Skocz do zawartości
pirmosz

Nietypowy kożuch z drożdży

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie uwarzyliśmy naszą trzecią warkę - Irish Red Ale. Po raz pierwszy nie jest to piwo oparte na słodach pszenicznych i z użyciem drożdży safale s-04. W dotychczasowych piwach mieliśmy bardzo ładną piankę na fermentacji burzliwej i nic niepokojącego się nie działo. W najnowszym piwku (fermentacja trwa od ok. 6 godzin) utworzył się dość gruby kożuch na powierzchni, który bardziej przypomina ciasto drożdżowe niż pianę - poniżej kilka zdjęć.

 

Zastanawiam się czy z piwem wszystko ok? Czy nie doszło do jakiegoś zakażenia, może drożdże się słabo namnożyły? Martwi mnie też trochę kolor - przed gotowaniem piwo było bardziej czerwone, teraz jest znacznie ciemniejsze.

 

5zkjrutycbio_t.jpg

 

hrofy48p0j15_t.jpg

 

4eahikr7nazs_t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzone wczoraj, drożdże zadane o 1.00 w nocy. Temperatura 23 - 24 stopnie, rurka fermentacyjna bulgocze regularnie.

 

Pojemnika nie muszę otwierać - jest przeźroczysty więc mam stały "podgląd".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

eee, dużo za wcześnie żeby móc stwierdzić infekcję. Jest w porządku, S04 tak wyglądają w pracy.

 

btw, uzupelnij profil, odznacz się na mapce, etc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekac i jeszcze raz czekac, a efekt na pewno będzie PYSZNY

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też przy pierwszej warce panikowałem .... a to zapach a to nie bulgota i takie tam ...

 

tak jak mówią koledzy - nie zaglądać zbyt często bo można sobie tylko biedy napytać. Drożdże swoje odstać muszą na burzliwej i cichej i nie musimy tam nosa wścibiać by dokładnie wiedzieć krok po kroku co się tam dzieje. Drożdże mają swoje życie i jak damy im czasu to swoje zrobią bez łaski ....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posłuchałem waszych porad i cierpliwie poczekałem co stanie się z piwem. Nadal utrzymuje się cieńki kożuch z drożdży na powierzchni, ale mija właśnie 10 doba fermentacji i postanowiłem dokonać pomiaru blg. Okazało się, że piwo odfermentowało z początkowych 12,5-13 blg do 3 - 3,5 blg. Wydaje się, że wynik jest niezły i nadawałoby się do przelania na cichą. Pytanie czy można przelać jeśli na wierzchu nadal pływają drożdże? Jeśli tak to jak to zrobić - "przefiltrować" przez gazę lub coś podobnego?

 

Poniżej zdjęcie aktualnego stanu piwa.

 

02h5jtqnc24d_t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przelej na cichą . Nie kombinuj z filtracją tylko powoli przelej weżykiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie S04 dokładnie takie same gluciory drożdży miały na dnie... U mnie wszystko opadło, ja bym poczekał jeszcze chwilę, jak nie opadną to tak jak kolega wyżej mówił, ostrożnie wężykiem przelać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×