Jump to content
nikiboom

Wieści z krajowej sceny piwowarskiej

Recommended Posts

Jeden składnik nie świadczy, że to gruit będzie, poza tym lawenda jest bardzo kapryśnym zielem. Jak będzie, niemniej jednak, zechcę skosztować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul

Po wizycie w browarze jestem. Skosztowałem "próbek". Wszystko wskazuje na to - na mój krzywy smak - że będzie niezłe. Dostępne ma być w majowy weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jakaś akcja forumowa na zakup testowy? Bo piwo pewnie tylko w okolicach Olsztyna będzie dostępne, a chciałbym nabyć ze 2 butelki na spróbowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul

http://facet.interia...Id,935100?ft=dp już uwarzone. Pierwsze recenzje mało zachęcające.

Ale jakiej recenzji spodziewałeś się po dziewczynie, która innego piwa, niż z koncernu, to na oczy nie widziała? (Bo takowa pisała materiał dla PAP-u). I czego spodziewałeś się po prezydencie Olsztyna, który przyznaje, że piwa generalnie nie pije. Ja - jak już pisałem - też tam byłem, też próbowałem i oceniam ten produkt jako całkiem niezły. (Choć oczywiście moje zdanie nie musi być lepszym wykładnikiem, niż wspomnianych osób). Czy kwaskowate? Tak. Czy ogórki? Yyyy... Ktoś chyba nigdy nie jadł.

Edited by patpul

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://facet.interia...Id,935100?ft=dp już uwarzone. Pierwsze recenzje mało zachęcające.

Ale jakiej recenzji spodziewałeś się po dziewczynie, która innego piwa, niż z koncernu, to na oczy nie widziała? (Bo takowa pisała materiał dla PAP-u). I czego spodziewałeś się po prezydencie Olsztyna, który przyznaje, że piwa generalnie nie pije. Ja - jak już pisałem - też tam byłem, też próbowałem i oceniam ten produkt jako całkiem niezły. (Choć oczywiście moje zdanie nie musi być lepszym wykładnikiem, niż wspomnianych osób). Czy kwaskowate? Tak. Czy ogórki? Yyyy... Ktoś chyba nigdy nie jadł.

Ja się innych recenzji nie spodziewałem, ale dlaczego zamiast dawać piwo ekspertom, daje się amatorom? Potem gros ludzi przeczyta i uwierzy (ale już nie sprawdzi, że dziewczę na piwie się nie zna w ogóle, a włodarz też nie jest dobrym przykładem), że jest tak jak napisali, jakie są ich odczucia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul

Cóż. Lawendowanie (przecież nie chmielenie:P) połączone było z konferencją prasową, podczas której poczęstowano nas napojem. Dlatego, nie licząc przedstawicieli browaru i osób związanych z powstaniem tego gruita, osób, które mają związek z piwem trochę większy, niż kupowanie w sklepie, była (niemal na pewno) jedna, czyli ja. Czy to dobrze, że dziennikarze dostali do spróbunku, nie eksperci? Pewnie założenie było takie, że informacja, że to się dzieje miała pójść w świat, a nie fachowe oceny. Poza tym myślę, że kto ma kupić i spróbować, to tak zrobi. A może nawet nakuszą się ci od bydlęcej żółci (wszak w końcu coś bez tego dodatku!:P). Zobaczymy za nieco ponad półtora miesiąca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://biznes.onet.p...aze-detal-small

 

"Od wielu lat Bractwo Piwne przyznaje medal Piwo Roku. To najwyższe wyróżnienie przyznawane dla najlepszego browaru w danym roku.", czyli kolejny artykuł na poziomie (zero) i stadko trolli w komentarzach

Ale się uśmiałem czytając komentarze :P

Najlepszy link z pewnej wypowiedzi http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/artykul/bydleca-zolc-zamiast%E2%80%A6-chmielu-42454.html

 

To już nadaje się do działu LOL ;)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha, wiedzialem! A konkluzja jest taka, ze wg sporej czesci antropologow, starozytni uzywali zboz do sporzadzania owczesnego piwa wczesniej, niz do pieczenia chleba ;P Nalezaloby tego uczyc w szkolach.

http://nyti.ms/11625xi

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowo niedociągnięcia w artykule, a i tak najzabawniejsze są komentarze :)

 

"

Jakby Kormoran robił piwa w wypchanym kormoranie, w PL na pewno by sie nie sprzedal, a w Azji, jak najbardziej widac

" Szkocja leży w Azji? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul

Gruit Kopernikowski od wczoraj jest. W Olsztynie była premiera.

Opalizujący, praktycznie bez piany napój. W smaku kwaskowaty, ja czuję nuty grejpfrutowe. Natomiast aromatu nie jestem w stanie zidentyfikować. W porównaniu z próbnymi warkami, którymi byliśmy częstowani przy okazji konferencji związanej z warzeniem tego piwa, znacznie lepszy. A wystarczy powiedzieć, że już tamte piwa sprzed dóch miesięcy były bardzo dobre. Mnie niezwykle smakował.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest patpul

Dziś będę przejazdem w Olsztynie. Gdzie go można dostać?

Na pewno w butlach jak i z kija w Browarni Stara Warszawska (przy ul. Starej Warszawskiej). W sklepach nie wiem, jeszcze się nie rozglądałem.

Edited by patpul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.