Jump to content
Sign in to follow this  
Zwykły

Weki

Recommended Posts

Pewnie zostanę zaraz zjechany za barbarzyństwo i działanie "niezgodnie ze sztuką", no ale :) Wiadomo, że piwo smakuje najlepiej w towarzystwie znajomych i już przy kilku osobach butelki nie są najwygodniejszym rozwiązaniem (a po jednej na głowie się nie kończy). Wpadłem na pomysł, żeby część piwa z warki zamiast do butelek rozlać do weków, takich z uszczelką, hermetycznych, o pojemności około 1,5-2 litrów. Nie powinno chyba być przeciwwskazań technicznych (oczywiście ilość cukru dostosuję)? Bo zwykłe słoiki chyba nie za bardzo się nadają, nie są dość hermetycznie zamykane. Czy może się mylę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to nie lepiej w butelki pet np. 1,5l po mineralce lub większe chyba 2,5l. po coli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z wekami/słoikami co jest nie tak? Po prostu zastanawia mnie, że nigdzie na ten temat informacji nie znalazłem i dlatego wolę się zapytać. A wydają się zwyczajnie dość wygodne. PET podobno lekko może zepsuć smak piwa.

Edited by Zwykły

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie powinno być z nimi problemu o ile są szczelne. Trzeba je tylko trzymać w zaciemnionym miejscu żeby skunksa od słońca nie dostało piwo. Ja osobiście wolałbym już lać w pety , chociaż do tej pory butelki wystarczały. Plastikowe butelki po dłuższym czasie mogą powodować utlenienie piwa , ale to musiałbyś trzymać miesiącami. Ja co prawda nie bardzo wyobrażam sobie nalewanie piwa ze słoików :) Pomimo wygody :) Pomyśl o zbudowaniu własnego kranu i laniu z kegów , tylko że to już większy koszt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O kegach też już pomyślałem, bardzo wygodne się wydają. Pewnie jakoś przy kolejnej albo jeszcze następnej warce zainwestuję. A na razie chyba część rozleję w butelki różnego typu a część w weki (owinę je potem gazetą, do kartonu i do szafy, powinno starczyć) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie cisnienie wytrzymają weki lub takie butelki jak kolega wrzucił powyżej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli w PETy to najlepsze te od wody gazowanej ( najmocniejsza butelka ). Ja 0,5l piwa zamknąłem w jeden słoik, ok 4g cukru tam poszło. Nie rozerwało :-P

Więc jak nie przekopiesz z cukrem to przeciwwskazań nie widzę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że wek nie wytrzyma ciśnienia. Trochę strach, może najpierw sprawdź tylko jeden. Szkoda by było gdyby cała warka wyleciała w powietrze :\

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak trochę mniej cukru zamierzam dać niż każą (w butelki też) bo lubię mniej nagazowane ogólnie, nie wypucza tak po nim. Więc chyba przez samo to jest trochę bezpieczniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem zwykłe słoiki z zakrętkami się nie nadają do rozlewu piwa. Uszczelka w zakrętce jest tak pomyślana by nadciśnienie podczas gotowania (kompotów itp.) wypuszczać na zewnątrz słoika. I trzymać szczelnie podciśnienie po gotowaniu jak przetwory się ochładzają i zmniejszają swoją objętość. Dekielek aż wciąga lekko do środka. Z piwem jest odwrotnie potrzebujesz opakowania ciśnieniowego.

Warszawa słynie ze słoików

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem najbardziej o takich wekach z uszczelką i pałąkiem metalowym, hermetycznych. Coś jak to: http://allegro.pl/sl...3456328355.html

 

Eee, ja tam od urodzenia Warszawiak ;) A słoik przydatne narzędzie tak czy siak :D

te butelki co podrzuciłem wcześniej są dużo tańsze, zielone (zawsze lepiej niż biały słoik), takiej samej pojemności no a ciśnienie normalnego piwa raczej wytrzymają (sprzedawca pisze że do piwa również) - chyba, że granaty zrobisz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki, te co pokazałeś, zamówiłem. A weki miałem już wcześniej to też sprobuję je wykorzystać, na zaś odizoluję je od reszty żeby nie pouszkadzały butelek eksplodując :) Mam 2x2L, tyle ryzykuję.

 

Edit: weki naprawdę z grubego szkła.

Edited by Zwykły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś wlewałem podpiwek do zwykłych słoików. Skończyło się na sprzątaniu piwnicy z masy szkła,

a wynoszenia ocalałych wyglądało trochę jak praca sapera "rąbnie, czy nie rąbnie?".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grubość szkła to nie wszystko! Ważny jest kształt pojemnika. Zwróć uwagę np. na wklęsłe dno butelek do piwa, cydru czy win musująych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weki beda malo praktyczne i nie wiafomo czy wytrzymaja cisnienie.

Ja uzywam 1L butelki z Ikea na lekkie piwa. Sprawdzaja sie bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.