Jump to content
marboz

Refermentacja

Recommended Posts

Powoli szykuję się do butelkowania i mam pytanie o program RefRez

 

 

 

Podaję blg brzeczki nastawnej np. 12

Podaje blg brzeczki już wysłodzonej np.3

Wybieram pożądany stopień nagazowania np 2,4

Podaję temp w jakiej butelkowane piwa bedą leżać w początkowych dniach czyli np 20 stopni C

Podaję objętość zielonego piwa na cichej fermentacji np 20 l

 

Daję oblicz i...:

 

No właśnie, jak rozumiem nie mając rezerwy brzeczki postępuję jak niżej:

 

-dodaję ilość cukru + woda w ilości opisanej jako Objętość rezerwy.

 

Całość mieszam i otrzymuje 128 g cukru do wymieszania z 1,68 l wody czyli łącznie mam 21,7 litrów zielonego piwa.

 

Czy mój tok myślenia jest ok i czy gdybym używał glukozy lub słodu ilość tych musze składnióków musze zwiększyć względem cukru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program podaje Ci ile rezerwy powinienes dodac czyli 1,68l aby uzyskac odpowiednie nagazowanie. Ta rezerwa posiada 128g cukru. Jesli chcesz dodac cukier bialy do refermentacji a nie rezerwe to interesuje Cie tylko ilosc wyliczonego curku a wiec dodajesz 128g surowca jako roztwor z np 1 litrem wody .

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widziałeś na samym dole okienka programu napis "Uwaga!" i co jest napisane zaraz za nim?.

 

 

cholera.....faktycznie :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...