Jump to content
nms007

Bitter - dobre piwo na pierwsze zacieranie?

Recommended Posts

Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem :roll:

 

 

 

Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów:

 

http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc

http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242#

http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html

http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji :ble: )

 

a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem?

 

A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ?

 

Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadeszła wreszcie chwila, w której zdecydowałem się na pierwszą warkę z zacieraniem :roll:

 

 

 

Wybór padł na jakiegoś bittera (nie do końca jeszcze wiem czy różnią się poniższe warianty tego stylu) i zastanawiam się czy warto kupić coś z tych zestawów:

 

http://browar.biz/ce...m_bitter_12_blg

http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

http://www.homebrewi...6e1f5eb6d2820fc

http://piwodziej.pl/...um-14,7Blg/242#

http://www.alepiwo.p...ski-bitter.html

http://browamator.pl...464387(tutaj mam mieszane uczucia ze względu na długi czas realizacji :ble: )

 

a jeśli tak, to który będzie najrozsądniejszym wyborem?

 

A może macie inne, sprawdzone receptury dla tego stylu (Extra Special/Strong Bitter/English Pale Ale) ?

 

Ewentualnie coś innego, co nie przysporzy mi problemów z zacieraniem...

 

Wydaje mi sie, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy bylby FAH http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

 

Z tym, ze zacieraj po brytyjsku, czyli w 68C przez godzine i filtruj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Bitter z TB to było chyba moje 2 lub 3 piwo z zacieraniem, więc ja tam problemu nie widzę. A tu jest przepis, jak sam autor pisze, sprawdzony wielokrotnie...

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH

 

Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże.

Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu.

Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko, co bazuje na słodzie jęczmiennym bez dodatków niesłodowanych i zbyt wielkiego udziału pszenicy nie sprawi Ci problemów z zacieraniem. Bitter jest jak najbardziej ok, możesz go zrobić mieszając pilzneński z monachijskim, albo kupując pale ale.

 

Od liczby dodatków słodów karmelowych i chmielu zależy to, czy będzie to Ordinary, Premium czy Extra Special Bitter. Dla mnie Premium Bitter to fantastyczne piwko na lato :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zaczynasz dopiero, to kup zestaw, dowolny z wymienionych - tylko żeby był ześrutowany! Z każdego wyjdzie dobre piwo.

 

Z tego co wiem zestawy z Piwodzieja mają bardzo duży zapas, więc nie będzie problemu typu "miało być 11°Blg a wyszło 9.5, co zrobiłem źle?!". -> http://piwodziej.pl/pl/p/Bitter-Eko-11Blg/509

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za wszystkie wskazówki - nie spodziewałem się aż takiego odzewu :lol:

Mam tylko nadzieję, że domownicy nie będą mnie przeklinać w trakcie całego procesu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamknac drzwi i puscic glosna muzyke, udawac, ze nie slyszysz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A usta domownikom zamkniesz po kilku tygodniach super piwkiem.

Ja na początku spróbowałem, podobnie jak radzą koledzy wyżej, warkę z 4 kg pilzneńskiego. Dzięki temu poznasz podstawowy smak jasnego piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie powróciłem z wycieczki rowerowej i niweluje zakwasy ponad rocznym bitterem z HB. Poezja.

P.S. Oczywiście tak długie leżakowanie nie jest wskazane dla tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się, ze na pierwsze zacierane piwo lepszy byłby FAH

 

Również jestem tego zdania. Kup 5kg worek słodu pilzneńskiego, chmiel 30g i 50g + suche drożdże.

Nie będziesz miał problemów z filtracją, ważeniem składników, a będziesz mógł w pełni skupić się na kolejnych etapach procesu.

Osobiście robiłem to piwo i wychodzi bardzo pijalne.

 

Mam jedno pytanie odnośnie tej receptury... jeśli mam chmiel w postaci granulatu, to daję go tyle samo co w przypadku szyszek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanko odnośnie fermentacji FAH'a...

Na cichej stoi już ponad dwa tygodnie (na burzliwej 7dni) i dalej "bulka" - wczoraj pomiar dał wynik 1009 SG (ok. 2.3°Blg), czyli bardzo nisko, zważywszy, że starowało od 14°Blg.

Drożdże: S-04

Temp.: na początku cichej wahała się od 17-20°C, a teraz przeniosłem w cieplejsze miejsce: 19-21°C

 

I teraz pytanie - czekać aż skończy się ruch w rurce fermentacyjnej, czy można butelkować?

 

ps. Czy tak długa fermentacja może być spowodowana nieprawidłowym zacieraniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to był pierwszy pomiar gęstości?

Jeżeli tak, to proponuję go za dwa dni powtórzyć i jeżeli nic już nie spada, butelkować.

 

Bulkatełko może pracować ze względu na podniesienie temperatury i związany z tym uwolnienie co2 z piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest już w sumie 3-ci pomiar. Pierwszy wykonałem tuż po zlaniu na cichą (1016 SG), następny był po ok. 7-8 dniach (1013 SG) no i ten ostatni 1009 SG

Edited by nms007

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest już w sumie 3-ci pomiar.

dopiero jeśli w kolejnych dniach gęstość nie spadnie możesz butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.