Skocz do zawartości

Bitter - dobre piwo na pierwsze zacieranie?


nms007

Rekomendowane odpowiedzi

Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem :roll:

 

 

 

Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów:

 

http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc

http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242#

http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html

http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji :ble: )

 

a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem?

 

A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ?

 

Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem :roll:

 

 

 

Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów:

 

http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc

http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242#

http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html

http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji :ble: )

 

a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem?

 

A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ?

 

Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem...

 

Wydaje mi sie, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy bylby FAH http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

 

Z tym, ze zacieraj po brytyjsku, czyli w 68C przez godzine i filtruj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Bitter z TB to było chyba moje 2 lub 3 piwo z zacieraniem, więc ja tam problemu nie widzę. A tu jest przepis, jak sam autor pisze, sprawdzony wielokrotnie...

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH

 

Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże.

Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu.

Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko, co bazuje na słodzie jęczmiennym bez dodatków niesłodowanych i zbyt wielkiego udziału pszenicy nie sprawi Ci problemów z zacieraniem. Bitter jest jak najbardziej ok, możesz go zrobić mieszając pilzneński z monachijskim, albo kupując pale ale.

 

Od liczby dodatków słodów karmelowych i chmielu zależy to, czy będzie to Ordinary, Premium czy Extra Special Bitter. Dla mnie Premium Bitter to fantastyczne piwko na lato :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak zaczynasz dopiero, to kup zestaw, dowolny z wymienionych - tylko żeby był ześrutowany! Z każdego wyjdzie dobre piwo.

 

Z tego co wiem zestawy z Piwodzieja mają bardzo duży zapas, więc nie będzie problemu typu "miało być 11°Blg a wyszło 9.5, co zrobiłem źle?!". -> http://piwodziej.pl/pl/p/Bitter-Eko-11Blg/509

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH

 

Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże.

Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu.

Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne.

 

Mam jedno pytanie odnośnie tej receptury... jeśli mam chmiel w postaci granulatu, to daję go tyle samo co w przypadku szyszek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Takie pytanko odnośnie fermentacji FAH'a...

Na cichej stoi już ponad dwa tygodnie (na burzliwej 7dni) i dalej "bulka" - wczoraj pomiar dał wynik 1009 SG (ok. 2.3°Blg), czyli bardzo nisko, zważywszy, że starowało od 14°Blg.

Drożdże: S-04

Temp.: na początku cichej wahała się od 17-20°C, a teraz przeniosłem w cieplejsze miejsce: 19-21°C

 

I teraz pytanie - czekać aż skończy się ruch w rurce fermentacyjnej, czy można butelkować?

 

ps. Czy tak długa fermentacja może być spowodowana nieprawidłowym zacieraniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to był pierwszy pomiar gęstości?

Jeżeli tak, to proponuję go za dwa dni powtórzyć i jeżeli nic już nie spada, butelkować.

 

Bulkatełko może pracować ze względu na podniesienie temperatury i związany z tym uwolnienie co2 z piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest już w sumie 3-ci pomiar. Pierwszy wykonałem tuż po zlaniu na cichą (1016 SG), następny był po ok. 7-8 dniach (1013 SG) no i ten ostatni 1009 SG

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.