Jump to content
Sign in to follow this  
Qxa

Przepływowe chłodzenie fermentora.

Recommended Posts

Zabieram się za budowę chłodzenia w formie wężownicy umieszczonej w środku fermentora stożkowego o pojemności 200l+.

 

Koncepcja mniej więcej jest ustalona. Karbowana rurka KO, regulator temperatury, elektrozawór wody - pompka wody, w zależności czy będę używał wody lodowej czy kraniczanki. Wodę lodową będę robił za pomocą zamrażarki.

 

Chciałbym podpytać:

- gdzie kupić nierdzewne osłony czujników temp. z gwintem żeby je zamontować do fermentora.

- jaki wybrać elektrozawór. Czy taki do gazu się nada czy potrzeba stanowczo zawór do wody?

- jaki wybrać regulator temperatury?

 

Dziękuję za każdą pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co elektrozawór wody? Nie lepiej włączać i wyłączać pompę wody?

Z tego co rozumiem ma być chłodzenie albo wodą z kranu albo wodą lodową. Do kranówy to chyba raczej elektrozawór się nada.

jaki wybrać elektrozawór. Czy taki do gazu się nada czy potrzeba stanowczo zawór do wody?

Z jakieś starej pralki wymontuj.

- jaki wybrać regulator temperatury?

Może nadało by się coś takiego:

http://allegro.pl/cyfrowy-termostat-do-chlodzenia-akwarium-rt-2co-i3455292400.html

http://agama.home.pl/pl/p/Rt-2CO/455

??

Wg opisu regulacja temp. od 0-41st.C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem uniknąć akwariowych. Myślałem o czymś co ma możliwość regulacji chłodzenie / grzanie (zawsze może się przydać).

 

Najbardziej zależy mi na nierdzewnej osłonie sądy z gwintem żaby zamontować w fermentorze - no chyba że z mosiężną nic od brzeczki się nie stanie lub z brzeczką. Szukałem długo i niestety nie udało mi się znaleźć takiej nierdzewnej osłony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po co elektrozawór wody? Nie lepiej włączać i wyłączać pompę wody?

Również moim zdaniem to jest najwygodniejsze rozwiązanie, przy odpowiedniej ilości taka woda może nawet krążyć w obiegu zamkniętym. Po prostu jak temp podwyższy się pompa włącza się i pracuje aż temperatura spadnie do ustalonej na sterowniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po co elektrozawór wody? Nie lepiej włączać i wyłączać pompę wody?

Również moim zdaniem to jest najwygodniejsze rozwiązanie, przy odpowiedniej ilości taka woda może nawet krążyć w obiegu zamkniętym. Po prostu jak temp podwyższy się pompa włącza się i pracuje aż temperatura spadnie do ustalonej na sterowniku.

 

Może chce kiedyś do tego podłączyć więcej niż jeden fermentor? Wtedy elektrozawory są konieczne, żeby nie chłodzić wszystkich tylko te które tego potrzebują. Innym rozwiązaniem jakie mi przychodzi do głowy są osobne pompy ale już chyba lepiej zainwestować w elektrozawory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem uniknąć akwariowych. Myślałem o czymś co ma możliwość regulacji chłodzenie / grzanie (zawsze może się przydać).

 

Najbardziej zależy mi na nierdzewnej osłonie sądy z gwintem żaby zamontować w fermentorze - no chyba że z mosiężną nic od brzeczki się nie stanie lub z brzeczką. Szukałem długo i niestety nie udało mi się znaleźć takiej nierdzewnej osłony.

 

to jest fajny sterownik:

http://termoplus.pl/...terowniki/es10/

 

 

z tymi króćcami nierdzewnymi też miałem problem i nie znalazłem

 

tu są czujniki od razu do wkręcenia:

http://termoplus.pl/kategoria/czujniki-i-przetworniki/#filtr=273,998

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.