Jump to content
Sign in to follow this  
Marney

Druga warka

Recommended Posts

Witam

Moją pierwsza warką był coopers lager. Nie do końca jestem zadowolony z efektu, poniewaz do fermentacji uzyłem 1kg cukru co dało płytkie piwo o posmakach jabłkowych w kolejnych już nie mam zamiaru popełnic tego błedu. Posiadam kit - Better Brew IPA 2,1kg wyjdzie z tego 23l piwa. Mam pytanie co byście polecili użyć zamiast cukru myślałem nad

-Ekstrakt słodowy WES jasny 1.2kg (płynny)

-Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.2kg (plynny)

-Ekstrakt słodowy w proszku Bruntal jasny 1kg

 

 

Coś z tego będzie sie nadawało, czy może macie lepsze pomysły?

 

 

 

Pare pytań:

Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem?

Czy piwo będzie odpowiednio nagazowane jeśli dodam ekstrakt słodowy w proszku zamiast glukozy do refermentacji?

Edited by Marney

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj 1kg suchego i 1kg glukozy będzie 15,5blg tak zrobiłem pierwsze piwo i było dość dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym postawił na jasny płynny 1,2 kg a do refermentacji po prostu zwykły cukier.

Nie ma sensu wydawać pieniędzy na ekstrakt bo z cukrem będzie równie dobry efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem?

 

Jeśli woda jest mocno chlorowana, zainwestowałbym w najtańszą wodę mineralną (Biedronka, Tesco). Pozostałości chloru wpływają bardzo negatywnie na smak piwa dając chlorofenole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy piwo będzie odpowiednio nagazowane jeśli dodam ekstrakt słodowy w proszku zamiast glukozy do refermentacji?

 

Z ekstraktem słodowym jest pewien problem, ponieważ nigdy do końca nie wiadomo ile zawiera cukrów fermentowalnych przez drożdże, zawartość waha się w granicach 70-80% w zależności od producenta. W przypadku stosowania glukozy wiadomo, że zostanie ona przerobiona w 100% przez drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda, ktorą mam wydaje sie mocno chlorowana, czy należy ją przegotowac przed dodaniem?

 

Jeśli woda jest mocno chlorowana, zainwestowałbym w najtańszą wodę mineralną (Biedronka, Tesco). Pozostałości chloru wpływają bardzo negatywnie na smak piwa dając chlorofenole.

 

Dokładnie, 20l najtańszej wody w butlach 5l to koszt ~7 do 8zł, więc pomijalnie mały :) nie ma co kombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze troszke się zagapiłem, Zagotowałem 3l wody z kranu wymieszałem z kitem, 1kg esktraktu w proszku i 0,5kg glukozy dolałem do tego 4x 5l wody źrodlanej z biedronki. Aż wstyd sie przyznac ze nie wziałem pod uwage że kit ma około 2l, wiec wyszło 25l brzeczki (12blg), zamiast 23l. Będzie to piwo do wypicia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie to piwo do wypicia?

 

A dlaczego z tego powodu miałoby być nie do wypicia, będzie tylko bardziej rozcieńczone, ale pijalne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj minęło 10 dni od zadania drożdży do brzeczki początkowo było 12blg, obecnie 5blg. Od soboty rurka fermentacyjna nie pracuje. Temperatura w pomieszczeniu gdzie znajduje się fermentor wynosi na teraz 18C. W smaku nie wyczuwam kwasu czy apteki. Czy czekać jeszcze kilka dni w nadziei aż wskaźnik blg spadnie do 2, czy butelkować dziś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wskaźnikiem (w miarę dokładnym) końca fermentacji jest brak spadku gęstości w przeciągu 2 dni.

I tego należy się trzymać zwłaszcza gdy drożdże słabo odfermentowują.

Czekaj więc i mierz gęstość co 2 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 3 dniach ponownie zmierzyłem blg, jednak nie spadło i nadal wynosi 5 stopni.

Czy to prawdopodobne że ekstrakt słodowy suchy, którego dodałem posiada cukry nierefermentowalne?

Czy mogę już butelkować? Ile dodać cukru do refermentacji?

 

Po raz pierwszy otworzyłem pojemnik, tak wygląda brzeczka:

post-6148-0-97871800-1378504995_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfermentowanie z 12 Blg do 5 Blg to dość płytko, ale skoro od 3 dni Blg się nie zmienia tzn, że fermentacja się zakończyła. To że piwo tak płytko odfermentowało zależy od użytych drożdży i zawartości cukrów nierefermentowalnych, ktróre zapewne są obecne w ekstrakcie słodowym. Jeśli Blg rzeczywiscie się nie zmienia i nie chcesz robić cichej fermentacji to ja bym już butelkował.

Co do użycia cukru do refermentacji to tak jak pisał Dr2 możesz spokojnie skorzystać z dostępnych kalkulatorów, wpisujesz styl piwa jaki uwarzyłeś, podajesz stopień nagazowania z zakresu, który sugeruje program, temperaturę butelkowania, surowiec do refermentacji, wciskasz calculate i program Ci wszystko wyliczy.

Pytanie jest jeszcze takie w jaki sposób chcesz dodać surowca do refermentacji, czy bezpośrednio łyżeczką do każdej butelki, czy w postaci syropu, zdecydowanie polecam ten drugi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skończyłem butelkowanie. Typuję że drożdże nie podołały, dlatego że na dnie fermentatora została cienka warstwa gęstwy. Na 0,5l dodawałem 2g glukozy. Po wsypaniu glukozy do butelki z zielonym piwem, zaczęło się ono szybko pienić, więc musiałem wziąć do pomocy drugą osobę, żeby zapobiec wykipieniu piany z flaszki. Teraz pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość, mam nadziję że nie wyjdą granaty, albo piwo bardzo nisko nasycone. Dzięki za porady :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 3 dniach ponownie zmierzyłem blg, jednak nie spadło i nadal wynosi 5 stopni.

Czy to prawdopodobne że ekstrakt słodowy suchy, którego dodałem posiada cukry nierefermentowalne?

 

Uwarzyłem 3 warki z puszek coopersa (zaczynam zacierać) i tylko pierwszą robiłem na cukrze a dwie kolejne na słodach płynnych coopersa. Brzeczka z cukrem odfermentowała mi do 1 blg a dwie pozostałe do 3 blg. Drożdże były takie same więc wydaje mi się że też od surowca do fermentacji zależy stopień odfermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że też od surowca do fermentacji zależy stopień odfermentowania

na pewno :) . Zaważ, że 1 odfermentowała najbardziej (bo tam był cukier), a w następnych gdy dałeś ekstrakt to odfermentowanie było mniejsze.

W ekstraktach część cukrów jest niefermentowalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typuję że drożdże nie podołały, dlatego że na dnie fermentatora została cienka warstwa gęstwy

Co znaczy według Ciebie, że drożdże nie podołały :), to że zgromadziły się na dnie fermentora to bardzo dobrze, tzn. że zakończyły pracę i udały się na zasłużony spoczynek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.