Skocz do zawartości
Makaron

Browar BOCTOK, czyli jak Makaron warzy piwo.

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem upychać moje działania na polu piwowarskim w jednym wątku, czasami powtarzam te same receptury, zatem nie ma sensu ich powtarzać w dziale receptury. Zacznę od ostatnich czterech warek. Trochę dziko, ale nie mam zapisków z połowy moich dotychczasowych warek, a i tak nie polecałbym wielu przepisów tak czy inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 58

Polskie Ale.

 

Surowce

4kg Maris Otter

25g marynka

85g lubelski

 

Zacieranie w lodówce turystycznej tylko, że prowadze serie eksperymentów przy okazji warzenia piwa dzisiasj zacierałem na super wytrawnie czyli

zmieszałem wode ze słodem w stosunku 2:1, ustawiłem temperature na 62°C ,po pół godzinie dolałęm wrzątku by uzyskać 65°C . Po pełnym scukrzeniu zrobiłem mashout (no prawie zabrakło mi wrzątku) skończyłem zacieranie na 76°C . Filtracja i chmielenie

25g marynki na 60`

40g lubelski na 30`

20g lubelski na 15`

25g lubelski na 1`

 

Będę fermentować Safale S-04.

Refraktometr: SG 12,8 brix, co jest mniej więcej 1.050 i 12.3°Blg

Areometr: 1.050 w 24°C , czyli po korekcie coś około 1.052

Wydajność po naszemu ok.67%

Wydajność po brytyjsku ok.87%

 

Po fermentacji:

FG - 1.015, co jest około 3.8°Blg

Refraktometr - 7,3°Brix

czyli daje nam to coś takiego:

pozorne odfermentowanie - 70%

realne odfermentowanie - 58.5%

 

Piwo przelane do keg`a z 150g glukozy.

 

Piwo całkiem dobre, lekko mgliste co myślę jest winą chmieli i niezbyt długiego dojrzewania, ale jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Piwo po 2 tygodniach od zakegowania jeszcze smakowało diacetylem, ale myślę, że winę za to ponosi zimna fermentacja, na samym dole przedziału działania drożdży, czyli 15°C .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 59.

Polskie Ale

 

Polish ale

----------

Brewer: BOCTOK Brewery

Style: Polskie Ale

Batch: 20.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.048 OG

Recipe Bitterness: 46 IBU

Recipe Color: 5° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.6%

Alcohol by Weight: 3.6%

 

Ingredients

-----------

Maris Otter Malt 4.00 kg, Grain, Mashed

 

Premiant 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Sladek 25.00 g, Pellet, 30 minutes

Żatecki 25.00 g, Pellet, 30 minutes

Sladek 10.00 g, Pellet, 0 minutes

Żatecki 10.00 g, Pellet, 0 minutes

 

Safale S-04 1.00 unit, Yeast,

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Zacieranie infuzyjne w jednotemperaturowo w 66°C przez 60 minut.

 

Batch Notes:

Fermentacja w 16°C

Identyczne piwo jak poprzednie, ale zasmiast polskich chmieli użyłem czeskich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 60.

Brown Ale.

 

Wolę nie wspominać. Poszła do kibla z powodu drożdży (w końcu ktoś musi być winny, przecież nie ja ;) )

Ale na błędach człowiek też się uczy i już wiem jak smakuje piwo zakażone dzikimi drożdżami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 61.

Pszenica.

Zacząłem testy drożdży płynnych do tego próbuje je mrozić.

 

Pszenica

--------

Brewer: Boctok

Style: Weizen/Weissbier

Batch: 21.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.047 OG

Recipe Bitterness: 10 IBU

Recipe Color: 4° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.6%

Alcohol by Weight: 3.6%

 

Ingredients

-----------

Maris Otter Malt 2.00 kg, Grain, Mashed

Wheat malt 2.00 kg, Grain, Mashed

 

Żatecki 22.00 g, Pellet, 60 minutes

 

Weihenstephan Weizen yeast 1.00 unit, Yeast,

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Zacieranie infuzyjne w 2 przerwach.

45°C - 30 minut (tylko słód pszenny)

66°C - 60 minut

74°C - Mashout 5 minut.

Piwo przelane do butelek z 160g glukozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 62.

Brown Ale, powtórka nieudanej warki 60.

 

Brown Ale

---------

Brewer: BOCTOK Brewery

Style: Northern English Brown Ale

Batch: 20.00 L All Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.051 OG

Recipe Bitterness: 30 IBU

Recipe Color: 19° SRM

Estimated FG: 1.013

Alcohol by Volume: 5.0%

Alcohol by Weight: 3.9%

 

Ingredients

-----------

British chocolate malt 0.10 kg, Grain, Mashed

British crystal 135-165L 0.25 kg, Grain, Mashed

Golden Syrop 0.42 kg, Grain, Other

Maris Otter Malt 3.50 kg, Grain, Mashed

 

Sladek 52.00 g, Pellet, 60 minutes

 

Wyeast 1028 London Ale 1.00 unit, Yeast,

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Zacieranie w jednej temperaturze 66°C przez 70 minut.

Syrop cukrowy dodałem na 15 minut przed końcem chmielenia.

Piwo rozwodniłem troszkę do 1.046 - 11,5°Blg (tak liczyłem goryczkę, a wydajność mi wyszła wyższa niż planowałem)

Drożdże ze startera wychodowanego na mieszadle wystartowały po 4h unosząc resztki granulatu chmielowego na powierzchnię, póki co wszystko ładnie wygląda i idzie w dobrym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 62

Piwo odfermentowało w ciągu tygodnia do 1.012 - 3°Blg, czyli 6,2°Brixa.

Co daje około.

75% odfermentowania pozornego

63% odfermentowania realnego

4,6% ABV

Zobaczymy jak to będzie wyglądało po kolejnym tygodniu na cichej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1.012 - 3°Blg, czyli 6,2°Brixa.

Nie rozumiem... :( Skąd taka rozbieżność w stopniach Blg i Brix? Przecież to praktycznie ta sama skala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako, że metoda pomiaru w skali birxa odbywa się przy użyciu refraktometru, odczyt jest bardzo zniekształcony obecnością alkoholu.

 

PS

Powinienem napisać 1.012 - 3°Blg, i 6,2°Brixa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest to pewna nieścisłość. To nie tak, że to piwo ma jednocześnie 3,2blg i 6,2Brix. Z powodzeniem można przyjąć, ze ma ok. 3Brix. To nie skala jest winna, ale refraktometr nie pozwala odczytać wartości piwa z alkoholem, trzeba ją przeliczyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 2 tygodaniach po zabutelkowaniu pszenicy (warka 61) właściwie połowa już "wyszła". Na pewno jest to udana warka, drożdże płynne są dużo lepsze niż dostępne suche odpowiedniki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 63

Jako, ze nie mam wagi to wiele rzeczy robię na oko. Ale celuje w Polskie ale z mniej więcej z takimi składnikami.

80% słód pilzeński

15% słód pszeny

5% karmel jasny

Marynka około 30g

Lubelski około 40g

 

Zacieranie jednotemperaturowe 67°C.

Fermentowane S-04.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 64,65to kopia warki 63. Wszystkie trzy warki uwarzone wczoraj.

Warka 66 to tradycyjna pszenica, czyli pół na pół pszenica, jęczmień, do tego 25g lubelskiego i WB-06.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 67, to Polskie ale same słody jęczmienne (Pale ale) z chmielem marynka i lubelski Safale S-04.

Warka 68 to co mi zostało ze słodów czyli tak na oko 1/3 pszenica, 1/3 Pale ale 1/3 pilzeński. Niestety filtracja nie poszła gładko, czyli powyżej 4kg słodu w wiaderku z oplotem, ciężko jest filtrować. Ale za to wydajność wyszła bardzo dobra. Nachmieliłem to delikatnie bo miałem w planach zrobić coś ala pszenice, ale wyszło tego za dużo na jedną paczkę drożdży, to podzieliłem całość na pół ustawiłem blg na około 11 i jedną część zadałem S-05 a drugie WB-06.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie warze pszenice.

Zasyp banalnie prosty

2kg pszenicy

2kg pale ale

25g chmiel lubelski

drożdże wyeast 3068

 

Zacieranie, na początek 2kg słodu pszennego zmieszałem z 4 litrami wody i utrzymałem całość w temperaturze 48°C przez 20 minut. Następnie wszystko wlałem do lodówki turystycznej, dodałem 2 kg słodu pale ale i zalałem gorącą wodą by osiągnąć 65°C. Po 20 minutach odebrałem 1/3 gęstej części doprowadziłem do 72°C pozostawiłem tak przez 15 minut, następnie dekokt gotowałem przez około 20 minut. Między czasie dolałem trochę wrzątku do lodówki bo przy manewrach temperatura spadła o kilka stopni. Dodałem dekokt do lodówki turystycznej z resztą zacieru. Tempratura po dodaniu dekoktu 69°C. Troszkę mało, no ale coś źle pomierzyłem :) No cóż musiało tak zostać. Zostawiłem całość na pół godziny, między czasie przygotowałem wode do wysładzania. Dolałem trochę wrzątku by podnieść temerature do 73°C i po chwili rozpocząłem filtracje. Wszystko szło sprawnie, bym powiedział zbyt dobrze... no i w połowie wysładzania zauważyłem, że młóto odzieliło się od ścianki lodówki i stworzyło szczeline o szerokości 1cm. No to już wiedziałem czemu mi tak ładnie szła filtracja. Po pomiarach wyszło, że mam niską wydajność, bo uzyskałem ledwo co 20 litrów 11°Blg, a przy pszenicy pierwszy raz taki słaby wynik mi wyszedł.

Teraz całość pasteryzuje i resztę zrobię jutro rano ( i tak starter drożdżowy potrzebuje jeszcze trochę czasu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to, że jest gotowy).

Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to, że jest gotowy).

Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę.

Podejrzewam, że użyłeś rureczki o średnicy dziurki w wieku, a to trochę za mało - może się przytkać i wysadzi pokrywę, lepiej jej nie dociskaj za mocno.

 

Blowoff-tube powinna mieć ze 3 cm średnicy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Starter z Wyeast 3068 kończy się robić (20h od nastawienia i wygląda na to' date=' że jest gotowy).

Teraz chmiele brzeczkę przy użyciu 25g chmielu lubelskiego. Zmodyfikowałem fermentor,po ostatnich przeżyciach z tymi drożdżami wiem, że będą wyłazić , więc dołączyłem rurkę do pokrywki i uszczelniłem uszczelką tak by nadmiar drożdży uciekał do postawionego obok garnka a nie prosto na podłogę.[/quote']

Podejrzewam, że użyłeś rureczki o średnicy dziurki w wieku, a to trochę za mało - może się przytkać i wysadzi pokrywę, lepiej jej nie dociskaj za mocno.

 

Blowoff-tube powinna mieć ze 3 cm średnicy

Nic nie wysadzi. Robiłem tak z THG i sobie bardzo ładnie do miseczki wędrowały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak się przytka to będzie się działo (sąsiedzi mnie wyeksmitują :) ), liczę że nie będzie tak źle. Pozatym wyciąłem troszeczkę za dużą dziurę na pokrywce, więc liczę na to, że w razie czego zacznie wyciekać na pokrywkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy ostatniej mojej za dużej warce wstawiłem fermentator do dużej plastikowej miski dla spokoju ducha. Piana oparła si na pokrywce ale nie wyleciała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No już po. Wyszło mi 19 litrów 11°Blg, czyli z 4kg słodu, następnym razem będę dokładniej oglądał młóto podczas wysładzania. Zadałem starterem litrowym, bez odlewania brzeczki, chce zobaczyć czy naprawdę jestem w stanie wyczuć smaki startera w gotowym piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie warze dunkelweizena.

Źle pośrutowany słód bo znowu uzyskuje słabe wydajności.

Z 4,3kg zamiast 12,5 będę miał 11-11,5°Blg, muszę dopilnować śrutowania w sklepie następnym razem, albo w końcu szarpnę się i kupie sobie Porketa. Ale wracając do samego piwa.

Zatarłem

2kg słodu pale ale

2kg słodu pszennego

0,25 słodu crystal

0,05 słodu czekoladowego

jednotemperaturowo w 66°C przez 70 minut.

Następnie filtracja i gotowanie wraz z chmielem Perle w ilości 25g.

Mam zamiar zadać brzeczkę drugą generacją Wyeast 3068 (zebraną dzisiaj z poprzedniego piwa). Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 20 litrów 11,6°Blg. Czyli zdziebko powyżej minimum z BJCP. W sumie zobaczymy co z tego wyjdzie ,pierwsze śliwki robaczywki :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie na spotkaniu SCB dowiedziałem się bardzo dużo na temat wody w mojej okolicy. Jest paskudnie miękka i bez porządnej burtonizacji nie uzyskam prawdziwych smaków chmielowych. Co niestety stwierdziłem dzisiaj po skosztowaniu piw uwarzonych przez znajomych. Przy użyciu takiej samej ilości chmielu i podobnym zasypie oni uzyskują już porządny chmielowy aromat u mnie przy użyciu większej ilości chmiel jest ledwo co wyczuwalny.

Po eksperymentach na temat zacierania i zasypu słodów, dobierania drożdży do piwa najwyższy czas na dodatki do wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×