Jump to content
Pieron

2013.11.16 V Śląski Konkurs Piw Domowch

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym serdecznie wszystkich piwowarów zaprosić do udziału w V edycji Śląskiego Konkursu Piw Domowych.

Tym razem dwie kategorie górnej fermentacji: witbier oraz waizenbock.

Termin celuję w połowie listopada, chcąc zrobić w jednym ze śląskich minibrowarów (w chwili obecnej rozmowy trwają).

Czasu jeszcze sporo więc myślę, że każdy chcący zdąży uwarzyć dwie warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No trudno ja nie uwarzę. Teraz tylko degustuję.

Oczywiście deklaruję swoją pomoc przy organizacji konkursu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs odbędzie się 17 listopada w Browarze Rynek w Raciborzu.

Do tygodnia pojawi się regulamin oraz formularz zgłoszeniowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs odbędzie się 17 listopada w Browarze Rynek w Raciborzu.

Do tygodnia pojawi się regulamin oraz formularz zgłoszeniowy.

Cóż, grzechem byłoby nie wziąć udziału :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, grzechem byłoby nie wziąć udziału :)

 

Jak Pieron jest organizatorem to przynajmniej metryczki szybko docierają :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Pieron jest organizatorem to przynajmniej metryczki szybko docierają :D

Trzeba dopisać do regulaminu właściwy odstęp czasowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najfajniejsze jest to , że przybywa konkursów na piwa domowe. Oznacza to , że Manifest P. Sadownika działa ''Już pora zaczynać warzenie domowe'', zdrowie P.Andrzeju :beer: oraz wszyscy organizatorzy konkursów :beer: :beer: :beer: po trzykroć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Regulamin V Śląskiego Konkursu Piw Domowych

 

1. Organizatorem V Śląskiego Konkursu Piw Domowych jest Śląski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych reprezentowany przez Adama Wróbel. Konkurs odbędzie się 16-11-2013 roku* w Browarze Rynek w Raciborzu mieszczącym się przy ul. Rynek 14 w godzinach 12.oo do 16.oo.

 

2. Przewodniczącym jury jest Piotr Piekarski, który odpowiedzialny jest za skompletowanie składu jury. Konkurs odbędzie się zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD, a wyniki zostaną uwzględnione w klasyfikacji Pucharu PSPD oraz Tytułu Domowego Piwowara Roku Bractwa Piwnego.

 

3. Konkurs przeprowadzony będzie w dwóch kategoriach:

 

- Weizenbock kategoria 15C wg BJCP

- Witbier kategoria 16A wg BJCP

 

4. Jeden piwowar może wystawić jedno piwo w danej kategorii. W konkursie mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.

 

5. Opłata konkursowa wynosi:

- dla członków PSPD 10 zł od piwa

- dla piwowarów niezrzeszonych w PSPD 12 zł od piwa.

 

6. Opłatę należy wpłacić do 4-11-2013 roku na konto

 

PSPD

ul. Dojazdowa 2

43-400 Cieszyn

nr konta 55 1540 1131 2113 6200 5272 0001

 

Na przelewie podać Imię Nazwisko, nick, oraz dopisek V ŚKPD

 

7. Piwowar zobowiązany jest wypełnić formularz rejestracyjny po jednym dla każdej wystawianej kategorii. Butelki można oznaczyć karteczką na gumce bez trwałych etykiet. Dopuszczalne jest oznaczenie na kapslu. Piwo dostarczyć w okresie od dnia 30-09-2013 do dnia 04-11-2013 w ilości 3 butelki 0,5 litra lub 5 butelek 0,33 litra na adres:

 

V ŚKPD

Centrum Warzenia Domowego Piwa

ul. 3 Maja 29

41-500 Chorzów

 

Na w/w adres nie będą odbierane uszkodzone przesyłki.

 

 

8. Ocena piw będzie anonimowa, a każde piwo przed konkursem zostanie zakodowane. Jeżeli zgłoszonych piw będzie więcej niż 12-15 zostanie przeprowadzona runda kwalifikacyjna.

 

9. Po zakończeniu konkursu podane zostaną wyniki wraz z punktacją piw, które dostały się do finału. Przewiduje się również przesłanie metryczek na adres mailowy podany w zgłoszeniu w terminie do trzech miesięcy od zakończenia konkursu.

 

10. Organizator zastrzega sobie prawo do podania imion i nazwisk piwowarów całej rundy finałowej.

 

11. Za zajęcie trzech pierwszych miejsc przewidziano dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

 

12. Autorzy zwycięskich piw na prośbę organizatora zobowiązują się do upublicznienia receptur.

 

13. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu w przypadku zmiany istotnych i nieprzewidzianych okoliczności.

 

* zmiana regulaminu z dnia 23.10.2013r. dotycząca terminu konkursu z 17-tego na 16-tego listopada 2013 roku.

Formularz rejestracyjny.doc

Formularz rejestracyjny.pdf

Edited by Pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może ktoś będzie jechał w terminie "składania piw" na trasie Wawa-Cieszyn? Zawsze to większa szansa, że dojedzie całe niż kurierem wysyłać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to trochę niefortunny termin nadsyłania piw - co prawda jest na to dużo czasu ale jak ktoś robi piwo "na styk" (bo dowiedział się o konkursie później) i chciałby wysłać, to trafia na 3 dni wolne (1-3 listopada). Termin upływa w poniedziałek 4.11 czyli zaraz po "długim weekendzie" - jak wiadomo wysyłanie czegokolwiek przed takim dłuższym okresem jest ryzykowne więc w zasadzie sensowny czas nadsyłania piw znacząco się skraca.

 

Szkoda bo myślałem, że uda mi się coś wysłać na konkurs - trzeba będzie następnym razem wcześniej się zorientować :)

Edited by vald

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 3 dni Cię chyba nie zbawią. Piwo będzie w butelce, może również dojrzewać w Chorzowie, więc nie widzę problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kosztowałem waizenbocka od Marka i powiem krótko; przy moich zdolnościach, bez użycia płynnych drożdży, nie mam czego szukać w tym stylu piwa :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwaga, ważna informacja w sprawie terminu konkursu. Konkurs odbędzie się dzień wcześniej tj. w sobotę 16 listopada 2013 roku w godzinach 12-16 tej. Reszta regulaminu nie uległa zmianie.

Edited by Pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy mógłby ktoś w skrócie opisać przebieg takiego konkursu? nigdy nie byłem a chętnie bym się przejechał oczywiście tylko dopingować :beer: :beer: :beer::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.