Jump to content
cml

Piwny depozyt - Warszawa - Piwomaniak

Recommended Posts

Dziś odwiedziłem nasz depozyt. Zostawilem dwa pszeniczne i dwa dyniowe.

Pobrałem: dry stout od cml, żytnie Ryrjòwka (świetną etykieta!), weizenbocka #117 od Broguzieca oraz Full Arona Hops od tibeka.

Spieszylem i nie spisalem zawartości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobrałem: dry stout od cml, żytnie Ryrjòwka (świetną etykieta!), weizenbocka #117 od Broguzieca oraz Full Arona Hops od tibeka.

 

ryjówka jest przegazowana tak że uwaga na nią

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tibek: Wymienił stryjek siekierkę na kijek ;) ale obawiam się, że moje dyniowe też nie jest idealne.

 

@cml: Dry Stout dobry choć jak dla mnie trochę za mocno nachmielony i ta goryczka taka osadzająca się. No i trochę ta piana rzadka i szybko znika. Tylko proszę nie strzelać ekspertem nie jestem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cml: Dry Stout dobry choć jak dla mnie trochę za mocno nachmielony i ta goryczka taka osadzająca się. No i trochę ta piana rzadka i szybko znika. Tylko proszę nie strzelać ekspertem nie jestem ;)

 

o gustach się nie dyskutuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostawiłem wczoraj:

2 szt. Single hop Sybilla 2013 14BLG

2 szt. CDA, 19,5BLG(świeża sprawa, dopiero wczoraj sprawdzałem pierwszą butelkę i muszę stwierdzić że gdzieś te chmiele uciekły, może przy tym ekstrakcie trzeba było dać ich dwa razy więcej)

1 szt. Cydru.

Pobrałem FAHa - ja tam nie wyczułem apteki, pewnie jestem daltonistą smakowym.

2 pszeniczne Michała W. (przyzwoite piwko)

Jamnika (świetna etykieta, uwaga bo przegazowane, zawartość niestety nie powala ale było to ostatnie piwo tego wieczora i rozlane po teście grand championów więc mogło to mieć wpływ na ocenę)

Cerbera (jeszcze nie piłem ale już nie mogę się doczekać)

W skrzynce są :

-Dyniowe - 2 szt.,

-FAH tibka - 1 szt.,

-jakiś stout,

-wspomniany Jamnik,

-6 rożnych piw od Broguźca,

-Letnie

-2 których nie mogę zidentyfikować, (zrobiłem zdjęcie ale jest niewyraźne i nie mogę odczytać, ręcznie pisana etykiety)

-te które zostawiłem ja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jamnika (świetna etykieta, uwaga bo przegazowane, zawartość niestety nie powala ale było to ostatnie piwo tego wieczora i rozlane po teście grand championów więc mogło to mieć wpływ na ocenę)

 

jamnik to pewnie będzie long jean - miała być belgijska pszenica z mosaic - wyszło jak zwykle :)

mi smakowało tuż po warzeniu - teraz po pół roku to piwo mogło smakować kompletnie inaczej

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 pszeniczne Michała W. (przyzwoite piwko)

Dzięki! Czyli muszę pszenicy dowieść?

 

Będę w Piwonii w pon, po weekendzie, spiszę wszystko dokładnie i dorzucę swojego American Pale Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualny stan posiadania:

 

browar BroGuziec:

- 2x belgian pale ale

- weizenbock

- witbier

- saison

- żytni pale ale

- belgian dark strong ale

- biere de garde

 

browar Peslavs:

- 2x Polish Ale Sybilla

- Cascadian Dark Ale

- cydr

 

Piotr Szulawski:

- belgian pale ale

- letnie

 

Pojedyncze piwa:

- 2x dyniowe - Michał Wojciechowski

- stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor

- dubbel - cyfral

- stout - boxer

- long jean - od cml

 

piwa od tibek zostały wyciągnięte z depozytu. Zostało uzupełnione BroGuźcem ;)

 

Przywiozles swoje dyniowe moze? :)

Po świętach będzie dla Ciebie pakunek. W sumie zrobiłem 3 dyniowe, można porównać.

Edited by bzium1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrałem:

Witbier - Broguziec

Saison - Broguziec

Dyniowe - Michał Wojciechowski

 

Dodałem od siebie: 3x American Pale Ale

 

Stan:

browar BroGuziec:

- 2x belgian pale ale

- weizenbock

- żytni pale ale

- belgian dark strong ale

- biere de garde

 

browar Peslavs:

- 2x Polish Ale Sybilla

- Cascadian Dark Ale

- cydr

 

Piotr Szulawski:

- belgian pale ale

- letnie

 

Browar Cztery Łapy:

- stout boxer

- long jean

 

Pojedyncze piwa:

- dyniowe - Michał Wojciechowski

- stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor

- dubbel - cyfral

- 3x American Pale Ale - browar Achtel

Edited by Lary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że nie mogłem podarować sobie, jedno z piw zostało już skonsumowane. Wybór padł na Witbiera od Broguźca.

 

WP_20131223_004.jpg

 

Witbier - Broguziec #124

- 5,1% alk

- ekstrakt 12,5 blg

- kapslowane 31.10.2013

 

Od razu powiem, nie jestem w stanie ocenić na ile piwo jest zgodne ze stylem, to był pierwszy witbier w mojej karierze.

Aromat: lekki goździk, w tle odrobinka cytrusów, coś w stylu cytryny; czuć trochę słodu; aromat jest lekki i bardzo przyjemny;

Piana: piana mleczna, drobnopęcherzykowa, ładnie się buduje, nawet bez agresywnego nalewania, ale niestety redukuje się bardzo szybko do postaci lekkie pierścienia; piana opadła całkowicie w około dwie minuty;

Kolor: jasny bursztyn, oglądane pod światło ma barwę słomkową; mocno opalizujące, ale jeszcze nie mętne;

Smak: lekkie i orzeźwiające, trochę estrów owocowych, ale ładnie grających z całością, ciała piwo ma wyjątkowo mało i w lekkości przypominało mi Oto Mata IPA, czuć fajną, nienachalną słodycz; goryczka bardzo, bardzo niska;

Wysycenie: dość wysokie, jednak nie tak wysokie jak np. w hefeweizenie; piwo przyjemnie musuje ale nie gryzie w język dwutlenkiem węgla;

 

Bardzo przyjemne piwo, spokojnie może robić za piwo sesyjne. Mam nadzieję za jakiś czas spróbować witbiera z Olimpu i Podróży Kormorana, będę mógł porównać stylowość. Generalnie duży + ode mnie ;)

Edited by Lary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Broguziec - Dry Stout #139

5,1% - 12,5blg

 

Bardzo pijalne, trochę cienkie w smaku (w końcu dry) - w stylu Guinnessa - nie wiem czy to zaleta czy wada. Wysycenie niskie - można lać pod kątem prostym co skutkuje piękną białą pianką i kaskadami bąbelków. Trochę mi brakowało goryczki od palonego słodu lub jęczmienia.

Chciałbym kiedyś wyciągnąć wytrawność ze swojego stouta tak jak się udało broguźcowi - gratulacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpadne i ja jakoś po świętach podrzucę mocno chmielobe FAH oraz AAA po kilka szt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś byłem i teraz stan wygląda tak:

 

Zabrałem:

Peslavs - Pale Ale Sybilla oraz Cascadian Dark Ale

Broguziec - Pale Ale z żytem

Achtel - APA

cyfral - dubbel

 

 

Dodałem od siebie: 3x FAH mocno chmielone i 2x AAA

 

Stan:

 

browar BroGuziec:

- 2x belgian pale ale

- weizenbock

- belgian dark strong ale

- biere de garde

 

browar Peslavs:

- 1x Polish Ale Sybilla

- cydr

 

Piotr Szulawski:

- belgian pale ale

- letnie

 

Browar Cztery Łapy:

- stout boxer

- long jean

 

Browar Wężowe Specjały:

- 3x FAH mocno chmielone

- 2x AAA

 

Pojedyncze piwa:

- dyniowe - Michał Wojciechowski

- stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor

- 2x American Pale Ale - browar Achtel

Edited by waz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj wieczorem skosztowałem APA od Achtel. Wspomnę tylko że nie jestem żadnym ekspertem.

Piana odpowiednia, kolor taki jak lubię, mocno miedziany.

Smak i aromat: czuć cytrusy wyraźnie ale jak dla mnie jest ich za mało a za to za dużo smaku chyba żywicy.

Piwko stanowić może dobrą bazę do ulepszenia, szczególnie chmielenia by wydobyć mocniej i w większej różnorodności cytrusy.

 

Jak chmieliłeś?

 

P.S. Peslavs - Cascadian Dark Ale jeszcze trochę i będą granaty, bardzo przegazowane piwo.

Edited by waz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie duży + ode mnie

 

Prawdę mówiąc, jeszcze 2 tyg temu było bardzo kiepskie, ale nagle się polepszyło. Nie mam pojęcia, dlaczego.

trochę cienkie w smaku

takie miało być. Stołowe piwo do picia litrami, niezobowiązujące i nie obciążające kubków smakowych. Cieszę się, że wyszło takie jak planowałem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dyniowe - Michał Wojciechowski

 

Barwa: głęboko bursztynowa / miedziana, zmętniona. Piana biała, obfita, średnio pęcherzykowa, długo utrzymująca się, oblepiająca szkło. Wysycenie średnie.

Aromat: słodowy, ciasteczkowy, dynia lekko wyczuwalna, brak nut chmielowych i alkoholowych. Ogólnie przyjemny..

Smak: słodowy, przechodzący w wytrawny, wyczuwalny alkohol, goryczka, owoce. Znikomy posmak dyniowy.

 

Na początek wielki minus za etykietę, nie jest co prawda obowiązkowa, jednak ułatwia zapoznanie z zawartością.

Mimo tego Dyniowe Pana Michała zasługuję na pochwałę. Bardzo dobre piwo, zdecydowanie pijalne, aczkolwiek zabrakło wyrazistych akcentów dyniowych.

Z przyjemnością spróbuję pozostałych wynalazków :P

 

Wersja ze zdjęciem > http://kopalniapiwa....howski-dyniowe/

Edited by kopalniapiwa.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waz, poszło 50 g Cascade na zimno. Teraz wiem, że przy 23 l trzeba co najmniej drugie tyle. Inna sprawa, że tę drugą pięćdziesiątkę dałbym w innym chmielu. Za mało owoców (muszę powtórzyć to w wyższej temperaturze fermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wcześniej podczas warzenia ile dałeś i w którym momencie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...