Jump to content
cml

Piwny depozyt - Warszawa - Piwomaniak

Recommended Posts

Bzium, Twój saison z depozytu jest bardzo, bardzo przegazowane. Jeśli masz jeszcze jakieś butelki to radzę wypić, bo do granatów niedaleko. Piwo butelkowane w marcu, w aromacie czuć lekki karton.

 

W smaku bardzo smaczne, czuć fajnie pomarańczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bzium, Twój saison z depozytu jest bardzo, bardzo przegazowane. Jeśli masz jeszcze jakieś butelki to radzę wypić, bo do granatów niedaleko. Piwo butelkowane w marcu, w aromacie czuć lekki karton.

 

W smaku bardzo smaczne, czuć fajnie pomarańczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem dzisiaj w Piwonii. Zostawiłem ze swoich po jednej sztuce Grodziskiego, Dry Stouta, Polish Pale Ale, BIPA, Perry i NZPA Dr Rudi single Hop (wszystkie piwa z zestawów z zacieraniem z CP). Na każdej z moich karteczek jest F jak Frisbeer. Czekam na ostrą krytykę, wytknięcie i nazwanie każdej wady oraz porady jak je wyeliminować.

 

Zdegustowałem "AIPA 5% 23.11.13" i choć degustator ze mnie żaden postaram się opisywać swoje odczucia na bieżąco.

Kolor między miedzianym a ciemnozłotym, widoczne zmętnienie. Piana bardzo dobra - drobnopęcherzykowa. Zapach delikatnie kwaśny (?) lekko przypomniał mi moje jedno zepsute piwko. Pierwszy łyk i jak dla mnie piwo zepsute. Po kilku następnych miałem dosyć i pochowałem je w sferze kanalizacyjnej :(.

 

Na kolejny ogień poszło "Letnie" autorstwa Piotra Szulawskiego (30-09-2013).

Świetna etykietka z wizerunkiem plaży i wszystkimi potrzebnymi informacjami, można by jeszcze podać IBU dla pedanterii. Kolor jasnego bursztynu. Piana utworzyła gęstą, wysoką czapę, aż wychodziło ze szklanki, pod koniec redukuje się do kilkumilimetrowego kożuszka, ładnie oblepia szkło. W zapachu wyraźne cytrusy i jakiś słodki owocowy zapach, którego nie jestem w stanie zidentyfikować, w każdym razie bardzo przyjemny. Wysycenie niskie. W smaku wyczuwalna lekka pszenica, goryczki nie zanotowałem. Piwo bardzo smukłe/gładkie (nie wiem sam jak to opisac). Jak dla mnie goryczka mogłaby być znacząco większa (po galaxy w składzie spodziewałem się chmielowego uderzenia po gębie ;) ). Jak chmieliłeś i na jaką warkę? Niemniej piwo bardzo smaczne i myślę, że gdyby sypnąc więcej chmielu na goryczkę, to będzie to fajne piwo na lato do ugaszenia pragnienia (takim piwem obecnie jest dla mnie witbier).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W depozycie była jakaś AIPA? Ja dawałem APA, ale to było koło 4% i na 20 butelek, które już wypiłem żadna zepsuta nie była. Jak chcesz to mogę Ci podrzucić drugą butelkę dla weryfikacji.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA, zielona metka na szarym kapslu z vol. 5% i datą rozlewu "23.11.2013", autor nieznany. Twoją APA też wziąłem, więc to nie to.

American Pale Ale z browaru Achtel.

Kolor bursztynowy, delikatnie zmętnione, piana drobonopęcherzykowa, oblepiająca szkło do samego końca. W zapachu lekkie cytrusy i owoce. Wysycenie i goryczka umiarkowane. Dobrze pijalne. Smaczne, lekkie piwo na letniego grilla.

Edited by Frisbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak pomyślałem o rozszerzeniu depozytu w rejonie Ząbki, dla osób które muszą przejechać pół Wawy do Piwonii

Ze względu, że też mam daleko i większość osób mogę zaproponować depozyt w Ząbkach przy wymianie w godz. wieczornych i w weekendy po uprzednim kontakcie na forum lub telefonicznym.

Wymiana w ten sposób, ponieważ nie ma sklepu i byłby to depozyt w "miejscu prywatnym". Aktualizacja stanu na bieżąco :)

 

Co o tym sądzicie ?

 

P.S. jak ktoś zabrał mojego stouta prośba o ocenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak pomyślałem o rozszerzeniu depozytu w rejonie Ząbki, dla osób które muszą przejechać pół Wawy do Piwonii

Ze względu, że też mam daleko i większość osób mogę zaproponować depozyt w Ząbkach przy wymianie w godz. wieczornych i w weekendy po uprzednim kontakcie na forum lub telefonicznym.

Wymiana w ten sposób, ponieważ nie ma sklepu i byłby to depozyt w "miejscu prywatnym". Aktualizacja stanu na bieżąco :)

 

Co o tym sądzicie ?

 

P.S. jak ktoś zabrał mojego stouta prośba o ocenę.

 

Byłoby wspaniale gdybyś jeszcze mógł wyjść na stacje PKP :lol: :lol: :lol::P

 

Na poważnie to jak podreperuje stan to moge Ci podrzucić na wymianę. Obecnie mam tylko podejrzanego Hefeweizena i Irish Red Ale które i tak pewnie trafi do Wisły. Awaria śrutownika i ogólnie Świąteczno-Noworoczny zamęt nie sprzyjał warzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie piwonia tak samo daleko jak Ząbki/Zielonka. To już lepsza byłaby Praga Północ/Żoliborz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie piwonia tak samo daleko jak Ząbki/Zielonka.

A czy nie logiczne ,że to propozycja dal ludzi mieszkających blisko Ząbek?

 

zgoda mówisz o tym piwnym na przeciwko meblowego?

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites
Twoją APA też wziąłem, więc to nie to.

 

Cieszę się, bo już się zmartwiłem :) Generalnie jestem zadowolony, że smakuje.

 

Tak pomyślałem o rozszerzeniu depozytu w rejonie Ząbki, dla osób które muszą przejechać pół Wawy do Piwonii

 

Nie wiem czy jest sens rozdrabniać się na dwa depozyty. Lepiej rozbujajmy środowisko Warszawskie do chętniejszej wymiany swoich piw. Piwonia jest przy samym metrze, więc na upartego nawet z Ząbek nie jedzie się tam aż tak tragicznie (mieszkam na Targówku).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak pomyślałem o rozszerzeniu depozytu w rejonie Ząbki, dla osób które muszą przejechać pół Wawy do Piwonii

Ze względu, że też mam daleko i większość osób mogę zaproponować depozyt w Ząbkach przy wymianie w godz. wieczornych i w weekendy po uprzednim kontakcie na forum lub telefonicznym.

Wymiana w ten sposób, ponieważ nie ma sklepu i byłby to depozyt w "miejscu prywatnym". Aktualizacja stanu na bieżąco :)

 

Co o tym sądzicie ?

 

P.S. jak ktoś zabrał mojego stouta prośba o ocenę.

 

Jestem bardzo za, też by mi to ułatwiło sprawę. Chyba mam twojego American Stouta i w weekend zdegustuję.

Mogę zaproponować urządzenie depozytu w sklepie w Zielonce koło dawnej Foki, bardzo przyjazny właściciel, sam kiedyś warzył piwo.

Jeśli by się uzbierało parę chętnych osób to nie będzie problemu. Myślę, że mogą być spokojnie 2 depozyty w okolicy, im więcej tym lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak myślę, że to spore ułatwienie. Nie każdemu uśmiecha się śmigać na drugi koniec W-wy i nie chodzi tutaj o rozdrabnianie czy konkurencję, teren jest tak duży, że spokojnie starczy miejsca na kilka depozytów :)

Pomysł ze sklepem w Zielonce bardzo dobry, nie wiem ilu byłoby chętnych, ale warto spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to można by od czasu do czasu wymienić się skrzynkami. Skrzynka z Piwonii do Zielonki a z Zielonki do Piwonii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to można by od czasu do czasu wymienić się skrzynkami. Skrzynka z Piwonii do Zielonki a z Zielonki do Piwonii.

 

O, to jest spoko pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie otworzyłem American Stouta z Kopalni Piwa. Kolor czarny, piana bardzo skąpa, szybko redukuje się do zera. W zapachu kawa. W smaku już trochę inaczej niż w standardowym stoutcie. Wysycenie średnie. Czuć wyraźną goryczkę i żywiczny smak, pozostawia mocne uczucie cierpkości na języku. Nie piłem nigdy American Stouta, określiłbym to na coś pomiędzy Dry Stoutem a BIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Frisbeer za ocenę. To niestety moja bolączka, niektóre butle są złe, niektóre dobre. Wnioskuję, że błędem było słabe wymieszanie środka do refermentacji (glukoza). Zobaczymy jak w następnych będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Frisbeer za ocenę. To niestety moja bolączka, niektóre butle są złe, niektóre dobre. Wnioskuję, że błędem było słabe wymieszanie środka do refermentacji (glukoza). Zobaczymy jak w następnych będzie.

Ja przy każdej warce sypałem cukier bezpośrednio do szyjki butelki. Przy dobrym ustawieniu w skrzynce te ~40 butelek, to kilka minut roboty, myślę, że czasowo wychodzi porównywalnie z robieniem syropu i wymieszaniem tego z młodym piwem.

 

Wypiłem dzisiaj Belgian Pale Ale z browaru Broguziec. Ogółem nie lubię belgijskich piw (oprócz Witbierów) i chyba nie polubię :/, więc jako ignorant w dziedzinie belgów wstrzymam się od zdania.

 

Teraz piję AAA z browaru Wężowe Specjały. Kolor bursztynowy, prawie klarowne, piana mnie trochę zaskoczyła przy nalewaniu, ale opadła do przyzwoitej wysokości. W zapachu czuję przyjemny chmielowy aromat, goryczka średnio-niska, lekko kwiatowa, zaś w posmaku czuć lekki smak jakby kukurydziany (?), ale nie takiej czystej kukurydzy, tylko raczej chrupek kukurydzianych (kiedyś były takie chrupki Flipsy i mi się aż przypomniały).

Share this post


Link to post
Share on other sites

He kukurydzy nie dawałem :)

Wydaje mi się że to przez zbyt wysoką temperaturę fermentacji.

A ogólnie dobre/niedobre bo nic nie napisałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...