Jump to content
Browariat

Fermentowalność suchego ekstraktu WES

Recommended Posts

Witajcie, planuję dziś zabutelkować Kożlaka, pierwszy raz dodając do refermentacji suchy ekstrakt słodowy Wes jasny 200g puszka. Próbuję skorzystać z kalkulatora Bottle Priming Widget http://hbd.org/cgi-b...idgets/bp.html. Są tam 3 różne wartości dla ekstraktu suchego : 55% 70% i 75%. Wartości te odnoszą się do konkretnych ekstraktów producentów. Czy ktoś ma pojęcie jak sytuuje się tu ekstrakt suchy WES? Którą wartość przyjąć?. Proszę o odpowiedź osoby ktore mają jakieś doświadczenie, a nie przypuszczają. Pozdrawiam!

Edited by marcinpoz1qaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

daj normalnego białego cukru ,nie wiem czy jest w stanie wykryć różnicę czy to ekstrakt czy cukier,zbyt mało tego jest

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisal Gawon - daj cukru, szkoda ekstraktu na refermentacje i tak nie wyczujesz roznicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.