Skocz do zawartości

Stout - I miejsce w II KKPD


anteks

Rekomendowane odpowiedzi

warka 77 stout owsiany

skład :

- pilzneński 3500g

- cararoma 400

- karmel ciemny 100g

- płatki owsiane błyskawiczne 800g

- jęczmień palony 250g

- goryczka szyszka 40

- aromat szyszka 10

- ekstrakt barwiący 250g

 

zacieranie

wsypane do wody 10l -74°C

70°C-65°C 120min

 

gotowania 90min

na początku cała goryczka

15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący

 

wyszło 21l 13 blg. zadane S04

blg spadło do 4 . 21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Wiem, że temat stary, ale jako, że receptura znajduje się również na wiki, uważam że jest on aktualny :)

 

Pytanka mam trzy:

1. Czy karmelowy ciemny nie dał Ci popiołowości? Mam wrażenie, że ten ze Strzegomia tak ma - wyszło mi trochę tego w Koźlaku, koledzy również wspominali.

2. Ekstrakt barwiący - czym można go zastąpić? Słodem barwiącym dodanym do wysładzania? W jakiej ilości?

3. Drożdże - co ewentualnie zamiast S-04? Mogą być Nottinghamy (powyżej 20C?)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.