Skocz do zawartości

Płatki białka w brzeczce


moon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Robię piwo belgijskie (przynajmniej z założenie takie ma być) wyłącznie na słodach jęczmiennych i mam problem...

 

 

Wychłodziłem gar w wannie (nie mam chłodnicy), whirlpool i ściągam z nad chmielin. Szło pięknie krystaliczne. Na dnie zostało ok. 2 litrów białka i dalej chmielin. Niestety część z tego białka zassało mi do fermentatora a mam też wrażenie, że im mniejsza temperatura tym białek więcej (to chyba się zgadza z tym co czytałem. Teraz fermentuje na burzliwej i jest ładna piana ale w brzeczce jest "burza" płatki białka latają jak głupie.

 

 

Zacieranie:

55C -> 10'

62C -> 25'

70C -> 30'

 

Co robić?

 

Pozdr.

Michal

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.