Jump to content
Atebo

Kaszka na starterze!

Recommended Posts

Zrobiłem starter z płynnych WLP029 i zrobiła mi się kaszka jak na zdjęciach. Temp max 23°C.

Zapach OK..

Po osadzeniu na dnie wyglądają jak trzeba.

Czy też macie czasami takie objawy na starterze?

post-4579-0-54780400-1376459774_thumb.jpg

post-4579-0-29918300-1376459776_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W opisie średnia flokulacja, ale to na zdjęciu jest niska, może potrzebują więcej czasu na zbicie się. Ja miałem tak w dwóch rodzajach drożdży, że były bardzo luźne i nie zbijały się w aglomeraty były to Wyeast 1318 London Ale III, one jednak po dłuższym czasie (2-3 tyg.) ładnie już zbijały się na dnie, natomiast wyeast 3711 French saison nie zbijały się nawet po długim czasie w kupę cały czas były tak luźne jak na drugim twoim zdjęciu, ciężej było zlewać z startera i gęstwy płyn z nad nich i trochę zawsze wylatywało ale się tym nie przejmowałem bo było ich wystarczająco dużo żeby ruszyły. Piwa na nich wyszły dobre, więc wydaje mi się, że to normalne że tak się dzieje z nie którymi szczepami drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.