coder 391 Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 "Robaczki" są nie do kupienia w Polsce, może zainteresuje was wątek, jak ich nałapać samodzielnie: http://www.homebrewtalk.com/f127/howto-capture-wild-yeast-101886/ Facet wystawia słoik z rzadką brzeczką na okno, przyczaja się i czeka aż pojawi się pianka. W zależności od tego, jak długo trzymamy słoik, możemy wychodować: (3 to 7 days) Enteric Bacteria and Kloeckera Apiculata (2 weeks) Saccharomyces (3 to 4 months) Lactic Acid Bacteria (8 months) Brettanomyces plus Pichia, Candida, Hansenula and Cryptococcus Darz bór! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darko 53 Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 (edytowane) Bardzo ciekawe. Ale myślę, że po kilku miesiącach to nawet słoika nie będzie Bardziej widział bym to jako ekspozycję słoika na kilka, kilkanaście godzin. edit: Ciekawe rezultaty mogłoby dać takie łapanie drożdży w ekologicznym sadzie owocowym! Edytowane 9 Kwiecień 2009 przez darko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopyr 118 Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 "Robaczki" są nie do kupienia w Polsce, może zainteresuje was wątek, jak ich nałapać samodzielnie: http://www.homebrewtalk.com/f127/howto-capture-wild-yeast-101886/ Facet wystawia słoik z rzadką brzeczką na okno, przyczaja się i czeka aż pojawi się pianka. W zależności od tego, jak długo trzymamy słoik, możemy wychodować: (3 to 7 days) Enteric Bacteria and Kloeckera Apiculata (2 weeks) Saccharomyces (3 to 4 months) Lactic Acid Bacteria (8 months) Brettanomyces plus Pichia, Candida, Hansenula and Cryptococcus Wszystko fajnie, tylko nie chce mi się wierzyć, że jest to tak proste. Bo jeśli dobrze rozumuję to w wersji np. 3 miesięcznej będziemy już mieli taki koktajl, że wyodrębnić z nich konkretny rodzaj mikrobów jest IMHO niemożliwością. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jejski 319 1 Browary Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 (edytowane) Jak dla mnie, łapanie różnych odmian kwasiżurów. Jeśli w tym celu to polecam Edytowane 9 Kwiecień 2009 przez Jejski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopyr 118 Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 W pewnym sensie masz rację , ale chodzi o takie style jak lambic, berliner weisse czy flemish red ale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darko 53 Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 Albo o łapanie unikalnych drożdży dających niespotykane efekty smakowo-zapachowe. Nie koniecznie muszą to być bakterie kwaszące. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jejski 319 1 Browary Zgłoś Napisano 9 Kwiecień 2009 Myślę że takie "łapanie drożdży" ma sens w piwnicach piwnych, winnych czy serowych w danym regionie skąd dany produkt pochodzi. Na Węgrzech w winnicy na ścianie jest ze trzy cm. zbitych drożdży (nożna wklejać monety) i następne dwa do trzech cm. luźnych. W takich warunkach gdzie dominacja właściwych szczepów jest zasadnicza, można się pokusić o łapanie aspektów smakowych niedobitków drożdżaków z innych szczepów. Prawdziwe produkty regionalne nie biorą się z niczego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yemu 20 Zgłoś Napisano 10 Kwiecień 2009 "Robaczki" są nie do kupienia w Polsce, może zainteresuje was wątek, jak ich nałapać samodzielnie: mikroby do lambica są: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=2376252 faktycznie nie ma bakterii kwasu mlekowego, ale IMHO szansa, ze nalapie sie akurat je jest zerowa. poza tym czy nie jest tak, ze flora bakteryjna/drożdżowa jest rózna w różnych miejscach świata? w koncu chyba nie przez przypadek w lambikach uzywane jest bretanomycces _bruxellensis_ ;-) wiec nawet jeśli nałapiemy do słoika Bretta, to i tak nie będzie to Brett z Brukseli... ale, jesli ktos lubi eksperymentowac z kwasizurkami, to doswiadczenie moze byc ciekawe. ja bym się nie odważył, za dużo mam jeszcze normalnych tematów do zbadania w swiecie piwowarstwa :-D PS. im dluzej o tym mysle, tym bardziej mi sie zdaje, ze cały ten klimat z łapaniem bakterii w słoik nadaje się na skecz Pythona :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Kwiecień 2009 Rasista. Co niby chcesz powiedzieć, że Brett z brukseli będzie lepszy niż nasz polski? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yemu 20 Zgłoś Napisano 10 Kwiecień 2009 Rasista. raczej drożdżowy xenofil :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach