Jump to content
Sign in to follow this  
koogoot

Temperatura rozlewu a ilość cukru

Recommended Posts

Jeżeli fermentuję brzeczkę w temperaturze 20 st. C a następnie schładzam ją przed rozlaniem do butelek do temperatury 5 st. C, to którą temperaturę biorę pod uwagę przy obliczaniu cukru, który mam dodać do refermentacji?

Temperaturę, w której piwo skończyło fermentować (20 st. C) czy temperaturę rozlewu (5 st. C)?

 

Ten: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html kalkulator pokazuje zupełnie inne wartości dla obu temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodzi o to ile masz już rozpuszczonego CO2 w piwie które rozlewasz. Im niższa temperatura tym ilość CO2 jest większa, ale jeżeli fermentacja zakończyła się w 20C to w 5C już więcej się nie wytworzy i nie będzie się rozpuszczać. Także przyjął bym 20C jako tm dla kalkulatora.

może lepiej skorzystaj z tego kalkulatora, on od razu podaje ile masz CO2 w danej temperaturze.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.