Jump to content
Sign in to follow this  
Peres

Pierwsze użycie gęstwy drożdżowej - pytanie

Recommended Posts

Witam. Ostatnio warząc Koelscha dodałem do niego drożdży suchych Danstar Nottingham. Po fermentacji burzliwej zebrałem gęstwę do słoika i wsadziłem go do lodówki. Drożdże w fermentorze były dosyć mocno zbite i dolałem około 200 ml wody przegotowanej i ostudzonej i całość po prostu zlałem do słoja. Gęstwę zebrałem w niedzielę. Chciałbym jutro warzyć także Koelscha i teraz mam pytanie - nie przemywałem tych drożdży, jest w słoju trochę brzeczki i teraz jak zrobić by na pewno były jutro obudzone i gotowe do zadania? Wystarczy że jutro dodam gęstwę do brzeczki czy muszę coś zrobić jeszcze dodatkowego? Nigdy wcześniej nie używałem gęstwy i stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za pomoc.

Edited by Peres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owszem nie boli, ale spójrz na pytanie i dopiero odpowiadaj rzucając wiki ;) nie pytam jak sie zadaje gęstwę, tylko czy muszę ją budzić jakoś skoro stoi w niej brzeczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego czy muszę je zalewać świeżą brzeczką by je pobudzić, czy wystarczy tylko jak wyleję ze słoja tę brzeczkę która teraz się tam znajduje i naładuje łyżką odpowiednią ilość do nowej brzeczki ;)

Edited by Peres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylej to co jest w słoiku "rzadkie", a to co pod spodem to powinna być w miarę czysta gęstwa. Syfy powinny zebrać się na dnie i są ciemniejsze. Możesz zadać zdezynfekowaną łyżką. Ilość wylicz sobie tutaj. "Repitching from slurry" to gęstwa, wpisz datę kiedy pobierałeś i gęstość i litraż brzeczki, tyko zmień jednostki na "metric".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo zrób sobie z niej starter- pobierz szeroką strzykawką (strzykawki 100 i 200ml mają już szerokie "dzióbki", ewentualnie pipeta z obciętym tipem) kilkanaście ml i zadaj do świeżej brzeczki na mieszadle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mrblaha ile czasu taki starter musi się mieszać na mieszadle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego czy muszę je zalewać świeżą brzeczką by je pobudzić, czy wystarczy tylko jak wyleję ze słoja tę brzeczkę która teraz się tam znajduje i naładuje łyżką odpowiednią ilość do nowej brzeczki ;)

 

A oto odpowiedź zawarta w cytowanym artykule:

 

"Jeszcze przed zadaniem warto wstępnie obudzić drożdże – dolewamy do nich ok. pół litra świezej brzeczki, pobranej z kotła na początku gotowania, dodatkowo przegotowanej, i wystudzonej pod przykryciem. Drożdże należy budzić brzeczką w temperaturze zblizonej do docelowej temperatury piwa +/- 5°C , czyli w praktyce drożdże lagerowe budzimy trzymając słoik w lodówce. Warto do tego użyć dużego naczynia (1.5-2L), drożdże potrafią się bardzo pienić. Niektóre drożdże zaczynają aktywność już po pół godziny, niektórym potrzeba kilka godzin – dla drożdzy lagerowych można budzenie zacząć w przeddzień warzenia."

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie jest zawarta w tym artykule informacja na temat tego czy wlewać świeżą brzeczkę skoro mam już tam trochę brzeczki z poprzedniej fermentacji ? Poza tym, uzyskałem już odpowiedź na moje pytanie, więc nie potrzeba podbijania bez sensu tematu :)

Edited by Peres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybyś na prawdę przeczytał ten artykuł to byś wiedział...

 

Jedno zdanie wcześniej:

 

"Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję)."

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jednym poście zawarł byś odpowiedź na pytanie kolegi , nie tracąc czasu na przerzucanie się tym co jest w wiki a czego nie ma .

 

Gęstwę wyjmij z lodówki na godzinę dwie przed warzeniem. Jest świeża więc nie potrzeba do niej robić startera , ale oczywiście nie zaszkodzi dodanie do niej nowej porcji brzeczki. Tylko pamiętaj o sterylności całego procesu ( brzeczka wygotowana , słoik do startera zdezynfekowany i wszystkie narzędzia także ) i o tym żeby całość była w mniej więcej jednej temperaturze ( gęstwa , świeża brzeczka , i całość brzeczki do zaszczepienia ).

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie jest zawarta w tym artykule informacja na temat tego czy wlewać świeżą brzeczkę skoro mam już tam trochę brzeczki z poprzedniej fermentacji ? Poza tym, uzyskałem już odpowiedź na moje pytanie, więc nie potrzeba podbijania bez sensu tematu :)

To co jest nad gęstwą to już nie jest brzeczka, a przefermentowana brzeczka czyli młode piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
mrblaha ile czasu taki starter musi się mieszać na mieszadle

 

Zależy oczywiście od objętości startera. Zwykle wystarcza wstawić go dzień wcześniej.

 

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.