Skocz do zawartości
K.O.

Alaskan Smoked Porter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

 

Dopiero zaczynam, na początek wrzucę coś z gotowych receptur, ale przy okazji ze względu na koszty wysyłki zamówię więcej składników.

Planuję też taką oto podróbkę Alaskan Smoked Porter na 19 litrów. Wiadomo, ze pewnie będzie daleko od oryginału, ale trzeba próbować.

Czy coś z tego wyjdzie? Niekoniecznie Alaskan, aby było zdatne do picia.

 

Zasyp:

1. Pale Ale 7 - 9 EBC Castle Malting - 3,74 kg

2. Monachijski ciemny 20-30 EBC Steinbach - 1,81 kg

3. Crystal 150 EBC Castle - 0,34 kg

4. Czekoladowy 900 EBC Castle - 0,31

5. Carafa Special ® typ II 1100-1200 EBC - 0,2

 

 

Chmiel:

1. Chinook 25g

2. Willamette 20g

 

Drożdże.

1. Wyeast 1968 London ESB Ale

 

Zacieranie infuzyjne w 68°C

 

Natomiast co do dokładnych czasów: zacieranie, gotowanie, chmielenia nie bardzo wiem. Składniki pewnie też nie bardzo. Może jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przydałoby się więcej karmelowych.

 

Porter można zatrzeć jednotemperaturowo w 68-65st C - ja wrzucam do wody 70st, spada do 68 i zostawiam w garze na 100min, dogrzewając co pół godz.

Albo zastosować zwykłe zacieranie np.: 30min 62st, 30min 72st

 

Chinook na 60min gotowania, willamette na 5-15 (zależy jak lubisz)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brakuje ci tu jakiegoś wędzonego słodu, żeby to był "smoked porter". Albo jak chcesz możesz samemu wędzić te słody, jak masz takie możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ma być smoked porter to i słód wędzony by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za rady.

 

W takim razie zwiększyłbym Crystal 150 EBC Castle i dorzuciłbym wędzony 5,3 EBC Steinbach. Jaką ilość żeby nie przesadzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu?

Stawiał bym na S-04 lub Danstar Windsor.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu?

US-05.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdecydowałem się na bry-97 zobaczymy, dam znać po degustacji. Troche zmieniłem zasyp jak będzie o czym pisać to opisze:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy mówią, że Danstar BRY-97 to są te drożdże. Oraz Mangrove Jack's West Coast.

BRY-97 są opozytem WY1272, chociasz obydwa są w "rodzinie" Chico. 1272 daje piwa nieco bardziej owocowe i słodkie niż oryginalne Chico a BRY-97 nieco bardziej neutralne, mniej owocowe niż oryginalne Chico.

WLP001, WY 1056 i US-05 to są te "oryginalne" Chico z browaru Sierra Nevada.

WY1272 i WLP051 to "zmutowane" drożdże Chico które podobno pochodzą z browaru Anchor.

BRY-97 to wersja Danstar która miała przypominać Chico w wersji suchej (tzn. US-05 w wersji Danstar), ale ma pewne różnice.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się spierał, bo BRY-97 nie próbowałem. Jednakowoż Siebel Institute sprzedaje kultury BRY-96 (to jest właśnie Chico/US-05) oraz BRY-97 jako drożdże z Anchor. Przypadkowa zbieżność nazw? Możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem eksperyment z BRY_97 i US-05 gdzie jedną warkę 40L podzieliłem na 2 fermentory w jednym BRY-97 w drugim US-05 I takie mi wyszły tego efekty. Później okazało się, że podobne efekty mieli też inni którzy zrobili podobny eksperyment. A WY1272 / WLP051 I US-05 używam często obydwa jako drożdże domowe I (także często w jednej warce ale w 2 fermentorach) i tego efekty widzę praktycznie codziennie.

 

Najważniejsze I talk jest to, że dla Yoxika BRY-97 to będzie dobry wybór do tej receptury, napewno nie to samo co WY1272, ale I tak wystarczająco zbliżone.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuję temat Alaskana:

4 .0 kg pale ale

1.8 kg monachijski (alternatywnie: zastąpić słodem wędzonym)

W magazynie zalecają uwędzić słód pale i monachijski samodzielnie drewnem olchowym. Jeśli nie jest to możliwe, zastąpić słodem wędzonym bukiem.

Czy ktoś robił tego portera na kupnych słodach wędzonych? Na jakich, czy zastępował pale ale i monacha w stosunku 1:1? Jakieś doświadczenia?:)

570 g słodu czekoladowego to całkiem sporo, stąd miarkuję, że chodzi raczej o jaśniejszy. Czy strzegomski czekoladowy jasny (350-350 EBC) będzie dobrym zamiennikiem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuję temat. Mam warunki tylko do górniaka, a chrapkę na coś fajnie wędzonego. z wędzonych mam 1 kg steinbacha i 1,5 kg grodziskiego. I wolne drożdże bry-97 i SO4. Proszę Koleżeństwo o rady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki

 

4 .0 kg pale ale

 

1.8 kg monachijski (alternatywnie: zastąpić słodem wędzonym)

 

W internetach wyczytałem że stosowany jest słód wędzony olchą. Spotykałem też zasypy na Monachu wędzonym dębem. Jedyny wspólny mianownik dla zasypów to ok 0,40 - 0,48 kg wędzonego, czyli Monacha trzeba pomniejszyć o tą ilość wędzonego.

Alaskan ma bardzo delikatną wędzoność. Duży zasyp to już będzie coś innego. Zależy co kto chce uzyskać...

Ja właśnie szykuję się do klonu Alaskana a że robi się coraz cieplej to podjadę do kogoś kto ma wędzarnię i uwędzę na olsze albo grilla użyję :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć, ostatnio przymierzam się do uwarzenia whisky stoutu/porteru. Pomyślałem, że Alaskan będzie ciekawą bazą (zamiast słodu wędzonego drewnem dodać 1,8kg Whisky CM 30-45ppm). Wyglądało toby tak:
 
Słody:
Strzegom Pale Ale 4 kg (60.6%) 80 % 
Casle Malting Whisky 30-45ppm1.8 kg (27.3%)

Strzegom Czekoladowy jasny 0.6 kg (9.1%)

Strzegom Barwiący 0.2 kg (3%)

 

Chmiel:

31 g 12,8% Chinook (60 min.)
19 g Chinook (10 min)

 

Drożdze: US-05, myślę nad dwoma saszetkami.

 

Jak myślicie, czy to piwo będzie miało rację bytu? :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dużo tej czekolady, ale niby tak jest w oryginalnym przepisie na Alaskana. Myślę, że receptura będzie okej, tylko tak jak piszesz, jeżeli nie robisz piwa z gęstwy daj te dwie saszetki drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dużo tej czekolady, ale niby tak jest w oryginalnym przepisie na Alaskana. Myślę, że receptura będzie okej, tylko tak jak piszesz, jeżeli nie robisz piwa z gęstwy daj te dwie saszetki drożdży.

OK, dzięki.

Jeszcze jedno małe pytanie - dodanie płatków dębowych po whisky będzie przerostem formy nad treścią czy może warto spróbować? 1(?)g/l przez 2(?) tygodnie. https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Platki-Debowe-Whisky-50g/626

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to już przerost ;) Taniny garbniki i jeszcze spalone kable :P Za dużo tego choć zawsze możesz np. 5 litrów w baniaku z biedry tak zrobić i zobaczyć czy Ci smakuje ;) Każdy ma inny smak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×