Jump to content
Sign in to follow this  
pirmosz

Nietypowy kożuch z drożdży

Recommended Posts

Właśnie uwarzyliśmy naszą trzecią warkę - Irish Red Ale. Po raz pierwszy nie jest to piwo oparte na słodach pszenicznych i z użyciem drożdży safale s-04. W dotychczasowych piwach mieliśmy bardzo ładną piankę na fermentacji burzliwej i nic niepokojącego się nie działo. W najnowszym piwku (fermentacja trwa od ok. 6 godzin) utworzył się dość gruby kożuch na powierzchni, który bardziej przypomina ciasto drożdżowe niż pianę - poniżej kilka zdjęć.

 

Zastanawiam się czy z piwem wszystko ok? Czy nie doszło do jakiegoś zakażenia, może drożdże się słabo namnożyły? Martwi mnie też trochę kolor - przed gotowaniem piwo było bardziej czerwone, teraz jest znacznie ciemniejsze.

 

5zkjrutycbio_t.jpg

 

hrofy48p0j15_t.jpg

 

4eahikr7nazs_t.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzone wczoraj, drożdże zadane o 1.00 w nocy. Temperatura 23 - 24 stopnie, rurka fermentacyjna bulgocze regularnie.

 

Pojemnika nie muszę otwierać - jest przeźroczysty więc mam stały "podgląd".

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja też przy pierwszej warce panikowałem .... a to zapach a to nie bulgota i takie tam ...

 

tak jak mówią koledzy - nie zaglądać zbyt często bo można sobie tylko biedy napytać. Drożdże swoje odstać muszą na burzliwej i cichej i nie musimy tam nosa wścibiać by dokładnie wiedzieć krok po kroku co się tam dzieje. Drożdże mają swoje życie i jak damy im czasu to swoje zrobią bez łaski ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posłuchałem waszych porad i cierpliwie poczekałem co stanie się z piwem. Nadal utrzymuje się cieńki kożuch z drożdży na powierzchni, ale mija właśnie 10 doba fermentacji i postanowiłem dokonać pomiaru blg. Okazało się, że piwo odfermentowało z początkowych 12,5-13 blg do 3 - 3,5 blg. Wydaje się, że wynik jest niezły i nadawałoby się do przelania na cichą. Pytanie czy można przelać jeśli na wierzchu nadal pływają drożdże? Jeśli tak to jak to zrobić - "przefiltrować" przez gazę lub coś podobnego?

 

Poniżej zdjęcie aktualnego stanu piwa.

 

02h5jtqnc24d_t.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje ostatnie S04 dokładnie takie same gluciory drożdży miały na dnie... U mnie wszystko opadło, ja bym poczekał jeszcze chwilę, jak nie opadną to tak jak kolega wyżej mówił, ostrożnie wężykiem przelać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...