Jump to content
moria

Klonowanie piw - wykaz receptur z magazynu BYO

Recommended Posts

moria robisz świetną robotę :okey: . Proponuję tłumaczyć wszystko po kolei.

Tak przy okazji, Ty w ogóle pijesz piwa, czy tylko warzysz? Patrząc na Twoje zapasy w butelkach mam wątpliwości :smilies: , u mnie nawet połowy tego nigdy nie było.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej może wziąść

Żeby go wziąść, trzeba go mieść :smilies:.

Przez większość życia robiłem ten sam błąd, pisze się wziąć.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej może wziąść magazyn "BYO's 250 Classic Clone Recipes"?Tam są wszystkie te receptury razem w jednym miejscu.

 

 

Albo jeszcze prościej (legalnie).

 

http://www.browar.bi...c_clone_recipes

 

Bo jeszcze prościej można, no ale ...... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej może wziąć magazyn "BYO's 250 Classic Clone Recipes"?Tam są wszystkie te receptury razem w jednym miejscu.

Akurat tego wydania scooby nie mam ;) Poza tym patrząc na objętość wątpię, aby były wszystkie... W tej chwili jest ich grubo ponad 300 ;)

moria robisz świetną robotę :okey: . Proponuję tłumaczyć wszystko po kolei.

Tak przy okazji, Ty w ogóle pijesz piwa, czy tylko warzysz? Patrząc na Twoje zapasy w butelkach mam wątpliwości :smilies: , u mnie nawet połowy tego nigdy nie było.

Piję... ale raczej w małych ilościach :D Bardziej do likwidacji zapasów przyczynia się mój mąż. Poza tym od jakiegoś czasu dość sporo warzyłam, ok 5-6 warek miesięcznie, od niedawna także po 25-30 l... choćbym bardzo chciała, to tej ilości wypić się tak szybko nie da ;)

 

Co do tłumaczenia, myślę, że powoli będzie tego przybywać, zwłaszcza, że mam chętnego do pomocy ;)

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, przywołuję Was do porządku, nie zaśmiecać mi tu wątku :P Elroy... i Ty Brutusie? ;)

 

No dobra, zamówiłam te 250 receptur, ale poczekam, aż przyjdzie, to może jakieś zmiany będą ;)

Edited by elroy
Posprzątane - przepraszam :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tam do poniedziałku czekać się będzie ;) Pomocnik się musi uaktywnić

 

Fuller's London Pride clone

(19L, all-grain)

 

OG=1,048 (BLG 11,86) FG=1,012 (BLG 3,07)

IBU=33 SRM=14 ABV=4,7%

 

Składniki:

4,1 kg Muntons Pale ale

0,40 kg Crystal (75°L) (karmelowy 150 Strzegom)

 

Chmiele:

5,83 AAU Target (60 min) (15g, 11% AA)

2,63 AAU Challenger (15 min) (9,9g, 7,5% AA)

2,98 AAU Northdown (15 min) (9,9g, 8,5% AA)

 

Drożdże:

Wyeast 1968 (London ESB) lub White Labs WLP002 (English Ale)

 

Zacieranie:

Zacieranie w 65°C przez 60 minut.

 

Gotowanie przez 60 min z zadawanymi

zgodnie z recepturą chmielami. Fermentacja w 20°C

Edited by małe piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tam do poniedziałku czekać się będzie ;) Pomocnik się musi uaktywnić

 

Fuller's London Porter

 

Nie wiem skąd masz tę recepturę, ale ona w niczym nie przypomina oryginału. Po kolei: jest za jasne, za mało palone, nie ma w nim słodu brązowego (o którym na 100% wiadomo, że jest używany). Z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić - albo niedokładnie przepisałeś, albo to nie jest próba klonowania porteru Fuller's.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tam do poniedziałku czekać się będzie ;) Pomocnik się musi uaktywnić

 

Fuller's London Porter

 

Nie wiem skąd masz tę recepturę, ale ona w niczym nie przypomina oryginału. Po kolei: jest za jasne, za mało palone, nie ma w nim słodu brązowego (o którym na 100% wiadomo, że jest używany). Z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić - albo niedokładnie przepisałeś, albo to nie jest próba klonowania porteru Fuller's.

 

masz rację. To tylko/aż Fuller's London Pride clone, nie porter. BYO 2011 Vol 17-02

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie porter : Fuller's London Porter clone BYO 2011 Vol 17-02 Mar-Apr ;)

 

Fuller's London Porter clone

(19 l, all-grain)

 

OG = 13,27 BLG FG = 3,58 BLG

IBU = 30 SRM = 46 ABV =5.4%

 

Składniki:

3.75 kg Muntons pale ale

0.45 kg crystal 75 °L (zamiennie Crystal 160EBC, karmelowy 150)

0.68 kg słodu brown

0.34 kg słodu czekoladowego

Chmiel:

6.25 AAU Fuggle (60 min) (37 g, 4.7% alpha acids)

3.15 AAU Fuggle (15 min) (19 g, 4. 7% alpha acids)

Drożdże:

Wyeast 1968 (London ESB) lub White Labs WLP002 (English Ale) yeast

 

Zacieranie:

67°C - 60 min.

Gotować 60 min, dodając chmiel zgodnie z informacją powyżej.

Wystudzić brzeczkę, napowietrzyć i zadać drożdże.

Fermentować w 17°C

Edited by moria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Left Hand Twin Sisters Double IPA clone BYO 2006 Vol 12-08 December

 

Left Hand Twin Sisters (Double IPA) clone

(19 l, all-grain)

 

OG=20,29 BLG FG= 4,08 BLG

IBU = 87 SRM = 15 ABV = 9.0%

 

Składniki

7.00 kg Castle pale ale

0.68 kg słodu żytniego

0.23 kg słodu biscuit

0.23 kg crystal 40 °L (caraamber lub bursztynowy)

Chmiele:

13.75 AAU Tomahawk (60 min) (26 g, 15% alpha acids)

7.5 AAU Glacier (45 min) (18 g, 12% alpha acids)

3.75 AAU Cascade (30 min) (21 g, 5% alpha acids)

3.75 AAU Liberty (15 min) (27 g, 4% alpha acids)

3.0 AAU Liberty (5 min) (21 g, 4% alpha acids)

35 g Crystal (chmielenie na zimno)

Drożdże:

Wyeast 1272 (American II) lub White Labs WLP005 (California V) (3 l starter)

 

Zacieranie:

67°C - do negatywnej próby skrobiowej

Gotowanie 90 min.

Fermentacja w 20 °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bateman's XXXB Bitter clone BYO 2010 Vol 16-04 Jul-Aug

batemans_xxxb.jpg

 

won Gold in the Premium Bitter/Special Bitter/Strong Bitter category in 1986, 1987, 988, 1989 and 1997. It is described as "A brilliant blend of malt, hops and fruit on the nose with a bitter bite over the top a faintly banana maltiness that stays the course. A russet-tan brown classic." From this I would suggest a yeast that provides a fruity character. the data I have for this beer is: OG: 1.048-1.049. Malt bill: 72-87% Pipkin or Maris Otter pale malt, 7.5-12% crystal malt, 0-3% wheat flour, 15-18% invert sugar. Hops: Challanger, Goldings. IBU: 37. EBC: 40-42.

 

(19 l, all-grain)

 

OG = 1,049 (12,2BLG) FG = 1,012 (3,1 BLG)

IBU = 37 SRM = 12 ABV = 4,8%

 

Składniki:

3,2 kg słodu Pipkin albo Maris Otter pale (pale ale)

0,425 kg słodu crystal 60L (Caramunich III)

35 g mąki pszennej

0,538 kg cukru inwertowanego - jak zrobić cukier inwertowany by zgoda

 

Chmielenie:

21 g chmielu Challenger (8% alfa) - 90'

14 g chmielu EKG (5% alfa) - 90'

7,1 g chmielu Challenger (8% alfa) - 10'

14 g chmielu EKG (5% alfa) - 10'

 

Łyżeczka mchu irlandzkiego - 15'

 

Fermentacja:

White Labs WLP022 (Essex Ale),

White Labs WLP005 (British Ale),

Wyeast 1099 (Whitebread Ale),

Wyeast 1318 (London Ale III).

 

Słody i mąkę zacierać przez 60 minut w 68°C. Gotować przez 90 minut, 15 minut przed końcem wrzucić cukier. Fermentować w 21-22°C.

 

 

edit: Ktoś coś napisze o tym cukrze inwertowanym?

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

cukier inwertowany to nie jest cukier kandyzowany!!!!!

 

Cukier inwertowany, to hydrolizat sacharozy i nic więcej. Można go uzyskać za pomocą rozkładu enzymatycznego lub hydrolizy w środowisku kwaśnym.

Cukier kandyzowany, to produkt reakcji Maillarda zachodzącej pomiędzy cukrami (grupa karboksylowa) a związkami aminowymi (grupa aminowa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Holden's Black Country Bitter clone BYO 2010 Vol 16-04 Jul-Aug

Holdens-Bitter.jpg

 

won Silver in the Bitter category in 2005 and is described as "A medium-bodied, golden ale; a light, well-balanced bitter with a subtle, dry, hoppy finish." The data I have for this beer is: OG: 1.039. Malt bill: 85-95% Maris Otter pale malt, 0-10% crystal malt, 0-5% tor-refied wheat, 0-2% brewing sugar. Hops: Fuggles, optional Goldings. Dry hops: Fuggles. EBC: 24-26.

 

(19 l, all-grain)

 

OG = 1,039 (9,8 BLG) FG = 1,010 (2,6 BLG)

IBU = 27 SRM = 9 ABV = 3,8%

 

Składniki:

3,3 kg słodu Maris Otter pale (pale ale)

0,17 kg słodu crystal 60L (Caramunich III)

85 g prażonej pszenicy (można ewentualnie użyć płatków pszennych)

34 g cukru inwertowanego - jak zrobić cukier inwertowany by zgoda

 

Chmielenie:

43 g chmielu Fuggles (4,5% alfa) - 90'

14 g chmielu Fuggles (4,5% alfa) - chmielenie na zimno

 

Łyżeczka mchu irlandzkiego - 15'

 

Fermentacja:

White Labs WLP005 (British Ale),

Wyeast 1098 (British Ale),

Wyeast 1335 (British Ale II).

 

Słody zacierać przez 60 minut w 68°C. Gotować przez 90 minut, 15 minut przed końcem wrzucić cukier. Fermentować w 21°C.

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier inwertowany, to hydrolizat sacharozy i nic więcej. Można go uzyskać za pomocą rozkładu enzymatycznego lub hydrolizy w środowisku kwaśnym.

 

Czyli jak go uzyskać bo nic mi nie mówi to co napisałeś? ;)

 

edit: ok, obczajam Twoje zapiski Zgoda.

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

New Belgium Ranger IPA clone

(19L, all-grain)

 

OG=1,059 (BLG 12,36) FG=1,009 (BLG 2,37)

IBU=70 SRM=7 ABV=6,5%

 

Składniki:

1,6 kg Briess Light dried malt extract

0,9 kg cukier trzcinowy (15 min)

0,82 kg Pale Ale

85 g Crystal (120°L) (ewentualnie Caraaroma)

 

Chmiele:

12 AAU Chinnok (60 min) (28g, 12% AA)

6,5 AAU Simcoe (30 min) (14g, 13% AA)

3,8 AAU Cascade (15 min) (21g, 5% AA)

Cascade (0 min) (14g)

Cascade (na zimno) (35g)

 

Drożdże:

Wyeast 1792 (Fat Tire Ale), Wyeast 1272 (American Ale II) lub WLP051 (California Ale V)

 

Zacieranie:

Zacieraj słód w 2,8L w temperaturze 64°C przez 45 min. Dodaj wody do 15L i rozpocznij gotowanie. Na początku gotowania dodaj połowę ekstraktu. Dodawaj chmiel zgodnie z przepisem. 15 min przed końcem gotowania dodaj resztę ekstraktu i cukru trzcinowego. Ochłodź brzeczkę i uzupełnij jej objętość do 19L. Zadaj drożdży i utrzymuj w czasie fermentacji temperaturę 20°C. Chmiele na zimno w drugim tygodniu albo w kegu przez tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikkeller Beer Geek Breakfast clone

(19L, all-grain)

 

OG=1,080 (BLG 19,7) FG=1,023 (5,98 BLG)

IBU=80+ SRM=112 ABV=7,5%

 

Składniki:

3,5 kg słód Pilsner

1 kg płatki owsiane

1 kg słód owsiany

0,5 kg słód Caramunich

0,27 kg słód wędzony

0,5 kg słód czekoladowy

0,5 kg słód palony

 

Chmiele:

12,3 AAU Centennial (90 min) (39g, 8,8% AA)

8,7 AAU Chinook (90 min) (20g, 12,4% AA)

2,8 AAU Cascade (90 min) (11g, 7% AA)

7 AAU Cascade (1 min) (28g, 7% AA)

28g zmielonej kawy

 

Drożdże:

Wyeast 1056 (American Ale), Safale US05 lub White Labs WLP001 (California Ale)

 

Zacieranie:

Zacieraj w 67°C przez 75 min. Ostrożnie przefiltruj brzeczkę i rozpocznij gotowanie. Gotuj przez 90 min i dodawaj chmieli zgodnie z przepisem. Schłódź brzeczkę i zadaj drożdży.

Fermentacja w temperaturze 20-22°C. Dwa dni przed butelkowanie/kegowaniem dodaj kawy. 28g kawy zaparz w 1L wody w kawiarce (francuska prasa). Ochłodź i powoli wlej do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to dzisiaj niezły ruch ;) Ja dodaję...:

 

Sweet Water Tavern Giddyup Stout BYO 2006 Vol 12-08 December

(19 l, all-grain)

 

OG = 11,39 BLG FG = 3,07 BLG

IBU = 28 SRM = 32 ABV = 4.4 %

 

Składniki:

3.60 kg 2-row pale malt (pilzneński)

0.31 kg crystal 60 ºL (Caramunicj III lub karmelowy 150)

0.17 kg słodu czekoladowego

0.17 kg palonego jęczmienia

85 g Carafa I

Dodatki:

0.14 kg palonej kawy (średnio zmielonej) (do butelkowania)

71 g laktozy (na koniec gotowania)

½ łyżeczki pożywki dla drożdży (15 min)

Chmiel:

7.5 AAU Galena (60 min) (18 g, 12.0% alpha acid)

Drożdże:

White Labs WLP023 (Burton Ale) lub Wyeast 1275 (Thames Valley Ale)

 

Zacieranie:

Zacierać w 15,2l wody (77°C)

68°C - 60 min.

Wysładzać wodą o temp. 79°C uzyskując ok. 23l brzeczki.

Gotować 60 min. dodając chmiel na początku gotowania, na ostatnie 15 min pożywkę i na sam koniec rozpuszczając laktozę.

Wystudzić brzeczkę do 24°C, zadać drożdże i bardzo mocno napowietrzyć. Fermentować w 20°C, dopóki fermentacja się nie zakończy. Przelać na cichą na 7 dni, unikając napowietrzania piwa. 1 dzień przed butelkowaniem lub kegowaniem przygotować ekstrakt kawowy: zmielone ziarna zalać 0,7 l zimnej wody i włożyć do lodówki na 1 dzień. Przefiltrować i dodać ekstrakt do piwa przed zabutelkowaniem.

Edited by moria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...