Jump to content
marboz

Temperatura a Blg.

Recommended Posts

24 lipca zrobiłem swoje pierwsze piwo z brewkita (pierwsze i ostatnie bo reszta już zacierana :) ). To piwo domowe ciemne, początkowe blg wynosiło 12. Osiem dni póżniej sprawdzałem blg i wyszło mi 5, dziś czyli po następnych 6 dniach blg dalej 5. Więc jak widać zatrzymało się. Mam zamiar butelkować i pytanie czy mogę? :) Jako że były podłe upały temperatura brzeczki wynosiła cały czas 24 stopnie.

Czy tak mały spadek blg może być spowodowany tak wysoką temperaturą?

 

Oprócz tego sprawdzałem dziś z ciekawości jeszcze dwa piwa zacierane już ze słodów:

 

 

Belgian Pale Ale 13 warzone 28.07 z początkowego blg 14 zeszło na 5

Hafe-wizen warzone 30.07 z początkowego blg 13 zeszło na 4

 

Sprawdzałem balingometr i nie przekłamuje. Kalibrowany dla temp 20 stopni pokazuje w czystej wodzie dokładnie 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zlej na cichą i powinno jeszcze zejsć jeszcze z jeden blg i wtedy można butelkować bez obawy o granaty

Share this post


Link to post
Share on other sites

robić FFT! :>

wtedy nie ma już takich rozkmin czy zejdzie więcej czy też nie :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Człowiek mądry jest po czasie a w trakcie nauki z pokorą przyjmuje baty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Człowiek mądry jest po czasie a w trakcie nauki z pokorą przyjmuje baty

lepsze baty niż granaty

 

a tu widzę duże prawdopodobieństwo niewypałów, albo była słabo napowietrzona brzeczka albo drożdże w kiepskiej kondycji

podczas butelkowania piwo zawsze się trochę ponownie napowietrzy i fermentacja ruszy

 

spróbuj zakołysać fermentorem, drożdże się wzburzą i może trochę jeszcze cukru zjedzą?

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, pytanie co teraz. Jako że mi się nie pali bo cierpliwy jestem to pytanie czy przelać na cichą czy może zamieszać w tym pojemniku żeby drożdze pobudzić do pracy? Możecie coś rozsądnego doradzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie napisałeś jakie to drożdże, w 24°C powinny zjeść wszystko, ale pośpiech jest mocno niewskazany

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie napisałeś jakie to drożdże, w 24°C powinny zjeść wszystko, ale pośpiech jest mocno niewskazany

 

 

Safbrew S-33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak zleje na cicha na 14 dni będzie bezpiecznie, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak zleje na cicha na 14 dni będzie bezpiecznie, tak?

Pośpiech nie jest wskazany, ale jeśli przez 7 dni odczyty się nie zmienią, to w 14 też raczej nie (zakładając ew. pomoc drożdżom w ponownym rozruchu). Ale dziwi że pucha tak wysoko się zatrzymała...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczymy ci będzie. Przelalem na cichą bez wężyka z odrobiną gęstwy, tak żeby wprowadzic trochę powietrza. Może jeszcze ruszą. Jak nie to za tydzień butelkuje.

 

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 4

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.