Jump to content
Cyran

Początek

Recommended Posts

Witam was drodzy piwowarzy :)

Jestem na etapie planowania wszystkiego związanego z warzeniem piwa, a zostałem zachęcony przez Tomka Kopyre, który bardzo fajnie opisał ten proces na swoim blogu. Sporo czytałem (starałem się jak najwięcej pojąć i czytać jak najdokładniej), jednak wiele rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych i bardzo bym prosił abyście mi trochę w tym pomogli. Więc tak, postanowiłem, że zakupiłbym zestaw początkowy z browamatora : http://browamator.pl...1166&sortuj=kod

I nie jestem pewien czy w brew-kicie z tego zestawu zawarte jest absolutnie wszystko czego potrzebowałbym do uwarzenia pierwszej warki. Czy do warzenia potrzebowałbym jeszcze czegoś? Dowiedziałem się, że zalecany jest jeszcze trzeci fermentator ale czy jest on konieczny?. Jak czytałem to ten zestaw jest b. dobry jak na początek warzenia i fajnie by było jakbyście mnie utwierdzili w tym przekonaniu lub odradzili i pomogli znaleźć coś innego.

A teraz mam serię laickich pytań na które jak do tej pory nie znalazłem odpowiedzi :

1) A propos zacierania, nie do końca rozumiem cały ten proces. Wiem, że zaciera się w odpowiedniej temperaturze przed określoną liczbę minut i czy w tym czasie zacierania dodaje się słody, chmiele czy wszystko ładuje się na początku? I czy po zacieraniu należy jeszcze gotować brzeczkę?

2) Czy rurka fermentacyjna podczas burzliwej powinna być zatkana tym czerwonym koreczkiem czy nie?

3) Co to jest fermentacja otwarta?

4) Mam obawy przed filtracją, sporo się naczytałem i trochę się tego obawiam. Czy to jest wg was najtrudniejszy proces warzenia piwa? Jak go sobie ułatwić? Widziałem jak ktoś proponował filtrować przez specjalny wężyk robiony w domu - jak to wszystko działa?

5) Czy bez śrutownika mógłbym warzyć piwo z zacierem?

6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje?

7) W tym zestawie nie ma chłodnicy, a ja na razie nie będę w stanie jej kupić. Czy jest jakiś domowy sposób na schładzanie brzeczki? (mam domek w którym bd warzył na parterze, a wanna jest piętro wyżej, jak bym chciał chłodzić w wannie to czy noszenie nie zaszkodzi brzeczce? Później będę musiał ją znieść do piwnicy. Czy taki scenariusz jest OK?)

8) Kiedy powinno się wszystko sterylizować? Tuż przed kontaktem z brzeczką/piwem czy jakiś czas wcześniej? Jak sterylizować i myć dobrze butelki, czy po przemyciu wodą dodawać środek sterylizujący i jeszcze raz przemyć czy zostawić do obeschnięcia? I czy je dezynfekować jeszcze przez napełnianiem? Wiem, że wszystko co ma kontakt z brzeczka powinno się jak najlepiej odkazić.

9) Czy do procesu refermentacji konieczne jest dodanie glukozy zgodnie z wyliczeniami kalkulatora czy może cukru? Jak czytałem to pomaga to w nagazowaniu piwa, dobrze zrozumiałem?

 

Tyle moich laickich pytań początkującego :) Liczę na was drodzy piwowarzy, że wspomożecie młodego niedoświadczonego :)

Pozdrawiam

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam na forum.

 

Przy tej liczbie pytań i ich rodzaju proponuję zacząć od przeczytania tego http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

Lektura zebranych tam informacji da Ci odpowiedź na większość pytań i na pewno przybliży Ci całą tematykę warzenia piwa.

Jeśli czegoś nadal nie będziesz wiedział, pytaj.

 

Powodzenia i nie zniechęcaj się bo warto robić swoje piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy podrzucili linki, natomiast może nie być tam odpowiedzi na:

 

2) Czy rurka fermentacyjna podczas burzliwej powinna być zatkana tym czerwonym koreczkiem czy nie?

Ta czerwona zatyczka chroni przed dostawaniem się owadów do wody. W sezonie letnim warto.

 

5) Czy bez śrutownika mógłbym warzyć piwo z zacierem?

Tak, każdy sklep piwowarski posiada opcję śrutowania słodów. Na początek kup gotowy zestaw surowców i nie zapomnij kupić właśnie ze słodami ześrutowanymi.

 

6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje?

Można używać drożdży z poprzedniej warki. Na początek nie zawracaj sobie tym głowy.

 

7) W tym zestawie nie ma chłodnicy, a ja na razie nie będę w stanie jej kupić. Czy jest jakiś domowy sposób na schładzanie brzeczki? (mam domek w którym bd warzył na parterze, a wanna jest piętro wyżej, jak bym chciał chłodzić w wannie to czy noszenie nie zaszkodzi brzeczce? Później będę musiał ją znieść do piwnicy. Czy taki scenariusz jest OK?)

Tak, można tak robić o ile tylko plecy Ci na to pozwolą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żaden zestaw nie zawiera wszystkiego. W tym nie ma termometru bagietkowego.

Ad1. patrz WIKI

Ad2. Nie musi. Nie musi też jej w ogóle być.

Ad3. W piwowarstwie domowym raczej nie stosowana. Po prostu bez przykrycia.

Ad4. patrz WIKI

Ad5. Tak. Kupujesz ześrutowane słody.

Ad6. patrz WIKI

Ad7. Można sobie poradzić. Patrz WIKI.

Ad8. patrz WIKI.

Ad9. Glukoza jest zbędna. Wystarczy cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za szybkie i trafne odpowiedzi ! :)

Linki już czytałem wcześniej (oprócz filtracji, zacieru, wielkie dzięki!)

I jeszcze jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć na pytanie nr 8, lub podrzucić linka byłbym wdzięczny, przyznam szczerze, że szukałem na ten temat info i niestety nie mogę go znaleźć ;/

@elroy

Plecy będą musiały wytrzymać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mycie i dezynfekcja to najważniejsza czynność. Należy to robić i przed i po warzeniu. Mało tego, jeśli dłużej nie używasz sprzętu, to też warto czasem go przejrzeć i umyć (zdezynfekować). Poszukaj tematów o myciu butelek.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie chłodzenia - niektórzy koledzy robią tak, że nie chłodzą w ogóle, około doby trzeba poczekać aż samo wystygnie w wiadrze i wtedy drożdże zadajemy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za odpowiedzi! :) W przyszłym tygodniu zamówię zestaw i spróbuje uwarzyć pierwszą warkę bez infekcji :) Mam nadzieję, że się uda. Jeszcze raz dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
"6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje?"

Można używać drożdży z poprzedniej warki. Na początek nie zawracaj sobie tym głowy.

 

A tam nie zawracaj. Ja ze swojej pierwszej zebrałem gęstwę i mam drożdże do warki kolejnej. Nie jest to skomplikowana czynność a daje oszczędność na zakupie drożdzy. O gęstwie czytaj na wiki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie otwierać nowego tematu mam parę pytań. Piwo będę warzył już jutro i czy jak po uwarzeniu dam mojego brew kita na 7-10 dni do burzliwej fermentacji to czy po tym okresie przelewać je na cichą? Czytałem, że piwo z brew kitu nie wymaga fermentacji cichej, ale czy to prawda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawda, nie musisz stosować cichej.

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Plus zastosowania cichej jest taki, że w butelce będziesz miał mniej osadów, piwo będzie bardziej klarowne. Minus jest taki, że piwo podczas przelewania narażone jest na zainfekowanie, więc czasami nie warto ryzykować, szczególnie gdy dopiero rozpoczyna się swoją przygodę z warzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi ! Zostawię piwko jednak na burzliwej właśnie na około 2 tygodnie. Przymierzam się do zrobienia drugiego piwka z zacieraniem i prawdopodobnie wybiorę Witbiera, czy nie jest to może za trudne piwo jak na początek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie zrobisz i tak je wypijesz ;)

Ja teraz po poczytaniu i popróbowaniu pierwszego wynalazku - na pewno nie zrobię następnego na cukrze. Cukier to tylko do butelek w celu nagazowania.

Niestety ale po cukrze ma posmaki bimbrowe i tyle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi ! Zostawię piwko jednak na burzliwej właśnie na około 2 tygodnie. Przymierzam się do zrobienia drugiego piwka z zacieraniem i prawdopodobnie wybiorę Witbiera, czy nie jest to może za trudne piwo jak na początek?

Chyba lepiej będzie jeśli na pierwszy raz wybierzesz inne piwo, zacieranie i filtracja w Witbierze jest dość problematyczna. Jest to chyba najtrudniejsze piwo do uwarzenia dla początkującego piwowara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. Dzięki za rady :) To może jakaś IPA jest łatwiejsza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie :) Więc uwarzę sobie jakąś IPE :) A to może mogłabyś mi wytłumaczyć albo podrzucić linka do tematu dlaczego filtracja i zacieranie w witbierze jest takie problematyczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimum 50% zasypu witbiera stanowią niesłodowane zboża, głównie pszenica, czasami niewielkie ilości owsa. Zboża niesłodowane nie mają własnych enzymów, więc czas zacierania jest zazwyczaj dłuższy od normalnego, mogą zdarzyć się problemy ze scukrzeniem zacieru. Jeśli niesłodowane zboża użyjesz w formie zwykłych płatków bądź surowego ześrutowanego ziarna, dodatkowo trzeba przeprowadzić kleikowanie. Pszenica nie zawiera łuski, dodatkowo zawiera spore ilości białka, więc filtracja zacieru jest bardzo długa i uciążliwa lubi utknąć całkowicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Dori za odpowiedź :)

Pierwsza warka uwarzona została mimo wielu przygód :D Mam nadzieję, że infekcja się nie wdała :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier np z browaru Korm, Obolon też... lub domowe (dostałem od Piwowara) jest super. Wykonaj kilka warek różnych, celuj w łatwe, max 12blg i max 4składniki. Potem z niesłodowanymi dodatkami, kleikowanie itp i śmiało na witka. Dziś miałem zamiar go wykonać ale się pomyliłem i do gara poszła słodowana pszenica i jest pszeniczne w fermentatorze. Obok leżały 100% składniki na Witbiera :) i poczekają parę dni.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK! W planach na drugą warkę jest American Pale Ale, a trzecia to prawdopodobnie AIPA. Ja właśnie uwielbiam Witka i bardzo chciałem go uwarzyć :) Jednak widzę, że do tego to trzeba wprawy. Dzięki za komentarze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już niedługo będę zacierał po raz pierwszy i czy macie może jakieś sprawdzone sposoby na kontrolę temperatury w garnku? Pytam, ponieważ będę w takim zacierał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podgrzewając często mieszać, na przerwach dokładnie owinąć kocami (generalnie porządnie zaizolować)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.