Jump to content
Sign in to follow this  
chomiczon

PiS atakuje żółć

Recommended Posts

Ale poczytawszy o żółci w piwie znalazłem niezły przepis na koncerniaka :P

 

"Składniki:

- 15 litrów wody

- 1 litr alkoholu, od biedy może być spirytus

- 1 kg cukru

- 3 krople żółci bydlęcej

- szczypta chemicznego aromatu

Wodę wlać do wiadra i dokładnie wymieszać z cukrem. Żółć bydlęcą rozpuścić w spirytusie i dodać do wody z cukrem. Doprawić „chemią” do smaku, rozlać do butelek i…

… pod żadnym pozorem tego nie pić...."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Historical sources reveal that ox gall, poisonous and inebriating herbs, pitch and soot were frequently used in the brewing process, often with disastrous consequences. By enacting the strict purity law, the Bavarian Duke finally put an end to this terrible adulteration of beer. For almost 500 years now, the only ingredients allowed have been water, malt, hop and yeast. The original text of the purity law states: “In particular we wish that from now on, in all towns, markets and villages, nothing more is used for beer than barley malt, hops and water alone.”

 

Cytat nie pochodzi ze strony pisowskiej, więc pewnie teraz masz zagwozdkę: coś w tym może być, dodawali czy nie dodawali? Bo jak uznasz, że dodawali, to jeszcze wezmą cię za mohera i będzie wstyd w towarzystwie i w rodzinie. A jak uznasz, że nie dodawali, to zaprzeczysz temu, co mówią historical sources, ale przynajmniej będziesz mógł wyjść na dwór z podniesioną głową jak na MWZWM przystało.

 

ps. To nie ja zacząłem.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o Polsce i dzisiejszych czasach. I artykule z Faktu, na którym oparł się ten oszołom. Nie podejrzewam żeby czytał raport Inspekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pytanie całkowicie i totalnie nie w temacie, nawet pod groźba ostrzeżenia, ba-nawet BANA od admina (szacun) : oto ono, czy żółć jest koszerna czy zwykła? Chyba przegiąłem...ech...pa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówimy o Polsce i dzisiejszych czasach. I artykule z Faktu, na którym oparł się ten oszołom. Nie podejrzewam żeby czytał raport Inspekcji.

Jeżeli dodawali w NRD, to mogli i dodawać w Polsce. A jeżeli mogli dodawać 20 lat temu, to dlaczego mają nie dodawać teraz? Nie twierdzę, że dodają, ale nie jest to żadna legenda. Mało mnie to interesuje, bo i tak nie kupuję piwa, ale jakiś oszołom na swoim blogu napisał, że to legenda, teoria spiskowa itp. i już to łykacie jak małe Stasie. A może lepiej poszukać samodzielnie informacji na ten temat?

W sumie to się nie dziwię, bo ludzie bez namysłu odrzucają wszystko co jest ośmieszane jako "teoria spiskowa", chyba żeby nie wyjść w ich mniemaniu na idiotów, a jest dokładnie przeciwnie.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojej strony kolego GB odpowiedź poznasz zapewne jutro, jak technicy usuną awarię na łączu. Niestety nie mam jak się zalogować do panelu administracyjnego z komórki. :)

 

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dodawali w NRD i wiem to od niemieckich piwowarów. W Polsce też nikt nie dodawał. Jeżeli twierdzisz, że dodawali to udowodnij to.

 

Poseł wyczytał tą informacje z raportu IJHARS. Weź ten raport do ręki , przeczytaj w którym miejscu to jest napisane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie jeszcze zacytować skład (wg mnie dobrego piwa, czasami kupuję) Argus w zielonej butelce z Lidla: woda, słód jeczmienny, chmiel, goryczka(?!?). Na kilku piwach z mniejszych browarów czy regionalnych jest 'chmiel aromatyczny i goryczkowy'.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może w końcu ktoś kupi te żółć bydlęcą i udowodni światu czy to naprawdę działa ? :) zrobi przełom na skale światową ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dodawali w NRD i wiem to od niemieckich piwowarów.

Nazwiska poproszę.

 

A tak w ogóle, to co tak cię boli sama myśl, że dodawali? Co cię to obchodzi? Kupujesz piwa z NRD?

Więc o co chodzi?

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

oto ono, czy żółć jest koszerna czy zwykła

Żółć nie jest świńska tylko bycza - szanse na koszer rosną. Co z ubojem? Szanse maleją.

 

Jake - szacun za źródła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mięso koszerne to krówka, byczek, świnek nie jedzą. Wiem co piszę. Zrób edycję swojego wpisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie, jak to już tradycja nakazuje zamykam dyskusje prowadzącą donikąd, bo szkoda, żebyście się pokłócili. I tak wspólnego mianownika nie znajdziecie.

W weekend (jeszcze nie wiem, czy sobota, czy też niedziela) zapraszam na chat, gdzie podyskutujemy jak pogodzić takie wątki z tematyką piwo.org. Dam jeszcze znać w osobnym temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontrole stwierdziły, że to, co sprzedaje się u nas jako chleb i bułkę, jest w większości produktami chlebopodobnymi i bułkopodobnymi. Niektórzy producenci do chleba dodają startą bułkę, czasem gips i kreatynę otrzymywaną z ludzkich włosów, kupowanych w zakładach fryzjerskich.

 

W maju tego roku Inspekcja Handlowa opublikowała raport z kontroli kilku dużych sieci sklepów. Sprawdzono Biedronkę, sieć Champion, Elea, Leader Price, Lidl, Real, Tesco i AHOLD. Inspektorzy stwierdzili, że jakość 24 proc. badanych towarów była znacznie niższa od deklarowanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.