Jump to content
Sign in to follow this  
anteks

Stout - I miejsce w II KKPD

Recommended Posts

warka 77 stout owsiany

skład :

- pilzneński 3500g

- cararoma 400

- karmel ciemny 100g

- płatki owsiane błyskawiczne 800g

- jęczmień palony 250g

- goryczka szyszka 40

- aromat szyszka 10

- ekstrakt barwiący 250g

 

zacieranie

wsypane do wody 10l -74°C

70°C-65°C 120min

 

gotowania 90min

na początku cała goryczka

15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący

 

wyszło 21l 13 blg. zadane S04

blg spadło do 4 . 21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że temat stary, ale jako, że receptura znajduje się również na wiki, uważam że jest on aktualny :)

 

Pytanka mam trzy:

1. Czy karmelowy ciemny nie dał Ci popiołowości? Mam wrażenie, że ten ze Strzegomia tak ma - wyszło mi trochę tego w Koźlaku, koledzy również wspominali.

2. Ekstrakt barwiący - czym można go zastąpić? Słodem barwiącym dodanym do wysładzania? W jakiej ilości?

3. Drożdże - co ewentualnie zamiast S-04? Mogą być Nottinghamy (powyżej 20C?)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.