Jump to content
Sign in to follow this  
mareks

Likier śliwkowy "A'la umeshu"

Recommended Posts

Chciałem podzielić się przepisem na pyszny i aromatyczny likier bardzo lubiany przez płeć piękną.

 

Umeshu to japoński likier wyrabiany ze śliwek ume, alkoholu shochu i cukru lodowego.

 

Ja co roku robię polską wersję.

 

Składniki:

1kg śliwek renklod zielonych (wybieram takie prawie dojrzałe jeszcze zielone)

0,5l spirytusu

1,5l wody

0,5kg cukru kandyz lodowy ( ostatnio niedostępny w sklepach więc tym razem użyłem cukru białego grubo rafinowanego)

 

Wszystko umieszczam w dużym słoiku (5L) i pozostawiam do czasu rozpuszczenia się cukru co trwa około pół roku.

Ponieważ mam już ciągłość produkcji to pozostawiam w spokoju na rok.

Po tym czasie zlewam do butelek.

Śliwki można zjeść ale szybko bo ciemnieją.

 

Napitek ma około 20%, jest słodki i aromatyczny.

Piękniejszym połówkom powinno smakować. :)

 

Śliwki właśnie powinny być dostępne.

Załączam fotkę tegorocznego nastawu.

post-1145-0-60837500-1376053209_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja przy okazji mogę polecić wino śliwkowe polskiej produkcji Slavena Ulena (Majątek Sławno) - wszystkie japońskie się chowają!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest morela japońska (Prunus mume), śliwa to jest Prunus salicina. Do tego trunku używa się pierwszego rodzaju właśnie. Czasem barwi się to pachnotką zwyczajną, czasem daje się mleczko pszczele. Na litr gotowego trunku idzie aż kilogram cukru (i tyle samo powinno być owoców). Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za sake czy shochu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kilogramem cukru było za słodkie dlatego daję pół kilo i jest w sam raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest bardzo dobry kierunek, by do do warunków dostosować trunek. Przepraszam za wiersz, ale trunki azjatyckie to jednak nie leżą w spektrum Europejczyków i należy je upgrade'ować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.