj cennymi ilustracjami.

Kogo to interesuje zapraszam

 

200 wpis jest o pomyśle na masową produkcję starki w dwudziestoleciu międzywojennym

http://blog.czajkus.com/blog/2014/05/14/200-wpis-okazji-starce/

 

Pozdrawiam

Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Zainteresowałem się postacią Marjana Kiwerskiego, który był najwybitniejszym badaczem dziejów piwowarstwa w Polsce. W wpisie na jego temat dałem wstęp do jego książki "Dzieje Piwowarstwa" i jego biogram z Polskiego Słownika Biograficznego

http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/01/inz-marjan-kiwerski/

 

Dzisiaj zacząłem publikować jego artykuły w tym przypadku "Piwo angielskie w Polsce".

Polecam część 1

http://blog.czajkus.com/blog/2014/08/07/piwo-angielskie-polsce-marjan-kiwerski-czesc-1/

 

Zapraszam

Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie znam się za bardzo na stylach piwa, ale jak czytam stare teksty, to w XIX w. za rodzimy styl uznawano tzw. piwo szlacheckie. Były też inne stare style, które pewnie trzeba uznać za rodzime jak np. piwo owsiane czy piwo jałowcowe.

 

Nie no Czajkus, nie bądź taki, jak już trafiasz na takie rzeczy to je tu dawaj, Na pewno znajdą się chętni żeby spróbować coś z tych informacji wykoncypować. Sam warzę czasem historyczne piwo Rosanke, i nie boję się wyzwań ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podaję co jakiś czas różne przepisy, dzisiaj np. jest na blogu m.in. przepis na piwo owsiane z 1830 r., które jak piszą wcale nie było z owsa :)

 

Przepis na robienie białego musującego piwa, które w Niemczech Weiss czyli Horn lub Weizen-Bier, a w Warszawie owsianym nazywają. Przepis ten listownie przez S. B. R. z Berlina nadesłany.

Białe, musujące piwo, tak wsławione w Berlinie i Wrocławiu, które w Warszawie owsianym nazywają, wcale nie jest z owsa, ani też innym sposobem, jak wszelkie inne dubeltowe piwa robione, lecz cały sposób na zaprawianiu jego, staczaniu i butelkowaniu zależy, co robi się w następujący sposób.

Bierze się beczka dubeltowego piwa, z tą uwagą, aby nie było zbyt gorzkie, ani też zbyt ciemne czyli czarne. Beczka z tym piwem wstawia się do piwnicy, gdzie otworzywszy czop górny, powinna godzin dwadzieścia cztery zostawać, po czym tymże otworem wsypuje się:

  • mąki ryżowej czyli ryżu jak najmielej utłuczonego funt 1,
  • cukru Faryny funt 1,
  • kremortartary drobno sproszkowanego łutów 5

Potem nie zatykając beczki, spokojnie się zostawia dni 3 w lecie, lub 4 w zimie, po których się butelkuje, mocno korkuje, i w piasek wstawia, w którym dni dziesięć zostaje, i już jest zupełnie do użycia zdatne.

Uwaga. Butelek trzeba dobierać mocnych. Najlepsze byłyby tak nazwane porterówki, albowiem to piwo jest bardzo musujące i słabe butelki rozsadza. Korki także dawać trzeba mocne, i dobrze je osadzać, lub drutować, albo szpagatem mocować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to by było fajne, aczkolwiek to już administracja forum musi rozważyć czy informować o wszystkich moich wpisach, ponieważ mój blog nie jest piwny tylko ogólnie alkoholowy i nie wiem czy czytelnicy forum życzą sobie być informowani o artykułach na temat wódek czy wina?

 

Dotychczas jak miałem wpis dotyczący piwa to informowałem o nim w tym temacie i tak też może pozostać.

Edited by Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście, może tak będzie lepiej. W blogach gdzie tematyka jest różna, ręcznie filtruję treść i nieraz zdarza mi się coś przegapić. Informuj zatem indywidualnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szczerze, wolę żeby w blogosferze wyświetlały się informacje z blogu czajkus'a (nawet te nie do końca związane z piwowarstwem) niż posty typu: Ocena piwa "któregonigdzieniedostaniesz" z browaru "októrymnigdyniesłyszałeś" bo one w piwowarstwo wnoszą jeszcze mniej.

 

Popieram wiecej craftu, mniej celebry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj 300 wpis na moim blogu :)

Zawiera bazę Gorzelni i Fabryk Wódek działających w Galicji w 1901 r.

http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/08/300-wpis-gorzelnie-fabryki-wodek-w-galicji-w-1901-r/

 

Kolejnym wpisem będzie dalsza część ciekawego odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera"

Są tam podane m.in. moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu w piwach z browarów warszawskich w 1881 r.

 

Zapraszam do odwiedzin

Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Dalszy ciąg odczytu Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" jest na moim blogu, a w nim m.in. autor przytacza: moc brzeczki pierwotnej, zawartość ekstraktu rzeczywistego i zawartość alkoholu z piw browarów warszawskich w 1881 r.

 

http://blog.czajkus.com/blog/2015/01/10/od-piwa-domowego-do-pilsnera-marian-kiwerski-czesc-2/

 

Zapraszam

Czajkus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.