Skocz do zawartości
Krzychu

Pierwsza Warka 100-200 litrów?

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu lat nosiło mnie by zacząć warzyć piwo, a mam w posiadaniu stary mieszalnik mleczarski ze stali nierdzewnej chyba 300- 400 litrów. Po dokupieniu grzałki z termoregulatorem powinna powstać gotowa kadź zacierno warzelna. I moje pytanie brzmi czy jest możliwe by pierwsza warka w takim potężnym zbiorniku była udana? Jeżeli już to jaki rodzaj słodu wybrać?

post-6869-0-03606600-1375611688_thumb.jpg

post-6869-0-80852400-1375611734_thumb.jpg

post-6869-0-32375300-1375611786_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możliwe jest.

Ale po co ryzykować. Pierwsze piwa przeważnie pozostawiają trochę do życzenia, a robienie warki 200 litrów, a nawet 100, powoduje, że rzeczy, które są dla młodego piwowara trudne, stają się jeszcze trudniejsze.

Masz coś z czego możesz kiedyś zrobić fajny kocioł, ale na razie proponowałbym Ci przez parę warek pozostać przy standardowym wybiciu 20 litrów. Jak uda się 5 warek - kombinuj co z większym wybiciem.

No i ewentualne starty surowców mniejsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fidel mądrze prawi. Wydawało mi się, że już pierwsze warki były niezłe, ale próbując ich po kilku miesiącach jestem bardziej powściągliwy w opiniach. Dziś powiedziałbym, że nie były nawet takie sobie :/ , no może za wyłączeniem pierwszego Altbier, ten smakował mi nawet teraz.

Edytowane przez korzen16

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Całe szczęście nie jest on taki wielki jakby się wydawał, chyba przez podwójny płaszcz sprawia takie wrażenie. ma pojemność 120 litrów, bezpieczna maksymalna ilość to 100 litrów. łopata wirnika sięga od 50 litrów. jakbym zamontował jakieś druty miedziane do łopaty to pewnie i z 30 litrów by zrobił ;D

Edytowane przez Krzychu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeden biornik to mało niestety. Gdybyś miał dwa lub trzy takie to można byłoy coś porządnego z tego zrobić.

 

Co do warzenia większych ilości to jak koledzy pisali w postach wyzej. Skala trudnosci rośnie wraz z ilością. A wypicie 100L mało udanego piwa nie należy do przyjemności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że jak podwieszę druty miedziane do łopaty to uda mi się zrobić z 30 litrów. No ale wszystko się okażę. Jak skompletuje cały potrzebny sprzęt to będę kontynuował wątek. A co byście polecili na pierwsze piwo? Pale ale? Mam tez spore możliwości jak chodzi o miód, pochodzę z rodziny pszczelarskiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miód zostaw na miody pitne.

Na pierwsze piwo chyba najlepiej uwarzyć coś takiego:

na 30L http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

na 20Lhttp://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

 

Zatrzeć możesz wszędzie, nawet w wiaderku plastikowym opatulonym w koce czy śpiwory, czy w dużych skrzyniach plastikowych. Ja zacieram w lodówce turystycznej 30L.

Filtracja podobnie, możesz użyć rurek miedzianych pod filtrator, albo podwójne dno. A do gotowania potrzebujesz duży garnek z porządnym zapasem nawet 10L.

Czyli jak chcesz warzyć warki po 20L to garnek potrzebujesz ok 30L garnek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×